KAKO SE NOSITI SA EKCEMOM KOD BEBA, PELENSKIM OSIPOM
I IRITACIJAMA KOŽE KOD NOVOROĐENČADI

Article Read Duration 19 min čitanje

Veliki broj novorođenčadi pati od stanja kože praćenih svrabom, uključujući i ekcem i generalne iritacije njihove osetljive kože. Iako sva ova stanja imaju svoje posebne odlike i rešenja (čitajte dalje za sve detalje), svakom stanju će koristiti jednostavna dnevna rutina nege koja će bebi doneti smirenje i osećaj prijatnosti:

• Kupajte bebu u mlakoj vodi
• Koristite vrlo blagu kremu ili gel za čišćenje kože
• Osušite kožu nežnim tapkanjem
• Koristite izrazito nežne zaštitne kreme
• Često menjajte pelene
• Koristite zaštitu od sunca
• Odaberite hipoalergeno sredstvo za pranje veša koje je bezbedno za bebe
• Nove namirnice u ishranu uvodite jednu po jednu da biste uočili eventualne alergijske reakcije

BEBINA KOŽA SKLONA ATOPIJI

Pravilna nega ekcema kod novorođenčeta olakšava život celoj porodici

Stanja nadražene kože poput ekcema kod novorođenčadi mogu da izazovu veliku neprijatnost i bol kod bebe. Iritirane svrabom, bebe plaču, postaju razdražljive i ne mogu da spavaju. Neispavana beba može da poremeti život čitavoj porodici, pa roditelji treba da znaju kako lečiti ekcem kod bebe, sprečiti pogoršanje simptoma, umiriti pelenski osip i negovati osetljivu kožu svoje bebe. Nade ima, obećavamo, zato čitajte dalje!

Šta je ekcem kod novorođenčadi?

Ekcem ili atopijski dermatitis ima genetsku komponentu i prenosi se unutar porodice. Ekcem uzrokuje urođeno suva koža (po prirodi suva koža, a ne koža koja je postala suva nakon što je, na primer, izložena agresivnim proizvodima) koja je osetljiva na alergene i nadražujuće materije koje prodiru u kožu izazivajući nepodnošljiv svrab.

Ekcem se kod novorođenčadi najčešće javlja na licu, ali kako vaša beba raste, može se razviti i na naborima kože oko kolena, ručnih zglobova i laktova.

Da li će mojoj bebi ostati ožiljci od ekcema?

Ekcem kod bebe sam po sebi ne ostavlja ožiljke. U slučaju ozbiljne infekcije ekcema Vaše bebe koja se ne leči, pojava ožiljaka je moguća. Ukoliko Vam se čini da je ekcem kod Vaše bebe možda inficiran (ako izlučuje gnoj ili je prekriven žućkastim ljuspicama ili otvorenim ranicama), uvek potražite savet od svog izabranog lekara (lekara opšte medicine).

S vremenom se stanje ekcema kod bebe može poboljšati, ali u međuvremenu morate da naučite kako ga kontrolisati

Kod starije dece pojave ekcema su sve ređe i u 50% slučajeva ekcem postepeno nestaje približno do pete godine. U međuvremenu, roditeljima su potrebni stručni saveti o tome kako da kontrolišu simptome i umanje njihovo pogoršanje. Čitajte dalje da saznate savete o kontroli ekcema kod Vaše bebe.

KAKO DA NEGUJETE
EKCEM KOD BEBE

Svakodnevni saveti za lakši život sa ekcemom

Kada se simptomi ekcema kod novorođenčadi pogoršaju, dermatolozi i pedijatri za ublažavanje upale i svraba najčešće preporučuju korišćenje kortikoksteroidnih krema za lokalnu upotrebu jednom dnevno, najbolje uveče. Da bi dnevna rutina nege Vašeg detenceta bila upotpunjena i što bolja, posebnu pažnju treba obratiti na kupanje i čišćenje bebine kože:

• Opredelite se za tuširanje ili kupanje mlakom vodom, ne toplijom od 37 stepeni.
• Koristite vrlo blagu kremu ili gel za čišćenje kože.
• Temeljno ali nežno osušite kožu tapkanjem.
• Kreme koristite u periodu od 10 minuta nakon tuširanja ili kupanja bebe. Tako će koža lakše upiti aktivne sastojke emolijentne ili steroidne kreme.
• Čim nestanu lezije ekcema (crvenilo se povuče, a koža više nije ispucala niti prekrivena mehurićima), steroidnu kremu treba zameniti emolijensom.
• Najzad, ne zaboravite da bebi sečete i turpijate nokte kako ne bi njima oštetila kožu. Ako se noktići samo iseku, oštre ivice mogu da ostanu, pa ne propuštajte turpijanje.

PROIZVODI ZA SVAKODNEVNU NEGU
ZA BEBINU KOŽU SKLONU ATOPIJSKOM EKCEMU

Važno je da se prema delikatnoj koži svoje bebe ophodite krajnje pažljivo. Birajte proizvode bez mirisa, koji ne sadrže agresivne sastojke poput alkohola ili sapuna i koji su posebno formulisani za bebe.

La Roche-Posay, preporučen od strane 90.000 dermatologa, razvio je kozmetičke proizvode posebno osmišljene za bebinu kožu sklonu atopijskom ekcemu radi nege kože Vaše bebe uz terapiju koju je prepisao lekar. Naši LIPIKAR proizvodi za negu koženemaju mirisa, obogaćeni su sastojcima niacinamid i karite buter i formulisani tako da ispunjavaju specifične potrebe kože sklone atopijskom ekcemu:

• Trenutno umiruje svrab uzrokovan suvoćom kože
• Obnavlja lipidni sloj koji štiti kožu (kožnu barijeru)
Uspostavlja ravnotežu korisnih bakterija koje žive na koži
• Smanjuje učestalost pojave ozbiljne suvoće kože

 

LIPIKAR Syndet AP+ je blaga krema za pranje kože, pogodna za suvu i nežnu kožu vaše bebe.

Nekoliko kapi LIPIKAR ulja za čišćenje kože može se dodati u vodu za kupanje radi zaštite kože vaše bebe.

LIPIKAR Baume AP+M je nežni balzam koji pomaže u smirivanju suvoće kože izazvane atopijskim ekcemom.

Dobro je znati: i LIPIKAR Baume AP+M i LIPIKAR Syndet AP+ testirani su u porodilištima i pogodni su za novorođenčad od prvih dana života.


Pročitajte u nastavku stručne savete o nezi osetljive bebine kože i kliknite OVDE za stručne savete o nezi kože vaše bebe sklone atopijskom ekcemu.

 

PELENSKI DERMATITIS
ILI PELENSKI OSIP

Veoma je uobičajen, ali pelenski osip može zadavati muke

Većina beba će u nekom trenutku patiti od pelenskog osipa, manje ili više ozbiljnog. U Americi se zove pelenski osip – ali kako god ga zvali, pelenski dermatitis se javlja u vidu crvene, upaljene kože u predelu bebine guze.

Šta uzrokuje pelenski osip?

Vlažno okruženje koje stvara pelena idealno je mesto za razvoj određenih gljivica i bakterija. Kontakt sa probavnim enzimima sadržanim u stolici ili amonijakom koji se nalazi u urinu takođe spada u faktore koji uzrokuju upalu i iritaciju (dermatitis) na bebinoj guzi.

Trenje i prianjanje imaju uticaj: pelene koje su preuske ili neadekvatne veličine stvaraju trenje koje može pogodovati razvoju pelenskog osipa.

Hemijske supstance koje se nalaze u nekim sredstvima za pranje veša ili određenim proizvodima za negu kože takođe mogu da izazovu iritacije ili čak alergije.

Konačno, uzimanje antibiotika ponekad može da poremeti prirodnu ravnotežu korisnih bakterija koje pomažu u kontroli određenih mikroorganizama poput gljivica.

SAVETI ZA POMOĆ U
SPREČAVANJU PELENSKOG OSIPA

Da bi se sprečila pojava infekcije, važno je suzbiti razvoj pelenskog dermatitisa

Uobičajen pelenski osip ili pelenski dermatitis može da izazove osećaj neprijatnosti ili uznemirenosti kod bebe, ali prisutan je i rizik od infekcije. Kada se pelenski osip inficira, na naborima kože pojavljuju se crvene bubuljice, ponekad uz mehuriće pune gnoja. Ako primetite ove znakove infekcije, smesta se posavetujte sa pedijatrom ili izabranim lekarom.

Da li ste znali? Pelenski osip je razlog 10% do 15% poseta dermatologu!

Jednostavni saveti za izbegavanje pelenskog osipa:

• Nežno perite guzu svoje bebe blagim sredstvom za čišćenje kože. Nežno sušite bebinu guzu i nabore kože.
• Često menjajte pelene da bi se smanjilo vreme kontakta sa urinom i stolicom (to može da podrazumeva menjanje pelena i tokom noći ako se vaša beba koja pati od pelenskog osipa probudi).
• Nežno čistite bebinu guzu i sačekajte da se osuši na vazduhu pre oblačenja.
• Nanesite zaštitnu kremu nakon svake promene pelena.
• Koristite hipoalergene kreme i losione bez mirisa i alkohola.

PROIZVODI ZA SVAKODNEVNU NEGU
ZA ŠTO MANJE IRITACIJA U PODRUČJU GUZE

Izbor odgovarajućih proizvoda za svakodnevnu negu pospešiće suzbijanje razvoja pelenskog osipa. Dermatolozi preporučuju La Roche-Posay za pomoć u nezi bebine kože sklone atopiji.

Kupajte svoju bebu koristeći proizvode LIPIKAR GEL LAVANT  ili LIPIKAR Syndet AP+, koji predstavljaju izrazito blage formule za čišćenje kože. Važan savet: Izbegavajte korišćenje rukavica i sunđera za kupanje koji mogu izazvati iritaciju kod Vašeg detenceta.

SEROZINC sadrži cink-sulfat i čisti i smiruje kožu Vaše bebe.

Nakon čišćenja, nanesite obilnu količinu CICAPLAST Baume B5 kreme dvaput dnevno.

Pročitajte u nastavku stručne savete o nezi osetljive bebine kože i kliknite OVDE za stručne savete o nezi kože vaše bebe sklone atopijskom ekcemu.

 

OSETLJIVA KOŽA
KOD BEBA

Bebe imaju delikatnu kožu i mnoge od njih će iskusiti generalne iritacije kože s vremena na vreme. Iako je iste građe kao i koža odraslih, bebina koža je ranjivija i osetljivija na spoljašnje agresivne uticaje, poput hemikalija i zagađenja. Vrućina, zagađenje, trenje odeće o kožu – sve to kod beba može da podstakne iritacije u vidu svraba. Iako to stanje nije ozbiljno, ipak može da bude neprijatno i uznemirujuće za Vašu bebu.

Pedijatri i dermatolozi strogo preporučuju da se deca mlađa od tri godine ne izlažu direktnom suncu, jer je njihova koža osetljivija na UV zrake. NAPOMENA: Čak i kada su bebe i deca u hladovini bez direktnog izlaganja suncu, potrebno ih je zaštititi od dugih UVA zraka, budući da ovi štetni zraci i tada mogu prodreti u kožu.

 

SAVETI ZA NEGU
BEBINE OSETLJIVE KOŽE

Jednostavni koraci koje možete preduzeti da bi se Vaša beba osećala prijatno

Kako biste svojoj bebi osigurali prijatan osećaj i blagostanje, važno je da kombinujete primerenu rutinu i dobro odabrane proizvode na jednostavan način.

• Za pranje bebine odeće odaberite hipoalergeno sredstvo koje je bezbedno za bebe. Takvo sredstvo koristite i za pranje sopstvenog veša, jer će Vaša beba provoditi puno vremena u kontaktu sa Vašom odećom i posteljinom.
• Bebinu kožu treba svakodnevno čistiti i hidrirati. Kupka u trajanju od pet do deset minuta u vodi ne toplijoj od 37 stepeni dovoljna je za čišćenje bebine kože.
• Uvek sušite bebinu kožu sasvim nežnim tapkanjem.
• Hidrirajte bebinu kožu u periodu od 10 minuta nakon kupanja.
• Koristite blage proizvode bez mirisa.
• Kada provodite vreme na otvorenom, uvek koristite suncobran, šešir ili sredstvo za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom širokog spektra formulisanim za bebe.
• Redovno menjajte pelene.
• Sačekajte nekoliko dana pre uvođenja nove namirnice u ishranu bebe.

PROIZVODI ZA SVAKODNEVNU NEGU ZA BEBE

Bebina koža zahteva izrazito blage i jednostavne formulacije. La Roche-Posay je brend koji odlikuje stručnost u pogledu nege bebine kože i beskompromisna posvećenost bezbednosti.

LIPIKAR GEL LAVANT je izrazito blago penušavo sredstvo za pranje, primereno bebama sa normalnom kožom.

Kao još jednu opciju primerenu koži sklonoj atopijskom ekcemu isprobajte LIPIKAR Syndet AP+, zamenu za sapun bez mirisa, koji sadrži karite buter za održavanje kože vlažnom, kao i umirujući niacinamid. Dobro je znati: Ovaj proizvod je ispitan na novorođenčadima u kliničkoj studiji sprovedenoj pod kontrolom pedijatara.

Koristite kremasti LIPIKAR Syndet AP+ za umirivanje, obnavljanje i zaštitu zadnjice, zadnje strane kolena, pazuha i drugih pregiba na telu potencijalno sklonih iritacijama.

Za negu suve bebine kože tela ili lica posegnite za balzamom LIPIKAR Baume AP+M, bogatim i izrazito umirujućim emolijensom koji je prilikom testiranja na novorođenčadima pokazao optimalnu tolerantnost.

Za zaštitu bebine kože od sunca tu je ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ losion za bebe, koji je blag, dobre tolerantnosti i delotvornosti i koji nudi vrlo visoku zaštitu od UVA, UVB i dugih UVA zraka – čak i u slučajevima indirektnog izlaganja suncu. Njegova obavijajuća tekstura hidrira i neguje kožu vaše bebe pružajući joj optimalnu zaštitu.

Ako određeno područje bebine kože postane nadraženo, poprskajte ga LA ROCHE POSAY termalnom izvorskom vodom. Zahvaljujući prirodnim umirujućim svojstvima, trenutno smiruje iritacije kože. Ostavite da deluje jedan minut pre nego što tapkanjem uklonite višak vlage.

 

Kliknite OVDE za stručne savete o nezi kože novorođenčadi sklone atopijskom ekcemu i OVDE za pelenski osip.

 

 

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-3

POJAVE EKCEMA
MOGU DA BUDU IZAZVANE STRESOM.

TAČNO TRUE-ANSWER

Ne možemo da objasnimo zašto, ali stručnjaci su utvrdili da emocije, šok i stres mogu igrati značajnu ulogu u izazivanju pojave simptoma ekcema. Međutim, poznato je da je atopijski dermatitis takođe genetski poremećaj. Ako stres kod izaziva pojavu ekcema, probajte da koristite tehnike upravljanja stresom kao što je mindfulness meditacija.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

DA LI NAČIN ISHRANE
MOŽE DA POGORŠA STANJE EKCEMA?

TAČNO TRUE-ANSWER

Određena hrana može izazvati pojavu ekcema i pojačati njegove simptome. Ako mislite da hrana može biti otežavajući faktor za ekcem kod Vas ili kod Vašeg deteta, obratite se lekaru da izvrši analize krvi i kože i da utvrdi da li ste alergični na određene vrste hrane (obično su to kikiriki, mleko, soja, pšenica, riba i jaje).
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
VREMENOM NESTAJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

U zavisnosti od deteta, atopijski dermatitis može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina. Polovina dece koja imaju atopijski ekcem kao bebe izleči se do pete godine. U nekim slučajevima atopijski ekcem ostaje i u odrasloj dobi, ali to je nemoguće predvideti. Trajnog leka za ekcem nema, ali se on može kontrolisati pravim tretmanom.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
MOŽE DA BUDE ZARAZAN.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kom slučaju nije zarazan. Lečenje simptoma atopijskog dermatitisa zasniva se na zamenama za sapun, emolijentnim kremama i lokalnim kortikosteroidima.
Saznajte više

TAKOĐE IMAMO
LINIJU PROIZVODA ZA TO

LIPIKAR je najtraženija linija za higijenu i negu tela u Evropi namenjena osetljivoj, veoma suvoj i koži sklonoj ekcemu, a sadrži proizvode pogodne za čitavu porodicu, od novorođenčadi do starijih ljudi. 

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućim aktivnim dozama.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA JE EKCEM