KAKO DA SPREČITE DA PREOSETLJIVA KOŽA
UTIČE NA KVALITET VAŠEG ŽIVOTA

Article Read Duration 8 min čitanje

Osetljiva koža izaziva iritantne fizičke simptome, a takođe može negativno uticati na psihološko zdravlje (raspoloženje, sposobnost učenja, kvalitet spavanja…). Uzroci osetljivosti uključuju: vaskularnu slabost, faktore okoline, iritanse, alergije i ekcem. Minimiziranjem uzročnika i tretman kože hipoalergenim proizvodima posebno napravljenim za osetljivu kožu može poboljšati kvalitet Vašeg života.

ŠTA JE TO
OSETLJIVA KOŽA?

To je kada Vaša koža preterano reaguje na svakodnevne pojave

Od trenutka našeg rođenja, koža nas štiti od spoljašnjih uticaja. Ona nam pruža zaštitu od prirodnih elemenata, udaraca i ogromnog broja agresivnih supstanci u životnoj sredini. Pa ipak, svi često uzimamo zdravo za gotovo izuzetno značajnu ulogu koju koža igra u našim životima.

Osetljiva koža postaje problem za sve veći broj ljudi. Preoseljiva koža se odlikuje ekstremnim reakcijama na faktore iz svakodnevnog života kao što su prašina, zagađenje, hemikalije, vrućina, hladnoća ili UV zračenje, i ona više ne može da podnese svakodnevni stres. Pošto koža postaje osetljiva, ona postaje ranjiva na spoljašnje napade i reaguje na njih crvenilom, peckanjem, osećajem zatezanja ili svraba, pa čak i snažnim osećajem žarenja. U najtežim slučajevima, ljudi sa osetljivom kožom imaju osećaj da moraju izbegavati “visoko rizične” situacije, što znači da ne žive "punim plućima".

Da li imate osetljivu ili kožu sklonu alergijama? Saznajte OVDE.

ŠTA IZAZIVA POJAVU
OSETLJIVE KOŽE?

Postoji nekoliko mogućih osnovnih faktora

Nekoliko faktora se obično povezuje sa povećanom osetljivošću kože. Svaki od njih se može javiti sam ili u kombinaciji sa drugim faktorima:

  • Vaskularna slabost: Ako su zidovi krvnih sudova postali krhki, određeni spoljašni faktori poput konzumiranja začina, alkohola, vrućih kupki ili previše jakog centralnog grejanja mogu izazvati crvenilo i osetljivost kože..
  • Faktori životne sredine: Vetar, suvo, hladno vreme ili zagađenje mogu izazvati osećaj peckanja ili žarenja.
  • Kontakt sa iritansima: Reakcije mogu biti izazvane kontaktom kože sa nečim što sadrži nadražujuću supstancu.. To može biti neki aditiv u Vašoj šminki, parfemu, u proizvodu za negu kože, hemikalijama, u deterdžentima za pranje ili čak tvrdoj vodi iz Vašeg tuša.
  • Atopijski dermatitis: Koža koja pati od ekcema je sklona intezivnoj reaktivnosti.

PORED OSETLJIVOSTI,
KOŽA MOŽE BITI SKLONA ALERGIJAMA

Za razliku od simptoma osetljive kože koji mogu da budu prisutni stalno, simptomi kože sklone alergijama se javljaju samo nakon izlaganja alergenima. Dolazak u kontakt sa nečim na šta ste alergični može izazvati reakcije kako u celom telu, tako i na koži. Česti alergeni uključuju polen, određenu hranu, lekove, kućnu prašinu, grinje, razne hemikalije, plesni i kućne ljubimce.

Osip kože sklone alergijama uključuje urtikarije, kontaktni dermatitis i ekcem. Ne preterujemo ako kažemo da alergije mogu imati ogroman uticaj na kvalitet života (svrab, suzenje, kijanje, kašljanje…). Ako patite od alergijskih simptoma na koži, možda je poželjno da zakažete konsultaciju sa alergologom kako biste odredili uzročnike Vaše alergije i eliminisali ih iz života. Što se tiče nege kože, želite blaga hipoalergena sredstva za čišćenje kao što je TOLERIANE Dermo Cleanser losionda biste eliminisali alergene sa površine kože, kao i hipoalergene i trenutno umirujuće zaštitne kreme poput TOLERIANE Ultra.

KAKO NEGOVATI
OSETLJIVU KOŽU?

Reakcije kože mogu da utiču na kvalitet svakodnevnog života

Prethodno smo razmotrili kliničke znake preosetljive kože: crvenilo, svrab, zatezanje, bockanje i peckanje. Oni su sami po sebi neprijatni, ali mogu takođe imati podmukle uticaje, čija se važnost često zanemaruje. Reakcije osetljive kože mogu da izazovu loš san, prouzrokuju nepažnju u školi i na poslu i negativno utiču na samopouzdanje. Takvi problemi mogu da utiču na Vaš kvalitet života, zato je važno da naučite kako da umirite kožu i maksimalno smanjite neprijatne simptome. Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete da preduzmete da biste ublažili reakcije kože:

Kupanje

Buđenje uz dug, topao tuš je tako primamljivo. Nažalost, vruća voda može da pokrene oslobađanje histamina u koži, izazivajući lančanu reakciju iritacije. Za mnoge ljude, predugo izlaganje vrućoj vodi čini da se koža oseća zategnuto – kao da je za broj manja– i vidno crvena. Zajapureni obrazi teško da doprinose samopouzdanju, a nisu ni od pomoći ako treba da održite važnu prezentaciju ili imate razgovor za posao! Dakle važno je da Vaše jutarnje tuširanje uvek bude mlakom vodom i da ne traje dugo.

Nega kože

Alkalni sapuni i jaka sredstva za čišćenje oštećuju zaštitnu barijeru Vaše kože, i tako ona postaje ranjiva za iritanse iz životne sredine. Za čišćenje Vašeg osetljivog lica, koristite micelarnu vodu ili blago mleko za čišćenje. Dnevna hidratacija hiperalergenom hidratantnom kremom pomoći će Vam da spoljašnji sloj Vaše kože bude otporan i elastičan. Iznenadićete se ako Vam kažemo da je jedan od najruznemirujućih načina uticaja kože na kvalitet života, poremećaj sna. U ranim satima, Vaše telo doživljava nalet histamina, medijatora koji izaziva svrab i koji može pokrenuti simptome osetljive kože. Moguće je da ćete se zbog ove reakcije buditi prerano, uz osećaj peckanja ili trnjenja na licu– što, složićete se, nije baš najbolji način da se započne dan! Najnaprednije noćne kreme i serumi mogu da drže te reakcije pod kontrolom i pomognu Vam da se probudite odmorni i sveži.

Šminka

Nošenje šminke trebalo bi da bude zabavno i da podiže samopouzdanje. Ali ako imate osetljivu kožu, ona može da izazove peckanje, svrab i pojavu fleka – dakle potpuno suprotan efekat od onog koji bi šminka trebalo da pruži! Zbog takvih reakcija, možda ćete poželeti da prisustvujete društvenim dešavanjima bez šminke – ili da jednostavno ostanete kod kuće. Ali nema potrebe da izgubite poverenje u šminku. Pažljivo čitajte deklaracije: potražite proizvode sa minimalističkom formulacijom– bez mirisa, alkohola i poznatih alergena poput nikla – koji su testirani na osetljivoj i koži sklonoj alergijama kao što je TOLERIANE Teint asortiman. Specijalna šminka će pomoći Vašoj osetljivoj koži da ponovo otkrije svoju lepotu dok se Vi zabavljate eksperimentišući sa najnovijim stilovima!

U kući

Prašina i grinje iz kućne prašine su veoma česti iritansi za osetljivu kožu. Redovno usisavajte i brišite površine u svojoj kući da biste se otarasili prašine. Obavezno operite i dobro osušite jastuke i pokrivače svakih nekoliko meseci, a pritom usisajte i dušek. Ipak, pokušajte da ne budete preopterećeni kad je u pitanju čistoća. Jake hamikalije u proizvodima za domaćinstvo mogu izazvati reakcije na koži. Za pranje odeće, posteljine i peškira koristite hipoalergeni deterdžent za veš i omekšivač. Kada čistite kuću, tražite najjednostavnije proizvode za čišćenje u domaćinstvu i uvek nosite gumene rukavice.

Napolju

Kada je vreme hladno ili vetrovito, obavezno koristite hranljive, zaštitne kreme za lice, vrat i ruke. Nosite rukavice i šal da biste zaštitili golu kožu. Toplim danima, kada je zagađenost velika održavajte kožu uravnoteženom i umirenom termalnom vodomkoja je bogata selenom.

Eliminišite alergene

Ako preduzimate sve gorenavedene korake, a pritom i dalje imate teške ili produžene reakcije na koži, možda imate alergiju. Vaš lekar može da Vas posavetuje da se testirate kako biste identifikovali specifične alergene. Njih zatim možete zauvek da eliminišete iz svoje životne sredine ili svoje ishrane.

Kliknite OVDE da saznate šta možete očekivati od konsultacije sa alergologom.

BOLJI ŽIVOT
ZA OSETLJIVU KOŽU

Posvećenost La Roche-Posay prevazilazi proizvode za negu kože

Studija koju je sponzorisala La Roche-Posay dermatološka laboratorija pokazala je da više od 50% žena tvrdi da ima osetljivu kožu1. Ova osetljivost je uzrokovana većom reaktivnošću epidermalnih nervnih završetaka i padom praga reakcije 2. Uticaji osetljive kože na život se razlikuju od jedne do druge osobe i može biti teško da se objasne rečima. U La Roche-Posay Dermatological Laboratory naša misija je da stvorimo „bolji život za osetljivu kožu“. Uvereni smo da je neophodno uzeti u obzir i psihološe i fizičke posledice osetljive kože da bismo mogli da ponudimo najinovativnije i najefikasnije proizvode i strategije za poboljšanje stanja preosetljive kože.

Da bi procenila pojedinačne utiske o efektima osetljive kože, La Roche-Posay dermatološka laboratorija usvojila je patentirani referentni indeks koji se koristi u brojnim medicinskim oblastima za merenje korelacije između kliničkih znakova i njihovih negativnih uticaja na svakodnevni život: Indeks kvaliteta života.

Tokom evaluacije naših proizvoda za negu kože, volonteri popunjavaju upitnike o različitim aspektima svog svakodnevnog života: negativnim osećanjima, poremećajima spavanja, svom društvenom životu itd. Upoređivanjem rezultata dobijenih na početku i na kraju studije, u mogućnosti smo da procenimo efikasnost proizvoda za negu kože na kvalitet života pacijenata, kao i na fizičke znakove. Ovaj indeks predstavlja novu priliku za razvoj preciznih, prilagođenih terapijskih programa koji pomažu u nezi osetljive kože, od kliničkih znakova do psiholoških uticaja.

Pored prilagođenih, efikasnih proizvoda koji su nežni prema osetljivoj koži, La Roche-Posay nudi i radionice tokom kojih oni koji pate od određenih stanja kože mogu da nauče korektivne tehnike šminkanja i da prilagode svakodnevne korake kako bi živeli konfornije i pomogli im da se osećaju dobro u svojoj koži.

1Ispitivanje provedeno na više od 3000 žena u Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Francuskoj
2Izvor: L’Oréal Recherche.

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-1

ZAČINJENA HRANA MOŽE
PROUZROKOVATI PREOSETLJIVOST KOŽE. .

TAČNO TRUE-ANSWER

Ako zidovi naših krvnih sudova izgube na svojoj elastičnosti, odeđeni spoljašnji faktori kao što su upotreba začina u ishrani, alkoholna pića, vruće kupke ili prejako centralno grejanje mogu izazvati crvenilo i osetljivost kože
Saznajte više
True-or-false-visual-2

PRIRODNI LEKOVI KOJI SE KORISTE KOD KUCE MOGU
BITI DOBRI ZA TRETMAN OSETLJIVE KOŽE.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Iako mogu delovati primamljivo, sadržaji frižidera ili kuhinjske police imaju veću verovatnoću da naštete Vašoj osetljivoj koži. „Prirodne” ili lekove koji se najčešće primenjuju u samomedikaciji kao što su med, ovsena kaša, avokado i čokoladne maske za lice je najbolje izbegavati jer mogu sadržati potencijalne alergene i iritanse. Umesto njih, treba se osloniti na stručna rešenja za negu kože.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

KAKO SE OSEĆAM IZNUTRA
MOŽE UTICATI NA MOJU OSETLJIVU KOŽU.

TAČNO TRUE-ANSWER

Stres i jake emocije mogu prouzrokovati širenje krvnih sudova kože i time izazvati pojavu crvenila i osećaj nelagodnosti. Mnogi ljudi mindfulness meditacijom ili nekim sličnim tehnikama relaksacije pronalaze saveznika u cilju održavanja svoje osetljive kože. Ovaj pristup daje najbolje rezultate kada je u kombinaciji sa profesionalnim preparatima za negu osetljive kože kao što je TOLERIANE linija.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

OSETLJIVA KOŽA OBAVEZNO
IZGLEDA DRUGAČIJE.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Jedna od frustrirajućih stvari vezana za osetljivu kožu je ta da ma koliko Vas nervirali simptomi koje imate, doktori će Vam najčešće reći da Vam je koža „normalna” s' obzirom da nema vidljivih promena na njoj. Ali iskusni dermatolozi će prepoznati simptome osetljive kože i preporučiti specifičnu negu osetljive ili preosetljive kože.
Saznajte više

TAKOĐE IMAMO
LINIJU PROIZVODA ZA TO

TOLERIANE je linija proizvoda dizajnirana za hidrataciju, umirenje i zaštitu osetljive kože i kože sklone alergijama.

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse, kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA JE TO OSETLJIVA KOŽA

POGLEDAJTE SVE ČLANKE
O OSETLJIVOJ KOŽI

placeholder UZROCI NASTANKA OSETLJIVE KOŽE:
UNUTRAŠNJI I SPOLJAŠNJI
VIŠE INFORMACIJA