SVE O AKNAMA
I MASNOJ KOŽI

Article Read Duration 5 min čitanje

Kako nastaju akne:

• Hormoni podstiču pojačano lučenje sebuma čineći kožu masnom.
• Isti hormoni uzrokuju pojačano stvaranje ćelija kože koje oblažu pore.
• Spoj ćelija i sebuma začepljuje pore.
• Začepljene pore postaju plodno tlo za bakterije koje uzrokuju akne (P. acnes) i upalni proces.
• Tako nastaje nekoliko različitih vrsta bubuljica, od crvenih tačkica do gnojnica (pustula), pa i dubokih, bolnih cisti.
• U slučaju upornih akni, obratite se farmaceutu. Ako se problem pogorša, posetite lekara koji može prepisati antibiotike za akne, ili čak i jaču terapiju.

ŠTA UZROKUJE
AKNE?

Da li vas je ikad zanimalo šta uzrokuje masnu kožu i bubuljice? Većina akni je uzrokovana hormonalnim promenama koje se javljaju u pubertetu, kao i u drugim periodima hormonalnih promena, npr. u predmenstrualnom periodu ili tokom trudnoće kod žena. Međutim, izbijanje akni mogu izazvati i drugi faktori, poput stresa, zamora, neadekvatnih proizvoda za negu kože i određenih medicinskih terapija, kao što je terapija kortikosteroidima. Pojava akni zavisi i od genetike: ako su vaši roditelji imali akne, verovatno ćete ih imati i vi.

KAKO NASTAJU
HORMONALNE AKNE?

Hormonalne akne nastaju usled neuravnoteženosti određene vrste hormona koji se zovu androgeni. Ovi hormoni kožu čine znatno masnijom. Određena količina sebuma (masti) korisna je za kožu, jer je štiti vodootpornim slojem. Međutim, hormonalne promene tokom puberteta uzrokuju prekomerno lučenje sebuma, što kožu čini znatno masnijom. Isti ti hormoni uzrokuju prekomerno stvaranje korneocita (ćelija na površini kože) na otvoru pore, što dovodi do njenog začepljenja. To je poznato kao komedon.

Kliknite OVDE da otkrijete različite vrste bubuljica. 

 

MASNA KOŽA I BAKTERIJE
KOJE UZROKUJU AKNE

Usled začepljene pore, ili komedona, sebum više ne može slobodno da izlazi iz pore kako bi se to inače dešavalo. Zbog toga sebum u masnoj koži postaje izvor hrane za bakterije koje uzrokuju akne, P. acnes. Bakterije koje uzrokuju akne su „anaerobne”, što znači da se u okruženju bez kiseonika kakvo im pruža začepljena pora osećaju kao kod kuće. Posledica? Začepljena pora postaje inficirana. Pojavljuju se nepravilnosti kao što su izdignute papule (crvene izbočine) ili pustule (crvene izbočine sa belim vrhom), pa čak i duboke ciste kod teških oblika akni.

TIPOVI
AKNI

Postoje dva osnovna tipa akni:
retencijske i upalne akne

Retencijske akne se sastoje od začepljenih pora ili komedona. Komedoni se dele na dve vrste:

  • Otvoreni komedoni, poznati kao crni miteseri, kod kojih lepljivi spoj ćelija i sebuma tamni u kontaktu sa vazduhom
  • Zatvoreni komedoni, kod kojih je taj spoj začauren ispod površine i stvara takozvani beli miteser. Upalne akne se sastoje od crvenih, uzdignutih lezija, često sa središnjim delom bele boje (mogli biste ih nazvati bubuljicama ili gnojnicama).

U slučaju akni kod adolescenata, različite vrste nepravilnosti često se javljaju zajedno i povezane su sa masnom kožom.

TEŠKI OBLICI
AKNI

Nodularne i cistične akne

Kod teških oblika akni, na mestu upalnih lezija formiraju se nodularne ili cistične akne (nežne kvržice pod kožom ispunjene gnojem). Ovaj tip akni podrazumeva rizik od nastanka trajnih ožiljaka i potrebno je da ih leči dermatolog.

AKNE
SA CRVENILOM

Usled rasta i razmnožavanja bakterija P. acnes, supstance poznate kao inflamatorni medijatori ili citokini ispuštaju se u kožu. To su signalni molekuli koji uzrokuju širenje krvnih sudova, što dovodi do pojave crvenih tragova od akni. Ako su vaše akne povezane sa generalizovanim crvenilom, pogotovo na nosu i obrazima, možda imate rozaceu. Konačnu dijagnozu potražite kod dermatologa.

TAMNE FLEKE
I TRAGOVI NA KOŽI SKLONOJ AKNAMA

Da li ste ikad primetili da nakon akni mogu ostati tamne fleke i kad nepravilnosti više nema? Budući da upalu izazivaju bakterije koje uzrokuju ozbiljne nesavršenosti, ako je izložena suncu (čak i zimi!), koža može razviti takozvanu postupalnu hiperpigmentaciju. Ovaj izraz jednostavno označava smeđe tragove na mestima gde su se nalazile bubuljice. Zato je važno da koristite prilagođenu negu kože, kao i zaštitu od sunca, ako imate masnu kožu sklonu aknama. Jedna klinički dokazana opcija je EFFACLAR Duo(+) SPF30, proizvod koji kombinuje sastojke koji se bore protiv akni sa izrazito laganom i nemasnom kremom za sunčanje.

 

ANTIBIOTICI
ZA AKNE

Ako imate ozbiljne simptome akni poput nodularnih ili cističnih akni, ili u slučaju pogoršanja stanja bubuljica, lekar može da vam prepiše antibiotike poput doksiciklina. Ako uzimate ovaj lek, obavezno koristite zaštitni faktor, budući da lek može povećati osetljivost kože na sunce.

SAVETI ZA MASNU KOŽU
I KOŽU SKLONU AKNAMA

Ako imate bubuljice i nepravilnosti, zatražite od farmaceuta informacije o specijalizovanim dermokozmetičkim brendovima za masnu kožu i kožu sklonu aknama. Opšte pravilo: da bi se nepravilnosti otklonile, potrebno je ophoditi se nežno prema koži. Pokušajte da se pridržavate ovih osnovnih svakodnevnih pravila i gledajte kako vaše bubuljice nestaju!

  • Temeljno ali nežno čistite kožu proizvodom posebno formulisanim za masnu kožu, kao što je EFFACLAR Duo(+). Doslednost je ključ uspeha
  • Izaberite nekomedogenu šminku, kao što je
  • TOLERIANE Make-up
  • Zaštitite kožu od sunca, koje nasuprot uvreženom mišljenju nije dobar prijatelj nepravilnostima. Ten može isprva delovati ujednačenije budući da sunce izaziva preplanulost kože, ali takođe dovodi do zadebljanja gornjeg sloja kože i pojačanog lučenja sebuma, stvarajući savršene uslove za nesavršenosti. Zaštita od sunca je važna za negu kože sklone aknama. EFFACLAR Duo(+) SPF30 predstavlja prilagođenu dermokozmetičku negu koja sadrži zaštitni faktor.
  • Nemojte istiskivati bubuljice, jer se time samo pogoršava upala i mogu ostati ožiljci da vas podsećaju na nepravilnosti iz prošlosti

Pored ovih mera, u slučaju pogoršanja nepravilnosti i nesavršenosti, vaš dermatolog ili lekar opšte medicine može vam prepisati i određene lekove za lečenje kože sklone aknama. Ne ustručavajte se da razgovarate o tome sa lekarom.

Kliknite OVDE da saznate više o uzrocima nastanka akni.
Kliknite OVDE za više informacija o lečenju akni.

 

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA NIJE DOBRA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA.

NETAČNO TRUE-ANSWER

Ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav efekat na akne, mada svi smo različiti, pa bi čokolada mogla da izazove izbijanje bubuljica kod nekih ljudi. Tamna čokolada zapravo sadrži antioksidanse koji su odlični za kožu!
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
ZNAČI I MASNA KOŽA.

NETAČNO TRUE-ANSWER

Čest mit u vezi sa aknama jeste da masna hrana na tanjiru podrazumeva više masnoća u porama, ali između toga ne postoji direktna veza. Međutim, ishrana bogata zasićenim mastima može da podstakne mikroupale u svim organima u telu, uključujući i kožu.  Ukratko, slanina i čips ne uzrokuju akne, ali umerenost je najbolja taktika za zdravlje u celini.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE DA POGORŠA
STANJE AKNI.

TAČNO TRUE-ANSWER

Nedavne studije su pokazale da visok glikemijski indeks hrane – one koja podiže nivo šećera u krvi – može da pogorša stanje akni.  Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da biste usrećili svoju kožu, izbegavajte slatkiše, zaslađene napitke i poslastice od belog brašna i držite se hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ISTISKIVANJE BUBULJICA
NIJE DOBRO REŠENJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Iako se čini kao brzo rešenje, istiskivanje bubuljica će u stvari pogoršati stanje vaše kože sklone aknama, budući da to zapravo može da ošteti zaraženi folikul dlake i pojača upalu. Mogli biste čak da izazovete novu infekciju svojim noktima.Istiskivanje bubuljica je štetna navika i najbolje je izbegavati je!
Saznajte više

TAKOĐE IMAMO
LINIJU PROIZVODA ZA TO

EFFACLAR predstavlja sveobuhvatnu liniju rešenja za nesavršenosti, usredsređenu na sve faze životnog ciklusa nesavršenosti uz visoku efikasnost i istovremenu savršenu toleranciju. 

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANО NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu toleranciju i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NAJVAŽNIJE
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija na naše proizvode proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena lečenjem kancera.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA SU TO AKNE

SVI ČLANCI
O KOŽI SKLONOJ AKNAMA

placeholder TRI IZNENAĐUJUĆA UZROKA AKNI:
STRES, SUNCE I ZAGAĐENJE
VIŠE INFORMACIJA