AKNE

Akne ili „acne vulgaris“ su stanje masne kože kod kojeg lojne žlezde kože prekomerno proizvode sebum. Ovo dovodi do začepljenja pora mrtvim ćelijama i sebumom. Ponekad se proces tu zaustavi i ima za posledicu pojavu mitesera i bubuljica. Ovo stanje je poznato kao "retencijske akne". U težim slučajevima, bakterije se množe u zarobljenom sebumu i uzrokuju upale na koži, što rezultira pojavom površnih bubuljica koje se zovu pustule ili dubljim, tvrdim i bolnim lezijama koje se nazivaju noduli i ciste. To su „upalne akne“.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Da li kontracepcija može da pomogne kod akni?

Akne su uglavnom izazvane hormonima. Kod žena se one mogu lečiti kontracepcijom, poznatom i kao oralne kontraceptivne pilule (OKP), koja uravnotežava Vaše hormone u korist čiste kože. Posetite svog lekara da biste saznali da li ste kandidat za ovaj tretman jer nije pogodan za sve.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Čime je izazvano stvaranje akni?

Kod akni, neravnoteža hormona zvanih androgeni dovodi do toga da lojna žlezda proizvodi mnogo masnoća. Isti hormoni uzrokuju pojačano stvaranje ćelija kože koje oblažu pore. Pore se zatim začepe smešom ćelija i sebuma, postajući leglo bakterija koje uzrokuju akne. To rezultira pojavom nekoliko vrsta bubuljica, od crvenih tačkica do pustula ili dubokih, bolnih cista.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Kako mogu da uklonim ožiljke od akni?

Ožiljci koje ostavljaju akne se veoma teško uklanjaju. Određeni dermatološki tretmani, kao što su mikrodermo abrazija, hemijski piling, laseri i mikroiglice mogu da pomognu. Kod ljudi koji imaju bubuljice potrebno je sprečiti stvaranje ožiljaka od akni pre svega odgovarajućim lekovima kao što su antibiotici ili izotretinoin. Takođe se raspitajte kod svog farmaceuta o svakodnevnoj stručnoj nezi kože kao što je EFFACLAR.


<Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA NIJE DOBRA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav efekat na akne; mada, svi smo različiti, pa bi čokolada mogla da izazove izbijanje bubuljica kod nekih ljudi. Tamna čokolada zapravo sadrži antioksidanse koji su odlični za kožu!
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
ZNAČI I MASNA KOŽA.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Čest mit u vezi sa aknama jeste da masna hrana na tanjiru podrazumeva više masnoća u porama, ali između toga ne postoji direktna veza. Međutim, ishrana bogata zasićenim mastima može da podstakne mikroupale u svim organima u telu, uključujući i kožu. Ukratko, slanina i čips ne uzrokuju akne, ali umerenost je najbolja taktika za zdravlje u celini.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE
DA POGORŠA AKNE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Novije studije su pokazale da hrana sa visokim glikemijskim indeksom – ona koja izaziva nagli skok šećera u krvi – može da pogorša akne. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da biste usrećili svoju kožu, izbegavajte slatkiše, zaslađene napitke i poslastice od belog brašna i držite se hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ISTISKIVANJE BUBULJICA
NIJE DOBRO REŠENJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Iako se čini kao brzo rešenje, istiskivanje bubuljica će u stvari pogoršati stanje vaše kože sklone aknama, budući da to zapravo može da ošteti inficirani folikul dlake i pojača upalu. Noktima biste čak mogli da izazovete novu infekciju.Istiskivanje bubuljica je štetna navika i najbolje je izbegavati je!
Saznajte više

UZROCI
POJAVE AKNI

Primaran uzrok pojave akni je hormonski: Polni organi (testisi kod muškaraca i jajnici kod žena) proizvode hormone zvane androgeni koji aktiviraju i podstiču prekomeran rad lojnih žlezda, proizvodeći velike količine začepljujućeg sebuma. Međutim, postoji više drugih faktora koji doprinose aknama, a uključuju UV zrake, zagađenje, ishranu i stres. Budući da su akne stanje koje je prvenstveno prouzrokovano hormonima, najčešće se javljaju kod tinejdžera tokom puberteta, ali takođe pogađaju sve veći broj odraslih, posebno odraslih žena tokom menstrualnog ciklusa.

KAKO NEGOVATI
KOŽU SKLONU AKNAMA

Nepravilnosti se mogu kontrolisati lekovima koji se izdaju na recept. Kada se bubuljice smire, može pomoći ekspertska dermokozmetika ili njihova kombinacija. Ako bubuljice utiču na vaše samopouzdanje, važno je preduzeti mere, a ne patiti u tišini. Uz pravi medicinski savet i negu, koža se može postepeno očistiti za dugotrajan izgled svežeg lica.

U ovom odeljku ćete saznati sve o uzrocima i simptomima masne i kože sklone aknama, kao i kako se o njoj brinuti uz preporuke za najbolje proizvode. Prevucite da otkrijete članke o tinejdžerskoj i odrasloj koži sklonoj aknama, pored naših stručnih saveta o tome kako ih prikriti šminkom prilagođenom nepravilnostima.

BEZBEDNOST
KOJOJ SMO POSVEĆENI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu toleranciju i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO,
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućim aktivnim dozama.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda je proverena na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

SAZNAJTE VIŠE
KOŽA SKLONA AKNAMA

POŠTOVANI
ČITAOCI

Ovde prikazane informacije namenjene su samo opštem obrazovanju i ni u kom slučaju ne bi smele da zamene profesionalni lekarski savet. Uvek potražite savet kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim medicinskim pitanjem.