OSETLJIVA KOŽA

Svaka druga osoba ima osetljivu kožu, što je čini glavnim problemom nege kože savremenog doba. Svi smo čuli za osetljivu kožu, ali šta je to tačno? 

Pre svega, osetljiva koža nije tip kože. Zapravo, osetljivost može da pogodi sve tipove kože, od masne tinejdžerske kože sklone aknama, preko suve do zrele kože. 

Zatim, na osetljivoj koži se ne vide znaci kožne bolesti (kao što su ekcem ili psorijaza) i obično izgleda uobičajeno... Ali osećaj koji izaziva je daleko od uobičajenog.

Vaša pitanja
Odgovori dermatologa

1 quote-marks

Koje je najbolje hidratantno sredstvo za osetljivu kožu?

Ako imate osetljivu kožu, potrebna Vam je hidratantna krema formulisana za ovaj tip kože bez uobičajenih „krivaca“ poput mirisa, boja, lanolina i alkohola, i sa umirujućim sastojcima kao što su neurosensin i La Roche-Posay termalna izvorska voda.  Isto tako, ona bi trebalo da sadrži i prebiotičke sastojke za uravnotežavanje mikrobioma kože, to jest njenih prijateljskih bakterija.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Kako mogu da brijem osetljivu kožu?

Brijanje može da izazove stres kože time što oštećuje njenu površinu, uzrokujući “opekotine od žileta,” naročito na osetljivoj koži. Prilikom brijanja osetljive kože, prvo je navlažite toplom vodom, a zatim umasirajte ulje pre brijanja. Zatim se uverite da Vaša pena za brijanje ne sadrži alkohol i obrijte se mokrim brijačem sa jednom oštricom, vršeći veoma lagan pritisak na kožu. Nastavite sa nanošenjem zaceljujuće kreme koja sadrži vitamin B5.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Šta je osetljiva koža?

Ako na koži osetite neprijatnosti - zatezanje, bockanje, žarenje ili peckanje - kao reakciju na faktore poput promene temperature, vetra, UV zračenja, tvrde vode ili jakih proizvodi, a u odsustvu vidljivog osipa, verovatno imate osetljivu kožu. Ako imate crvenilo ili osip, veća je verovatnoća da imate reaktivnu ili alergičnu kožu. Razmislite o poseti dermatologu radi konačne dijagnoze.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Zašto je moja koža osetljiva na dodir?

Ako na koži osetite nelagodu kada je jednostavno dodirnete, možda imate veoma osetljivu kožu. Na osetljivoj koži nervni završeci su preosetljivi i ispuštaju signale bola kao odgovor na bezazlene stimuluse. Međutim, ako je Vaša koža osetljiva zbog crvenila i upale, trebalo bi da posetite lekara kako biste bili sigurni da nema infekcije ili nekog drugog medicinskog problema koji bi to objasnio.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-1

OSETLJIVA KOŽA OBAVEZNO
IZGLEDA DRUGAČIJE.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Jedna od frustrirajućih stvari u vezi sa osetljivom kožom je ta da ma koliko Vas nervirali simptomi koje imate, doktori će Vam najčešće reći da Vam je koža „normalna” s' obzirom na to da nema nekih vidljivih promena na njoj. Ali iskusni dermatolozi će prepoznati simptome osetljive kože i preporučiti specifičnu negu za osetljivu ili preosetljivu kožu.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ORGANSKI PROIZVODI SU
NAJBOLJI ZA OSETLJIVU KOŽU.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Samo zato što je nešto prirodno, to ne znači da neće izazvati osip osetljive kože. Štaviše, mnogi ekstrakti prirodnih biljaka mogu da izazovu poznate osećaje bockanja, vreline i peckanja. Što se tiče alergena, priroda je preplavljena njima!
Saznajte više
True-or-false-visual-2

KAKO SE OSEĆAM IZNUTRA
MOŽE UTICATI NA MOJU OSETLJIVU KOŽU.

TAČNO TRUE-ANSWER

Stres i jake emocije mogu prouzrokovati širenje krvnih sudova kože i time mogu izazazvati pojavu crvenila i osećaja nelagodnosti. Mnogi ljudi mindfulness meditacijom ili nekim sličnim tehnikama relaksacije pronalaze saveznika u cilju održavanja svoje osetljive kože. Ovaj pristup daje najbolje rezultate kada je u kombinaciji sa profesionalnim preparatima za negu osetljive kože kao što je TOLERIANE linija.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

IZLAGANJE SUNCU MOŽE DA
POJAČA OSETLJIVOST KOŽE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Sunce može ozbiljno da ošteti osetljivu kožu.To je zato što UV zraci pokreću oksidativni stres i upalu kože, izazivajući crvenilo i osip. Pobrinite se da široki spektar UVA-UVB i dugotrajna UVA zaštita budu deo vaše svakodnevne nege kože, kao što je linija proizvoda ANTHELIOS.
Saznajte više

DEFINICIJA
OSETLJIVE KOŽE

U dermatologiji, izraz osetljiva koža se odnosi na skup simptoma, kao što su peckanje, vrelina, svrab i zatezanje koji se javljaju kao odgovor na okidače – promene temperature, tvrda voda, neodgovarajuća kozmetika i mnogo toga još. Drugim rečima, koža aktivira alarm kao da je „u opasnosti” u dodiru sa bezopasnim stimulusima.

ŠTA IZAZIVA POJAVU
OSETLJIVE KOŽE?

Šta je suština osetljive kože? Dugo vremena, osetljiva koža je bila medicinska misterija, ali napredna istraživanja su otkrila neke od faktora koji utiču na njenu pojavu. 

  • Osetljiva koža ima neefikasnu zaštitnu barijeru funkciju (manjak zaštitnih lipida), što znači da iritansi iz okruženja, poput jakih deterdženata za pranje ili određenih sastojaka kozmetike, mogu da prodru u dublje slojeve. Iz tog razloga, na kožu povoljno utiču posebni proizvodi za negu koji obnavljaju njenu barijernu funkciju. Sve o ovom pristupu naći ćete u člancima ispod pododeljka u nastavku.
  • Pored narušene barijerne funkcije, osetljiva koža pati od fenomena poznatog kao „neurogena upala”. To znači da su nervni završeci hiperosetljivi i ispuštaju upalne supstance (signal opasnosti rezervisan za napade na kožu) kao odgovor na bezopasne stimuluse, poput tvrde vode i promene temperature. Ovakva iritacija izaziva karakteristične simptome osetljive kože, kao što su peckanje, zatezanje i svrab.

U pododeljcima u nastavku, pomoći ćemo Vam da utvrdite da li imate osetljivu kožu i predstavićemo Vam najbolji način da održavate svoju kožu pomoću pametnih saveta u vezi sa životnim stilom i preporukama za proizvode. 

Otkrićete i šminku posebno formulisanu da Vam pomogne da zaštitite i umirite osetljivu kožu. 

Ne zaboravite da pogledate naš tekst o osetljivom skalpu i kosi, sa informacijama o ključnim temama, kao što su brijanje osetljive kože i nega osetljivog skalpa sklonog pojavi peruti i gubitku kose.

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću moguću zaštitu i samo neophodne konzervanse, kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

SAZNAJTE VIŠE O
OSETLJIVOJ KOŽI?

POŠTOVANI
ČITAOCI

Ovde prikazane informacije namenjene su samo opštem obrazovanju i ni u kom slučaju ne bi smele da zamene profesionalni lekarski savet. Uvek potražite savet kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim medicinskim pitanjem.