Razjašnjeno naukom

Ćelijska oksidacija je značajan proces u starenju kože

Img_Ćelijska oksidacija je značajan proces u starenju kože

Značajan proces u starenju kože, oksidacijski stres, oštećuje epidermalne i dermalne ćelije kože i doprinosi njihovoj degeneraciji.

Oksidacijski stres oslabljuje ćelije

Naš okolina, zagađenost, Sunčevo zračenje i dim cigarete utiču na stvaranje  slobodnih radikala u koži, a stepeni destruktivnosti njihovog efekta variraju. Proteini (kolagen, elastan), lipidi ćelijske membrane i DNK mogu se oštetiti, a poremećaji koji nastaju kao posledica mogu biti različiti, od preuranjenog starenja do raka. Vrlo je važno, zato, zaštititi se od slobodnih radikala.

Izbegavati oksidacijski stres, uzrok starenja

Preporučuje se korišćenje antioksidacijskih proizvoda za kožu i/ili proizvoda koji neutralizuju slobodne radikale. Ovi proizvodi su molekularni (npr. vitamin C, vitamin E, polifenol i dr.) ili enzimski (SOD, GPx, katalaza i dr.) ili u obliku elemenata u tragovima (selen, bakar, cink i dr.). Svakodnevno Sunčevo zračenje - posebno UV zračenje - u velikoj meri utiče na proces starenja kože, posebno na stvaranje slobodnih radikala. Zato se preporučuje korišćenje proizvoda za zaštitu od sunca kao deo svakodnevne nege.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles