AKNE
KOD ODRASLIH

Akne mogu, što je često i slučaj, nastaviti da se javljaju duboko u odraslom dobu. Ovo ponekad nije lako prihvatiti jer mnogi misle da su, nakon što su prošli svoje dvadesete, jednostavno „prerasli” bubuljice, a da ne govorimo o tridesetim, četrdesetim i kasnije!

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako mogu da se oslobodim akni na leđima?

Blagi oblik akni na telu može se ukloniti adekvatnim dermokozmetičkim rešenjima. Nežno čistite kožu dva puta dnevno penušavim gelom za čišćenje. Svakodnevno koristite negu sa aktivnim sastojcima poput salicilne kiseline, niacinamida i pirokton olamina. Ako ove mere nisu dovoljne, obratite se dermatologu da se raspitate o medicinskim tretmanima kao što su retinoidi, antibiotici i izotretinoin.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Čime je izazvano stvaranje akni?

Kod akni, neravnoteža hormona zvanih androgeni dovodi do toga da lojna žlezda proizvodi mnogo masnoća. Isti hormoni uzrokuju pojačano stvaranje ćelija kože koje oblažu pore. Pore se zatim začepe smešom ćelija i sebuma, postajući leglo bakterija koje uzrokuju akne. To rezultira pojavom nekoliko vrsta bubuljica, od crvenih tačkica do pustula ili dubokih, bolnih cista.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Kako mogu da se oslobodim akni?

Blagi oblik akni može se ukloniti pravim dermokozmetičkim rastvorima. Nežno čistite kožu dva puta dnevno micelarnom vodom ili penušavim gelom za čišćenje. Svakodnevno koristite negu kože sa aktivnim sastojcima poput salicilne kiseline, niacinamida i pirokton olamina. Ako ove mere nisu dovoljne, obratite se dermatologu da se raspitate o medicinskim tretmanima kao što su retinoidi, antibiotici i izotretinoin.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

TAČNO ILI
NETAČNO

True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE DA POGORŠA
STANJE AKNI.

TAČNO TRUE-ANSWER

Nedavne studije su pokazale da hrana sa visokim glikemijskim indeksom - ista ona koja izaziva skok koncentracije šećera u krvi - može pogoršati situaciju sa aknama. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da biste usrećili svoju kožu, izbegavajte slatkiše, zaslađene napitke i poslastice od belog brašna i držite se hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

ISTISKIVANJE BUBULJICA
NIJE DOBRO REŠENJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Iako se čini kao brzo rešenje, istiskivanje bubuljica će u stvari pogoršati stanje Vaše kože sklone aknama, budući da to zapravo može da ošteti inficirani folikul dlake i pojača upalu. Mogli biste čak da izazovete novu infekciju svojim noktima.Istiskivanje bubuljica je štetna navika i najbolje je izbegavati je!
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ČOKOLADA NIJE DOBRA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav efekat na akne, mada svi smo različiti, pa bi čokolada mogla da izazove izbijanje bubuljica kod nekih ljudi. Tamna čokolada zapravo sadrži antioksidanse koji su odlični za kožu!
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
ZNAČI I MASNA KOŽA.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Čest mit u vezi sa aknama jeste da masna hrana na tanjiru podrazumeva više masnoća u porama, ali između toga ne postoji direktna veza. S druge strane, ishrana bogata nezasićenim mastima može pokrenuti mikroinflamacije na nivou organa, uključujući i kožu. Ukratko, slanina i čips ne uzrokuju akne, ali umerenost je najbolja taktika za zdravlje u celini.
Saznajte više

AKNE
ODRASLIH

Brojne studije su ukazale na sve češću pojavu akni kod odraslih, a jedna od njih sprovedena u SAD-u izveštava o problemu sa bubuljicama kod čak 55% žena. Sada je i zvanično: Akne kod odraslih danas predstavljaju standard, a ne izuzetak.

U ovom poglavlju možete pronaći sve informacije u vezi sa aknama kod odraslih (i kod muškaraca i kod žena), kao i stručna rešenja koja će Vam pomoći da umirite i uklonite nepravilnosti.

QuestionMark_Desktop

DA LI STE
ZNALI?

EFFACLAR DUO(+) ima dokazanu efikasnost u prevenciji pojave predmenstrualnih akni u kliničkoj studiji u kojoj je poređen sa placebom.

Izvor: Klinička studija koju je sprovela Prof. Dréno (Nant, Francuska) na 32 žene, prosečne starosti 25 godina, Effaclar Duo (+) apliciran dvaput dnevno na desnu stranu lica u poređenju sa placebom koji se nanosio na levu stranu lica. Lezije su se brojale tokom 2 ciklusa u nizu.

POGLEDAJTE SVE ČLANKE U VEZI SA
PREVENCIJOM NASTANKA AKNI

POŠTOVANI
ČITAOCI

Ovde prikazane informacije namenjene su samo opštem obrazovanju i ni u kom slučaju ne bi smele da zamene profesionalni lekarski savet. Uvek potražite savet kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim medicinskim pitanjem.