Fokus na...

Trudnice i sunce: rizik od "trudničke melazme"

Img_Trudnice i sunce: rizik od "trudničke melazme"

Tokom trudnoće žensko telo proizvodi više ženskih hormona, što uzrokuje pojačanu proizvodnju melanina. Duže izlaganje suncu tokom tog razdoblja može rezultirati pojavom hiperpigmentacije na licu. To je nepopularna "trudnička melazma" ili kloazma.

Simptomi

Uticaj hormona...

Veliki broj žena suočava se sa problemom "trudničke melazme", počevši od četvrtog meseca trudnoće. Trudnoća uzrokuje stvaranje znatno veće količine ženskih hormona (estrogena) u ženskom telu, što nadalje uzrokuje povišenu sintezu melanina. Hiperpigmentacija se javlja u obliku smeđih ili sivkastih mrlja, najčešće na sredini čela, na bradi i oko usana. Pigmentacija je nepravilnog oblika.

Izvori

…i sunce

Izlaganje suncu znatno povećava rizik od pojave "trudničke melazme". Zapravo, povećano izlaganje tokom vedrog, prijatnog dana uzrokuje povišeno stvaranje melanina, što je dovoljan okidač za pojavu kloazme. U načelu, fleke se povuku šest meseci nakon porođaja. Ali, rizik od njihovog vraćanja tokom sledeće trudnoće je veliki. Zato je preporučljivo delovati na sprečavanju pojave "trudničke  melazme".

Tretmani

Sprečiti pojavu "trudničke  melazme"

Kako biste sprečili pojavu "trudničke  melazme", sledite osnovno pravilo: zaštitite svoju kožu svaki dan, čak i u gradu. Ne morate se skrivati od sunca, jednostavno sledite nekoliko pravila za vreme izlaganja suncu.

  • Nosite šešir
  • Zaštitite svoju kožu kremom koja pruža potpunu zaštitu od sunca
  • Nanosite kremu svaka dva sata
  • Uveče, kod kuće, nanesite kremu protiv pigmentacijskih fleka za prevenciju
Ove mere opreza se moraju preduzimati, u svako doba dana.

Svakako se za sva dodatna pitanja obratite svom dermatologu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles