UZROCI NASTANKA OSETLJIVE KOŽE:
UNUTRAŠNJI I SPOLJAŠNJI

Article Read Duration 8 min čitanje

Da li je u pitanju osetljiva ili iritirana koža definiše se na osnovu neprijatnih senzacija - bockanje, zategnutost, osećaj svraba ili peckanja - koje su ponekad povezane sa suvoćom i crvenilom. One su rezultat nedostataka u barijernoj funkciji kože (njenog spoljašnjeg sloja) i prevelike osetljivosti nervnih završetaka, koji kreću da ispaljuju signale za bol kao odgovor na bezazlene stimuluse. Nije u potpunosti poznato zbog čega do ovog dolazi, ali ono što znamo je da do ovih simptoma može doći usled brojnih unutrašnjih i spoljnih nadražujućih faktora.


Spoljašnji uzročnici:

• Temperaturne promene i vetar
• Zagađenje
• Sunce
• Aditivi u neadekvatnim kozmetičkim preparatima
• Prašak za pranje veša
• Operacija

Unutrašnji uzročnici:

• Začinjena hrana
• Alkohol
• Intolerancija na gluten
• Hormonske promene
• Stres ili jake emocije


Osetljivost kože se može držati pod kontrolom ukoliko se ovi faktori svedu na najmanju moguću meru (u nastavku ćete saznati na koje sve načine se to može postići), u kombinaciji sa adekvantnom rutnom nege osetljive kože prilagođenim proizvodima koje možete naći u okviru TOLERIANE linije.

 

ŠTA JE TO
OSETLJIVA KOŽA?

Da li je u pitanju osetljiva ili iritirana koža se definiše na osnovu neprijatnih senzacija - bockanje, zategnutost, osećaj svraba ili peckanja - koje su ponekad povezane sa suvoćom i crvenilom. Bilo koji tip kože, bilo da je suva, masna ili kombinovana, može postati osetljiv. Karakteristični simptomi suve kože mogu se javljati stalno ili mogu biti izazvani od strane specifičnih spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

Da li je Vaša koža osetljiva, reaktivna ili sklona alergijama? Saznajte OVDE.

ŠTA IZAZIVA POJAVU
OSETLJIVE KOŽE?

Smatra se da do pojave osetljive kože dolazi usled preosetljivosti nervnih završetaka unutar same kože, koji počinju da okidaju signale za bol kao odgovor na bezazleni stimulus. Nije u potpunosti poznato zbog čega do ovog dolazi, ali ono što znamo je da do ovih simptoma može doći usled brojnih unutrašnjih i spoljnih nadražujućih faktora. U nastavku teksta možete pronaći diskusiju o svim glavnim uzročnicima pojave osetljive kože i, što je najvažnije, kako da ih izbegnete.

SPOLJAŠNJI UZROČNICI
NASTANKA OSETLJIVE KOŽE

Simptomi osetljive kože mogu biti prouzrokovani od strane unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Pogledajmo prvo spoljašnje faktore.

Temperaturne promene i vetar

U spoljašnje faktore koji mogu prouzrokovati preosetljivost kože spadaju toplota, hladnoća i vetar. Razlog tome je što ovi faktori dovode do oštrih temperaturnih promena koje mogu prouzrokovati oslobađanje molekula koji izazivaju svrab, kao što je histamin, u koži. Ovo može dovesti do iritantnog osećaja bockanja ili svraba i prouzrokovati širenje krvnih sudova što dalje može dovesti do crvenila.

Možete uraditi sledeće: Ne možete promeniti vremenske prilike, ali možete izbeći nepotrebno duga tuširanja ili kupanja i pokušati da smanjite centralno grejanje tokom zime i korišćenje klima uređaja tokom leta. Kako biste ojačali odbrambene mehanizme svoje kože, počnite sa primenom minimalističkih umirujućih preparata za negu kao što je TOLERIANE Sensitive.

Zagađenje

Jedan od glavnih neprijatelja osetljive kože je zagađenje. Sitne čestice koje nose oznaku PM 2.5 (osnovu čini čađ) se vezuju za površinu kože, gde izazivaju lančanu reakciju oksidativnog stresa, time prouzrokujući iritaciju u koži. Ovo slabi njenu površinsku zaštitnu barijeru, čime prouzrokuje njenu suvoću i u dodatnoj meri povećava osetljivost kože prema spoljašnjim iritansima.

Možete uraditi sledeće: Najnapredniji preparati u dermokozmetici sada dolaze u posebnim teksturama koje štite od zagađenja i koje sprečavaju iritantnu prašinu da se zalepi za kožu i izazove neku neželjenu reakciju. Obratite se svom farmaceutu za informacije o kremama za zaštitu od zagađenja kao što je TOLERIANE Sensitive.

Sunce

Ultraljubičasto zračenje sunčeve svetlosti može prouzrokovati oksidativni stres i inflamaciju na koži, što može voditi ka neprijatnim simptomima koji se dovode u vezu sa osetljivom kožom. Sunce je takođe “neprijatelj lepote” i, uopšteno gledano, predstavlja jedan od glavnih razloga starenja kože kao i pojave akni.

Otkrijte anti-age tretman pogodan čak i za one sa najosetljivijim tipom kože uz pomoć HYALU B5
EFFACLAR Duo(+) SPF30 je dizajniran za kožu sklonu aknama i dodatno je štiti od sunca.

Možete uraditi sledeće: Integrišite proizvod koji štiti od sunca, sa SPF 30-50 posebno formulisan za osetljivu kožu, u svoju dnevnu rutinu nege kože. OVDE.

Aditivi u kozmetičkim preparatima

Mnogi kozmetički preparati nisu posebno dizajnirani za primenu na osetljivoj koži i sadrže razne potencijalne “iritanse” - boje, mirise, alkohol, lanolin… - koji mogu biti uzročnici nastajanja simptoma osetljive kože. Pored aditiva, određeni preparati mogu sadržati veoma neprijatne anti-age sastojke kao što su ekstremne koncentracije alfa-hidroksi kiselina (AHAs), koje kožu mogu učiniti itekako osetljivom.

Možete uraditi sledeće: Potražite preparate koji su specijalno formulisani da umiruju i održavaju osetljivu kožu, koji su hipoalergijski, ne sadrže glavne “iritanse” spomenute u prethodnom tekstu i ispitani su na tipovima kože u opsegu od osetljive do reaktivne. TOLERIANE Sensitiveu sebi ne sadži poznate alergene i iritanse i deluje tako što obnavlja površinsku lipidnu barijeru kože i ojačava njenu nevidljivu barijeru prijateljskih bakterija zahvaljujući svojim prebiotskim aktivnim sastojcima. Uz adekvatnu negu, osetljivost kože se vremenom može smanjiti. 

Prašak za pranje veša i osetljiva koža

Losioni i kremice nisu jedini koji dolaze u kontakt sa Vašom osetljivom kožom: I odeća takođe, i to znači da Vaša koža dolazi i u kontakt sa tragovima praška za pranje veša ili deterdžentom. Biološki deterdženti za pranje sadrže enzime koji mogu da iritiraju kožu, dok ostali sadrže tolike koncentracije iritanasa kao što je natrijum lauril sulfat da su u stanju da kožu liše bilo kakve odbrane.

Možete uraditi sledeće: Ukoliko imate osetljivu kožu, odaberite nebiološke praškove za pranje veša. Koristite samo neophodne količine praška ili deterdženta u skladu sa obimom pranja i nivoom zaprljanosti. Na kraju, dajte odeći dodatan ciklus ispiranja pre nego što je osušite kako biste uklonili eventualne zaostale tragove deterdženta. Ako imate osetljivu kožu sklonu iritaciji, zaštitite je uz pomoć bogatog umirujućeg emolijensa kao što je LIPIKAR Baume AP+M, koji će vam pomoći da ojačate njene odbrambene sposobnosti.

Verovatno se pitate da li imate ekcem ili jednostavno suvu kožu? Kliknite OVDE kako biste saznali nešto više.

Osetljiva koža nakon operacije

Nakon operacije, veća je verovatnoća da ćete imati ranu na koži. Dok potpuno ne zaraste biće veoma osetljiva na dodir i čak i lagan pritisak može prouzrokovati izuzetnu nelagodnost. Nakon operacije koža će biti osetljiva na sve osim na najblaže preparate za negu.

Možete uraditi sledeće: Održavajte svoju ranu čistom pomoću blagog sredstva za dezinfekciju koje je posebno namenjeno zarastanju rana. Preporuku oko odabira potražite od svog farmaceuta. Kako biste smanjili postoperativnu osetljivost kože, svaki dan koristite adekvatnu kremu za negu ožiljaka i to nekoliko puta dnevno uz masažu. Ovo će maksimalno ubzati zarastanje Vašeg ožiljka. Takođe zamolite svog farmacuta da Vam preporuči dobru kremu ili gel za negu ožiljaka.

 

UNUTRAŠNJI UZROČNICI
OSETLJIVE KOŽE

A sada bacimo pogled na neke od unutrašnjih faktora koji mogu prouzrokovati simptome osetljive kože.

Začinjena hrana

Da li ste nekada primetili da naročito pikantna jela mogu povećati temperaturu Vaše kože? Ovo nije nikakva slučajnost: supstanca pod nazivom kapsaicin iz začinjene hrane može aktivirati iritacijske receptore u koži, što dalje vodi ka starim dobro poznatim simptomima osetljive kože. Mnogi ljudi su na svojoj koži primetili rumenilo i crvenilo nakon što su konzumirali ovu vrstu hrane.

Možete uraditi sledeće: Iako ukusna, prezačinjena jela je najbolje izbegavati ako imate osetljivu ili reaktivnu kožu. Ako izlazite u restoran koji servira indijsku hranu, zašto se ne biste odlučili za blagu kormu?

Alkohol

Alkohol je jedan od glavnih uzročnika osetljive kože usled dva važna efekta: Kao prvo, on izaziva širenje krvnih sudova u koži, što kao posledicu ima pojavu rumenila i crvenila; a kao drugo, deluje kao diuretik (supstanca koja eliminiše vodu iz organizma) što za posledicu ima isušivanje kože, čineći je tako osetljivijom na napade iz spoljašnje sredine.

Možete uraditi sledeće: Umerenost je kluč! Nije potrebno da u potpunosti pređete na čaj, ali je preporučljivo da ograničite kozumiranje alkohola na jednu osrednju čašu vina dnevno (otprilike 2 jedinice alkohola).

Simptomi na koži usled netolerancije na gluten

Netolerancija na gluten može uticati na Vašu kožu. U ekstremnim slučajevima, povezuje se sa široko rasprostranjenom vrstom osipa, koji se naziva herpetiformni dermatitis. Još nekolicina drugih kožnih bolesti, kao što je na primer psorijaza, su pokazale napredak u lečenju uz ishranu bez glutena. Gluten nije uobičajeni uzročnik osetljive kože, ali je bitno imati u vidu da li se Vaši simptomi intenziviraju nakon što ste pojeli hleb, pastu ili drugu hranu koja u sebi sadrži gluten.

Možete uraditi sledeće: Ako je gluten uzročnik Vaše osetljive kože, dobra je ideja da pređete na ishranu bez glutena. Treba da Vam postane navika da proveravate sadržaj glutena na etiketama namirnica koje koristite u ishrani, ali glavna promena treba da obuhvati potpuno izbacivanje žitarica kao što su pšenica, ječam i raž iz vaše ishrane.

Hormonske promene

Mnoge žene su uočile da se simptomi osetljive kože javljaju usled hormonskih fluktuacija kao što je njihov mesečni ciklus ili perimenopauzalni period u životu. Hormonske promene mogu posebno pogoršati stanja kao što su rumenilo i crvenilo kože.

Možete uraditi sledeće: U slučaju da rumenilo predstavlja problem, Vaš prvi korak je da naprskate svoju kožu prirodno umirujućom, anti-inflamatornom i anti-oksidativnom Termalnom izvorskom vodom. Postarajte se da Vaša rutina nege osetljive kože bude bude ona prava. Obratite se svom farmaceutu da Vam preporuči proizvode posebno dizajnirane za osetljivu kožu, sa aktivnim sastojcima koji rešavaju problem crvenila kao što je ROSALIAC AR.

Stres ili jake emocije

Za neke ljude, stres i jake emocije mogu predstavljati aktivirajući faktor za osetljivu kožu. Kada ste frustrirani, nervni završeci u Vašoj koži počinju da ispaljuju signale bola i krvni sudovi lica i vrata se šire, prouzrokujući vidljivo crvenilo i osećaj vrućine na licu i vratu.

Možete uraditi sledeće: Ako na koži primetite neke neprijatne osećaje ili crvenilo usled visoko stresnih situacija, Vaš prvi korak je da pokušate da iskontrolišete svoj stres. Jedna od provereno korisnih tehnika u ovoj situaciji je smanjenje stresa zasnovano na pažnji: Fokusirajte svoj um na sadašnji trenutak i posmatrajte svoje misli na nezavisan način, lišen svih osuđivanja.

Naravno, može biti pravi izazov primeniti ovu tehniku smanjenja stresa zasnovanu na pažnji usred veoma važnog sastanka ili jurnjave za detetom! Na sreću, možemo tretirati i smanjiti osetljivost kože svakodnevnom primenom adekvatne nege, kao što je TOLERIANE Sensitive, koji koristi lipide da obnovi fizičku barijeru kože i prebiotike da sačuva njene prijateljske bakterije. Posledica? Osetljivost kože se progresivno smanjuje i Vaša koža postaje otpornija na efekte stresa.

Kliknite OVDE za kompletnu rutinu tretmana osetljive kože.

 
1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-1

ZAČINJENA HRANA MOŽE
PROUZROKOVATI OSETLJIVOST KOŽE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Ako zidovi naših krvnih sudova izgube na svojoj elastičnosti, odeđeni spoljašnji faktori kao što su upotreba začina u ishrani, alkoholna pića, vruće kupke ili prejako centralno grejanje mogu izazvati crvenilo i osetljivost kože
Saznajte više
True-or-false-visual-2

PRIRODNI LEKOVI KOJI SE KORISTE KOD KUĆE MOGU
BITI DOBRI ZA TRETMAN OSETLJIVE KOŽE.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Iako mogu delovati primamljivo, sadržaji frižidera ili kuhinjskih polica će verovatnije naštetiti osetljivoj koži. „Prirodne” ili uradi sam tretmane koji se najčešće primenjuju u samomedikaciji kao što su med, ovsena kaša, avokado i čokoladne maske za lice je najbolje izbegavati jer mogu sadržati potencijalne alergene i iritanse. Umesto njih, treba se osloniti na stručna rešenja za negu kože.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

KAKO SE OSEĆAM IZNUTRA
MOŽE UTICATI NA MOJU OSETLJIVU KOŽU.

TAČNO TRUE-ANSWER

Stres i jake emocije mogu prouzrokovati širenje krvnih sudova kože i time mogu da izazovu pojavu crvenila i osećaja nelagodnosti. Mnogi ljudi u održavanju pažne ili nekim sličnim tehnikama relaksacije pronalaze vrednog saveznika u cilju održavanja svoje osetljive kože u zen zoni. Ovaj pristup daje najbolje rezultate kada je u kombinaciji sa profesionalnim preparatima za negu osetljive kože kao što je TOLERIANE linija.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

OSETLJIVA KOŽA SVAKAKO
IZGLEDA DRUGAČIJE.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Jedna od frustrirajućih stvari vezanih za osetljivu kožu je ta da ma koliko vas nervirali simptomi koje imate, doktori će vam najčešće reći da vam je koža „normalna” s obzirom da nema nekih vidljivih promena na njoj. Ali iskusni dermatolozi će prepoznati simptome osetljive kože i preporučiti specifičnu negu osetljive ili preosetljive kože.
Saznajte više

TAKOĐE IMAMO
ASORTIMAN PROIZVODA ZA TO

TOLERIANE je asortiman proizvoda dizajniranih za hidrataciju, umirenje i zaštitu osetljive kože i kože sklone alergijama.

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućim aktivnim dozama.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA JE TO OSETLJIVA KOŽA

POGLEDAJTE SVE ČLANKE
O OSETLJIVOJ KOŽI

placeholder KAKO DA SPREČITE DA PREOSETLJIVA KOŽA
UTIČE NA KVALITET VAŠEG ŽIVOTA
VIŠE INFORMACIJA