3 pitanja za stručnjaka

Decu do treće godine života ne smemo direktno izlagati suncu.

Img_Decu do treće godine života ne smemo direktno izlagati suncu.

Tokom detinjstva koža je najpodložnija delovanju sunčevih ultraljubičastih zraka. "Sunčev kapital" se brzo iscrpljuje tokom detinjstva. Opekotine od sunca kod dece moraju se u potpunosti izbegavati. Dermatolog savetuje kako smanjiti rizik.

Prema Vašem iskustvu, da li su roditelji dovoljno brižni kada je u pitanju opasnost od sunca?

Danas se u medijima mnogo govori o opasnostima od sunca zbog čega raste svest o tome.

Ipak, na kraju leta često viđam tragove opekotina od sunca na licima i ramenima dece. Nije uvek reč isključivo o nepromišljenom izlaganju suncu na plaži, već se deca često izlažu suncu tokom sportskih aktivnosti (bicikl, tenis) i tada su roditelji često manje pažljivi.

Koje informacije dajete roditeljima o zaštiti od sunca?

Objasnim im da je dečija koža izuzetno osetljiva na sunce.

Što je ten svetliji (crvenokosi i plavokosi), to je veća opasnost. Zaštita zato mora biti jednaka leti, čak i kada je oblačno i kad su deca u pokretu. Naročito su opasni delovi dana kada je sunce visoko na nebu. Posledice izlaganja bez zaštite u najvećoj meri će se manifestovati u njihovom zrelom uzrastu.

Koje im savete možete dati?

Deca mlađa od tri godine ne smeju se direktno izlagati suncu.

Preporučujem upotrebu naočara za sunce koje štite od UV-zraka, šešir sa širokim obodom, majicu i nanošenje sredstva za zaštitu od sunca sa visokim faktorom na sve izložene delove tela. Ovo sredstvo mora biti efikasno i protiv UVB i UVA zraka, naneseno u dovoljnoj količini, a nanošenje se mora ponavljati svaka dva sata. Ako je vruće, vodite računa o tome da sa sobom imate napitak za dete. I, izbegavajte sunce između 11 i 16 časova.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles