Crvenilo lica, rumenilo kože, eritroza i rozacea, zajapureno lice uzroci i rešenja

Article Read Duration 7 min čitanje

Crvenilo kože može da izazove neprijatnosti. Rumenilo kože, izazvano proširenim krvnim sudovima, vremenom može postati sve vidljivije i proširenije. Preduzmite mere za umirivanje crvenila kože:

• Izbegavajte ekstremne temperature.

• Izbegavajte začinjenu hranu i stimulanse.

• Smanjite unos alkohola.

• Prestanite da pušite.

• Nežno očistite kožu sredstvom za čišćenje koje se ne ispira, a zatim naprskajte termalnu izvorsku vodu i nanesite proizvod za dnevnu negu sa ambofenolom.

• Svakodnevno koristite sredstvo za zaštitu od sunca (CC ili BB krema sa sa zaštitnim faktorom je idealna).

• Ako ovi koraci nisu dovoljni, razmislite o poseti dermatologu da biste se raspitali o laserskim tretmanima.

Kako crvenilo kože
izgleda

Zajapurena koža i crvenilo kože obično počinju kao slabo crvenilo preko nosa i jagodičnih kostiju ali se mogu vremenom pogoršati ako se o tome ne brine na pravilan način. Godine oštećenja od sunca mogu imati za posledicu nežnu, svetlu i osetljivu kožu sa trajnim crvenilom i vidljivim krvnim sudovima, posebno na bočnim stranama nosa.

Crvenilo značajno utiče na kvalitet i odlike kože. Ne samo da je boja kože manje ujednačena već i tekstura kože postaje grublja . Crvenilo kože često je povezano sa neprijatnim znacima osetljivosti kože kao što su svrab, peckanje i bockanje. Kliknite OVDE da saznate više o rešenjima za osetljivu kožu. Mnoge žene sa kožom sklonom crvenilu podložne su pojavi zajapurenog lica u trenutku stresa ili jakih emocija.

Uzroci zajapurenosti i
crvenila kože

Crvenilo kože može imati brojne uzroke. Kod mnogih žena, posebno kod onih sa svetlom, tankom ili osetljivom kožom, crvenilo je znak starenja izazvanog izlaganjem suncu. Zapravo, u 27% slučajeva crvenila, uzrok je sunce. Da bi se izbeglo pojavljivanje novog crvenila ili pogoršanje već vidljivih promena boje, neophodna je efikasna zaštita od sunca.

Osim sunca, zajapurena koža ili crvenilo kože mogu biti izazvani nizom drugih pokretačkih faktora koji uzrokuju širenje krvnih sudova lica:

  • Stres ili jake emocije (često se manifestuju kao zajapurenost).
  • Iznenadne promene temperature ili vlažnosti (kao na primer vruć tuš u mrazno jutro ili uranjanje u hladan bazen posle saune).
  • Hormonske promene mogu prouzrokovati crvenilo kože tokom trudnoće ili menopauze.
  • Začinjena hrana i stimulansi poput kafe.
  • Alkohol (ali ako imate rozaceu ne znači da ste alkoholičar!).
  • Pušenje.
  • Zagađenje.
  • Vazoreaktivna koža može biti i nasledno stanje.
  • Sa starenjem – počev od 25. godine, koža postaje sklonija crvenilu.

Ko pati od zajapurene kože ili
crvenila kože i svraba?

Samo 11% slučajeva crvenila je posledica nekog medicinskog stanja. Najčešće se crvenilo kože primećuje kod ljudi svetle puti i osetljive kože. Takva koža ima posebno nežnu površinsku barijeru, koja je čini osetljivom na UV zračenje, iritanse i faktore okoline.

Kada osetljiva koža identifikuje događaj ili supstancu kao napad, signali upozorenja se pojavljuju u vidu oslobađanja medijatora upale kao što su citokini i histamin. Oni pokreću lančanu reakciju koja dovodi do vazodilatacije, odnosno otoka mreže krvnih sudova kože. To zatim može prouzrokovati zajapurenost, crvenilo kože i svrab .

Da li je moje
crvenilo kože trajno?

Zajapurena koža i crvenilo kože obično počinju kao privremeni i difuzni. Kada se krvni sudovi Vaše kože brzo šire, crvenilo se pojavljuje na površini Vašeg lica: to je zajapurenost. Krvni sudovi se zatim vraćaju u normalu. Ali ako se koža ne neguje pravilno, vremenom se krvni sudovi mogu sve više širiti i Vaša koža može razviti trajno crvenilo ili stanja poput rozacee.

Napredovanje crvenila može izgledati ovako:

  • Privremeno crvenilo ili zajapurenost.
  • Difuzno ali trajno crvenilo. Ovo se naziva eritroza i najčešće se javlja na obrazima.
  • Pogoršanje eritroze, sa malim vidljivim krvnim sudovima, poznato i kao rozacea.
  • Crvene tačkice (ponekad sa belim vrhom), koje tada mogu postati zapaljenska rozacea.

Ali ne brinite: Uz odgovarajući način života i rutinu za negu kože, možete umiriti crvenilo kože i sprečiti da se ono pogoršava.

Saveti za umirivanje
zajapurenosti i crvenila kože

Izgled i osećaj crvenog lica mogu poljuljati Vaše samopouzdanje. Crvenilo kože nije samo nesavršenost koju treba prikriti. Ono je takođe simptom osetljive kože koja zahteva posebne pristupe načinu života i nezi kože.

  • Izbegavajte ekstremne temperature. Tuširajte se ili kupajte mlakom vodom.
  • Izbegavajte začinjenu hranu i stimulanse kao što su čaj i kafa.
  • Svedite konzumiranje alkohola na minimum.
  • Štitite kožu od sunca svaki dan, čak i zimi.
  • Prestanite da pušite.
  • Pojednostavite svoju rutinu nege kože kako biste izbegli nanošenje više slojeva različitih proizvoda.
  • Koristite kremu za negu kože podložnu rozacei ili hidratantnu kremu protiv crvenila . Nastavite da čitate da biste saznali više o tretmanima crvenila kože.

Briga o crvenilu kože
započinje pravim režimom nege kože

Dermatolozi preporučuju poseban pristup nezi kože kako bi se crvenilo zaustavilo i sprečilo da se pogorša i postane stalno, pa ipak samo 1 od 10 žena sa zajapurenim licem i crvenilom koristi sredstvo protiv crvenila ili proizvod za negu kože sklone rozacei.
Niže pogledajte naše glavne preporuke za negu kože i postupke za umirivanje zajapurenosti i crvenila kože.

Jednostavna ali efikasna rutina

Budući da osetljiva crvena koža može da reaguje na aditive u pogrešnim proizvodima za negu kože, trebalo bi da koristite minimalan broj proizvoda u svojoj rutini. Nanošenje 7 slojeva različitih seruma i krema siguran je način da se zagarantuje svetleći ten! Čitajte dalje da biste otkrili koji su proizvodi pogodni za zajapurenu kožu i crvenilo kože.

Nežno očistite kožu kako biste zaštitili njenu prirodnu površinsku barijeru

Ako je crvenilo kože problem, sapun i voda su poslednja stvar koju treba da koristite za njeno čišćenje. Njima mogu da joj se oduzmu dragoceni površinski lipidi, ostavljajući je širom otvorenom za napade iz okoline i stvarajući još gore crvenilo. Umesto toga, odlučite se za proizvode koji se ne ispiraju poput MICELARNE VODE ULTRA za reaktivnu kožu ili TOLERIANE Dermo-Cleanser losiona. Otklonite prljavštinu i šminku mekim pamučnim tuferom i ne trljajte kožu.

Umirite kožu antioksidativnom termalnom izvorskom vodom.

Posle čišćenja, a pre hidratacije, ojačajte i umirite osetljivu kožu antioksidativnom TERMALNOM IZVORSKOM VODOM. Njena prebiotička svojstva uravnotežavaju mikrobiom Vaše kože sa ciljem ojačavanja njene prirodne barijere.

Dobar savet: Sprej Termalne izvorske vodeposebno je efikasan za smirivanje crvenila kože nakon depilacije voskom ili zajapurenosti kože nakon tuširanja.

Hidrirajte kožu hidratantnom kremom protiv crvenila ili negom kože protiv rozacee

Vlaženje kože je neophodno, ali mnogi proizvodi sadrže nadražujuće sastojke koji mogu izazvati kožne reakcije i crvenilo. ROSALIAC AR INTENSE intenzivna nega protiv crvenila je vrhunski reduktor crvenila lica. Ne samo da je izuzetno blaga, već sadrži i aktivne sastojke koji pomažu u umirivanju osetljive kože: neurosensin ojačava prirodnu odbranu kože protiv iritanasa, kako bi eliminisao crvenilo i smanjio reakcije kože, dok La Roche Posay termalna izvorska voda umiruje i ojačava kožu svojim specifičnim efektima. I na kraju, pametni molekul protiv crvenila ambofenol deluje na tri nivoa:

  • Protivupalno i umirujuće za efekat smanjenja crvenila.
  • Kao mikrovaskularni zaštitnik koji sprečava da krvni sudovi postanu vidljivi.
  • Antioksidativno za zaštitu ćelija kože od napada slobodnih radikala koji mogu pojačati crvenilo.

Posledica? Iz dana u dan crvenilo kože se smanjuje, otkrivajući svež i ujednačen ten koji ste nekada imali i voleli.

BB i CC pristižu u pomoć!

Kada je osetljiva koža u pitanju, manje je više. Zbog toga su BB i CC kreme prijatelji kože sklone crvenilu: One kombinuju više funkcija u jednoj formuli, koja smanjuje mogućnost iritacije. Pored toga, dolaze u laganim teksturama koje se lako razmazuju kako bi se smanjilo trenje.

TOLERIANE SENSITIVE LE TEINT krema smiruje i smanjuje crvenilo uz pomoć vitamina B3 dok istovremeno kamuflira crvenilo prozračnim pigmentima koji postižu savršen balans između pokrivenosti i prozirnosti.
TOLERIANE SENSITIVE LE TEINT krema takođe sadrži La Roche-Posay termalnu izvorsku vodu koja smiruje i smanjuje iritaciju kože.

ANTHELIOS SUN INTOLERANCE krema SPF50+ je krema veoma visokog zaštitnog faktora i širokog spektra koja štiti, hidrira i umiruje kožu. Zahvaljujući Neurosensinu sprečava crvenilo kože i posebno je prilagođena koži reaktivnoj na sunce.

Svakodnevno koristite zaštitu od sunca za osetljivu kožu

Izlaganje UV zračenju je primarni uzrok dugotrajnog crvenila kože. Bez obzira na godišnje doba, Vaše lice je izloženo suncu svakog dana u godini. Zbog toga je svakodnevna zaštita širokog spektra neophodna za kožu sklonu crvenilu. Vaše sredstvo za zaštitu od sunca obavezno mora da filtrira UVB, UVA i duge UVA zrake, koji su prisutni i zimi. ANTHELIOS Sun Intolerance SPF 50+ je namenjena za najosetljiviju kožu i oči. Ona pruža veoma visoku zaštitu širokog spektra i obogaćena je umirujućom i antioksidativnom termalnom izvorskom vodom.

Razmislite o vaskularnim laserskim tretmanima

Kvalifikovani dermatolog može da Vam preporuči odgovarajuće tretmane koji pomažu u smanjenju crvenila. Kada je vidljivo samo nekoliko krvnih sudova, jedna od opcija je elektrokoagulacija. To uključuje primenu blage električne struje pomoću male sonde umetnute u kožu. Vaskularni laseri takođe daju odlične rezultate. KTP laser može u velikoj meri da poboljša stanje rozacee u 2 seanse u razmaku od 6 nedelja. Intenzivno pulsirajuće svetlo (IPL - Intense Pulsed Light) daje dobre rezultate kod eritro-rozacee. Ovi tretmani moraju da se izvode u vreme kada koža nije izložena suncu. Crvenilo kože nakon laserskog tretmana obično je prolazno i traje ne više od nekoliko dana.

Dobar savet: Crvenilo kože nakon laserskog tretmana možete smiriti pomoću spreja Termalne izvorske vode posle kojeg treba naneti gel za obnavljanje epidermisa CICAPLAST Gel B5.

Šta ako je moje crvenilo kože
prouzrokovano alergijom?

Alergijski osipi na koži su ključni uzrok crvenila

Kao što smo prethodno videli, crvenilo osetljive kože može biti izazvano mnoštvom unutrašnjih i spoljašnjih faktora. U slučaju alergične kože, crveni osipi na koži izazvani su specifičnim alergenima iz naše okoline, kozmetike, hrane ili lekova. Ukoliko Vas osipi izazvani alergijom brinu, možda bi bilo dobro da razmislite o poseti alergologu da biste precizno odredili okidače. Ali specifična nega kože za alergičnu kožu takođe može da bude od pomoći: Nežno očistite alergičnu kožu micelarnom vodom bez ispiranja ili pomoću TOLERIANE Dermo-Cleanser losiona da uklonite alergene sa njene površine, a zatim naprskajte prirodno protivupalni sprej Termalne izvorske vode, ritual završite trenutno umirujućom zaštitnom kremom koja je testirana na alergičnoj koži kao što je TOLERIANE Ultra. Budite sigurni, zajapurenost i crvenilo kože prouzrokovani kožnim alergijama će se začas smiriti.

Da li je Vaša koža osetljiva, reaktivna ili alergična? Saznajte OVDE.

Želite da saznate više? Kliknite OVDE za rutinu nege osetljive kože OVDE za vodič kroz šminuku za osetljivu kožu.

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-1

KAKO SE OSEĆAM IZNUTRA
MOŽE UTICATI NA MOJU OSETLJIVU KOŽU.

TAČNO TRUE-ANSWER

Stres i jake emocije mogu prouzrokovati širenje krvnih sudova kože i time izazvati pojavu crvenila i osećaja nelagodnosti. Mnogi ljudi u mindfulness ili nekim sličnim tehnikama relaksacije pronalaze vrednog saveznika za održavanje svoje osetljive kože u zen zoni. Ovaj pristup daje najbolje rezultate kada je u kombinaciji sa ekspertskim preparatima za negu osetljive kože kao što je TOLERIANE linija.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ORGANSKI PROIZVODI SU
NAJBOLJI ZA OSETLJIVU KOŽU.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Samo zato što je nešto prirodno, ne znači da neće izazvati reakciju osetljive kože. Štaviše, mnogi prirodni biljni ekstrakti mogu da izazovu poznate osećaje bockanja, žarenja i peckanja. Što se tiče alergena, priroda je preplavljena njima!
Saznajte više
True-or-false-visual-3

IZLAGANJE SUNCU MOŽE DA
POVEĆA OSETLJIVOST KOŽE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Sunce može ozbiljno da našteti osetljivom tenu.To je zato što UV zraci pokreću oksidativni stres i inflamaciju kože, izazivajući crvenilo i osip. Pobrinite se da široki spektar UVA-UVB i zaštite od dugih UVA zraka, poput proizvoda ANTHELIOS linije, budu deo Vaše svakodnevne nege kože.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

DUGO TUŠIRANJE VRUĆOM VODOM MOŽE
POMOĆI DA SE UMIRI MOJA OSETLJIVA KOŽA.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Možda može da opusti Vaše mišiće nakon napornog dana, ali dugo tuširanje ili kupanje vrućom vodom nije dobar izbor za one sa osetljivom kožom. Izlaganje osetljive kože visokim (i niskim) temperaturama stimuliše oslobađanje histamina (molekula koji se najčešće povezuje sa pojavom svraba), koji dalje može pokrenuti lančanu reakciju inflamacije. Bolja opcija je odlučiti se za kupke i tuširanje mlakom vodom.
Saznajte više

TAKOĐE IMAMO
LINIJU PROIZVODA ZA TO

ANTHELIOS je pionirski akter na tržištu proizvoda za sunčanje. Njegova veoma visoka zaštita, širokog spektra, rezultat je skoro 30 godina naprednih kliničkih istraživanja zaštite od sunca i osetljive kože.

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućim aktivnim dozama.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA JE TO OSETLJIVA KOŽA

POGLEDAJTE SVE ČLANKE
O OSETLJIVOJ KOŽI

placeholder KAKO DA SPREČITE DA PREOSETLJIVA KOŽA
UTIČE NA KVALITET VAŠEG ŽIVOTA
VIŠE INFORMACIJA