3 pitanja za stručnjaka

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna kako bi se usporio proces njenog starenja.

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Starenje kože je prirodan fenomen koji dovodi do gubitka elastičnosti kože i pojave bora i pigmentacijskih fleka, naročito na nepokrivenim delovima. Danas ove pojave možemo usporiti. Mišljenje dermatologa.

Kako dolazi do starenja kože?

Koža stari pod uticajem UV zraka.

Ovi zraci oslobađaju svoju energiju u kožu i tako se stvaraju vrlo štetni "slobodni radikali". Ova oksidacija uzrokuje menjanje ćelija kože i vlakana. Dim cigareta, alkohol i zagađenja su takođe faktori koji narušavaju stanje. Tokom vremena kolagena vlakna prolaze kroz proces glikacije (delovanje šećera i proteina), što ih čini krutim. Kod žena menopauza takođe ubrzava proces starenja.

Koje savete dajete svojim pacijentima?

Prevencija je važna: savetujem ih da se umereno izlažu suncu.

Savetujem im da za lice koriste zaštitu od sunca sa širokim spektrom, koja će njihovu kožu zaštititi od UVA zraka. Razgovaram sa njima o koristi od prestanka pušenja. Ohrabrujem ih da u svoju ishranu uključe prirodne namirnice, voće i povrće, koje će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Ovi saveti su još delotvorniji ako se počnu poštovati pre prve vidljive pojave znakova starenja kože.

Kakvu kozmetiku preporučujete?

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna.

U zavisnosti od tipa kože i starosti, preporučujem kreme koje sadrže aktivne sastojke sa antioksidativnim delovanjem, čime će se sprečiti delovanje slobodnih radikala. One sadrže voćne kiseline, vitamin C ili retinol. Postoje i kreme koje suzbijanjem glikacije odlažu starenje. Ženama koje mnogo vremena provode napolju preporučujem upotrebu dnevne kreme sa zaštitnim faktorom od proleća nadalje.

  • Facebook

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles