3 pitanja za stručnjaka

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna kako bi se usporio proces njenog starenja.

Img_Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna kako bi se usporio proces njenog starenja.

Starenje kože je prirodan fenomen koji dovodi do gubitka elastičnosti kože i pojave bora i pigmentacijskih fleka, naročito na nepokrivenim delovima. Danas ove pojave možemo usporiti. Mišljenje dermatologa.

Kako dolazi do starenja kože?

Koža stari pod uticajem UV zraka.

Ovi zraci oslobađaju svoju energiju u kožu i tako se stvaraju vrlo štetni "slobodni radikali". Ova oksidacija uzrokuje menjanje ćelija kože i vlakana. Dim cigareta, alkohol i zagađenja su takođe faktori koji narušavaju stanje. Tokom vremena kolagena vlakna prolaze kroz proces glikacije (delovanje šećera i proteina), što ih čini krutim. Kod žena menopauza takođe ubrzava proces starenja.

Koje savete dajete svojim pacijentima?

Prevencija je važna: savetujem ih da se umereno izlažu suncu.

Savetujem im da za lice koriste zaštitu od sunca sa širokim spektrom, koja će njihovu kožu zaštititi od UVA zraka. Razgovaram sa njima o koristi od prestanka pušenja. Ohrabrujem ih da u svoju ishranu uključe prirodne namirnice, voće i povrće, koje će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Ovi saveti su još delotvorniji ako se počnu poštovati pre prve vidljive pojave znakova starenja kože.

Kakvu kozmetiku preporučujete?

Svakodnevna hidratacija kože vrlo je bitna.

U zavisnosti od tipa kože i starosti, preporučujem kreme koje sadrže aktivne sastojke sa antioksidativnim delovanjem, čime će se sprečiti delovanje slobodnih radikala. One sadrže voćne kiseline, vitamin C ili retinol. Postoje i kreme koje suzbijanjem glikacije odlažu starenje. Ženama koje mnogo vremena provode napolju preporučujem upotrebu dnevne kreme sa zaštitnim faktorom od proleća nadalje.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles