ŠTA JE ATOPIJSKI DERMATITIS?
OD UZROKA DO REŠENJA, EVO SVE ŠTO TREBA DA ZNATE.

Article Read Duration 10 min čitanje

Atopijski dermatitis je nasledno stanje kože i prvenstveno pogađa decu. Atopičnu kožu karakteriše isušenost i oslabljena “barijerna funkcija”. Određeni alergeni mogu da prodru u kožu i uzrokuju upalu. Posledica? Intenzivan svrab, koji utiče na san i kvalitet života. Atopijski dermatitis zahteva poseban tretman tokom pogoršanja simptoma i odgovarajuću rutinu održavanja kože:


• Nežno čistite kožu zamenom za sapun
• Koristite emolijentnu kremu najmanje dva puta dnevno
• Istuširajte se odmah nakon bavljenja sportom, pa nanesite emolijentnu kremu
• Uspostavite ravnotežu bakterija koje su korisne za kožu

ODAKLE ATOPIJSKI DERMATITIS?

Mnogi pojedinci imaju genetsku predispoziciju za atopijski dermatitis, što znači da je atopijski dermatitis (ili atopijski ekcem) nasledan. Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju imunološki sistem koji burno reaguje i podložne su alergijskim stanjima, poput astme i alergijskog rinitisa. Atopična koža je po prirodi suva. Dok normalna koža stvara masni film da se zaštiti, atopična koža to ne radi (ali bez brige, tu smo da vam pomognemo!). To je poznato kao “kožna barijera” ili “barijerna funkcija” kože. Koža sklona ekcemu kao da je “ogoljena”, pa određeni alergeni iz naše okoline mogu da prodru u dublje slojeve epidermisa. Oni potom podstiču rad imunološkog sistema, koji burno reaguje. To uzrokuje pojavu kliničkih znakova atopijskog ekcema: svrab, upalu i izlučivanje. Faktori okoline poput zagađenja vazduha takođe mogu da objasne značajan porast broja obolelih od atopijskog dermatitisa poslednjih godina. Postoje čak dokazi da narušena ravnoteža bakterija koje su korisne za kožu može da predstavlja faktor u pojavi simptoma atopijskog ekcema.

KOJI SU SIMPTOMI
ATOPIJSKOG DERMATITISA?

Ekcem na licu

Atopijski ekcem podrazumeva izrazito suvu kožu koja zateže i svrbi. Javlja se najčešće na licu kod beba. Simptomi atopijskog dermatitisa na licu uključuju i perutanje i crvene hrapave pečate. Vidljivi znakovi atopijskog ekcema na licu zaista mogu da utiču na dobrobit deteta, jer se može osetiti posramljeno ili uznemireno u javnosti. Dobra vest je da se, uz odgovarajući tretman i dnevnu rutinu nege između kriznih perioda, atopijski ekcem kod Vašeg deteta može efikasno kontrolisati tako da gotovo više ne predstavlja problem.

Ekcem na telu

Kod novorođenčadi, atopijski dermatitis se najčešće javlja na licu, posebno na obrazima i bradi. Kako dete odrasta, pečati uzrokovani ekcemom javljaju se najčešće na vratu i pregibima kože na laktovima, ručnim zglobovima i iza kolena. Simptomi uključuju pečate suve kože koja jako svrbi, često sa vidljivim tragovima češanja. S' vremenom koža može zadebljati i ogrubeti u procesu koji se naziva “lihenifikacija.” Ako se kod Vaše deteta ispoljava bilo koji od ovih simptoma, razmislite o odlasku kod izabranog lekara ili dermatologa.

ODAKLE ATOPIJSKI DERMATITIS?

Ekcem kod beba

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem često se javlja tokom prvih nekoliko meseci života. Koža bebe sklona atopiji neguje se pomoću zamena za sapun (sindeti) za pranje kože i emolijentnih krema. Ne ustručavajte se da koristite emolijentnu kremu posebno prilagođenu koži sklonoj atopiji već prvih dana od rođenja Vašeg deteta.

Mogu li da izlečim atopijski ekcem kod svog deteta?

U 50% slučajeva dece sa atopijskim ekcemom pre prve godine života, ovo stanje kože se spontano povlači do pete godine. Trajnog leka nema, ali se izrazito suva koža može kontrolisati određenim postupcima, poput pranja kože zamenom za sapun, tuširanja mlakom umesto kupanja vrelom vodom i nanošenja emolijentne kreme dva puta dnevno. Akutna pogoršanja simptoma mogu se kontrolisati lokalnim kortikosteroidnim kremama, ali se one koriste samo u ograničenom periodu, budući da mogu da izazovu neželjena dejstva poput tanjenja kože. U nastavku pogledajte temeljnu analizu rutine nege kože sklone atopiji.

ATOPIJSKI EKCEM:
ZAISTA UTIČE NA ŽIVOT DETETA

Ekcem kod beba

Primarni simptom atopijskog dermatitisa je “pruritus” ili svrab, koji utiče na dobrobit decteta. U česte probleme spadaju poremećaj sna, promene raspoloženja i neprestani osećaj neprijatnosti. Kada dete ima atopičnu kožu, cela porodica oseća posledice:
• 58% dece koja boluju od atopijskog dermatitisa ima poremećaj sna1,
• 31% roditelja navodi da pravi promene u svakodnevnom životu2,
• 85% roditelja smatra da ovo oboljenje deteta utiče na njihovo vlastito emocionalno stanje3.

BEZ ČEŠANJA. UMESTO TOGA,
UMIRITE SVRAB

Iako češanje može da pruži privremeno olakšanje od svraba, samo će održavati ekcem jer češanje kože još više oštećuje njenu zaštitnu barijeru. Posledica je izuzetno frustrirajući ciklus svraba i češanja. Zato je važno umiriti svrab i tako prekinuti začarani krug atopijskog dermatitisa ili ekcema.
Čitajte dalje da otkrijete savete o načinu života koji će ublažiti nepodnošljivi svrab, praćene vodičem o tretmanima koje lekar može da prepiše tokom pogoršanja simptoma.

PET VAŽNIH SAVETA
ZA ŽIVOT SA MANJE SVRABA!

1. Nežno čistite kožu sklonu atopiji

Prednost dajte tuširanju mlakom vodom umesto kupanju i ograničite tuširanje na najviše 10 minuta. Izbegavajte penušave proizvode koji mogu biti grubi za kožu i prednost dajte zamenama za sapun poput sindeta, koji čiste kožu bez iritacija. Takođe, obavezno koristite šampone koji odgovaraju najosetljivijoj koži nakon treće godine. Nakon svakog tuširanja, nanesite emolijentnu kremu posebno proizvedenu za kožu sklonu atopiji.

2. Imate kožu sklonu atopiji? Objavite rat grinjama!

Atopijski ekcem je povezan sa izrazito suvom kožom kojoj nedostaju lipidi koji štite normalnu kožu od određenih spoljnih alergena poput grinja iz kućne prašine. Redovno usisavajte i svakodnevno provetravajte sobe, pogotovo spavaće sobe. Ako je potrebno, kupite zaštitne navlake za dušek i jastuke posebno osmišljene da spreče pojavu grinja.

3. Obezbedite okrepljujući san

Kožu sklonu atopiji karakteriše suva koža koja podstiče svrab koji može da uznemirava decu tokom noći… a i njihove roditelje! Pomozite svima da se dobro naspavaju održavanjem temperature od 18 do 20 stepeni u spavaćoj sobi: To će sprečiti prekomerno isušivanje vazduha u sobi. Ako je potrebno, kupite ovlaživače vazduha. I, naravno, ne zaboravite da nanesete emolijentnu kremu uveče.

4. Pamuk je idealni odevni materijal za kožu sklonu atopiji

Kada imate suvu kožu, izuzetno je važno izbegavati prekomerno znojenje, koje može da izazove iritaciju. Treba izbegavati vunu i sintetičke tkanine. Radije se opredelite za prozračni pamuk, koji je mekši na koži. A ako volite da se dobro oznojite na treningu, onda…

5. Uživajte u sportu, ali se odmah potom istuširajte

Vežbanje nije zabranjeno kod kože sklone atopiji, ali pazite da znoj na koži ne ostane predugo, jer može da izazove iritaciju. Najbolji pristup je nošenje komotne, prozračne odeće koja oslobađa kožu znoja. Nakon vežbanja, odmah se istuširajte koristeći odgovarajuću kremu za pranje kože, a zatim nanesite emolijens za kožu sklonu atopiji. Emolijentna krema bi trebalo da obezbedi koži vlažnost i uspostavi ravnotežu njenih korisnih bakterija.

KO LEČI ATOPIJSKI DERMATITIS
KAD PROMENE U NAČINU ŽIVOTA NISU DOVOLJNE?

Ako mislite da Vaše dete ima ekcem, specijalista koji će najbolje rešavati problem jeste dermatolog. Samo dermatolog može dati tačnu dijagnozu, prepisati terapiju i pružiti odgovarajući savet. Blaže oblike atopijskog dermatitisa može kontrolisati i vaš izabrani lekar (lekar opšte medicine), a nikad nije na odmet zatražiti savet o odgovarajućim tretmanima od farmaceuta.

RAZUMEVANJE
RUTINE NEGE ATOPIJSKOG DERMATITISA

Dnevna nega ekcema u suštini se deli na dve kategorije: nega za pogoršane simptome i održavanje kože između faza pogoršanja.

Lečenje pogoršanih simptoma atopijskog ekcema

U slučaju ozbiljnih simptoma atopijskog dermatitisa (suvi crveni pečati, tragovi češanja, različite nesavršenosti…) dermatolozi prepisuju kortikosteroidne kreme. Ovi tretmani za ekcem imaju protivupalno dejstvo, pa ih treba što pre primeniti na upaljene delove kože kako bi se koža umirila i oštećenja od češanja ublažila. Uglavnom se preporučuje primena kortikosteroida dva puta dnevno. Brine Vas koliko su bezbedni? Čitajte dalje…

Steroidne kreme su bezbedne ako se pravilno koriste

U nekim zemljama kortizon nije popularan zbog njegovih navodnih neželjenih dejstava: zadržavanje vode, poremećaji sna, usporen rast, itd. Međutim, ove pojave se odnose samo na kortikosteroide koji se uzimaju oralnim putem.
Kada su u obliku kreme, steroidi se zadržavaju na površini kože i ne uzrokuju ozbiljna neželjena dejstva. Međutim, preporučuje se oprez, budući da prekomerna upotreba lokalnih steroida može da stanji i oslabi kožu. Ne preporučuje se nanošenje steroidnih krema na lice, gde je koža tanja.

Faza održavanja kože emolijensima

Održavanje kože između faza pogoršanja simptoma najvažniji je deo nege kože sklone atopiji.
Nakon što lezije atopijskog ekcema nestanu, emolijentne kreme obnavljaju emulziju masti (lipida) i vode koja štiti površinu kože (“hidrolipidni sloj” ili “kožna barijera” koju smo pomenuli gore) i ograničavaju apsorpciju nadražujućih materija. Kreme za kožu sklonu atopiji treba nanositi na celo telo jednom ili dvaput dnevno kako bi se koži obezbedila vlažnost i uspostavila ravnoteža njenih korisnih bakterija i tako se ublažio svrab i sprečila dalja pojava pogoršanja simptoma ili ograničilo njihovo trajanje. Održavajući kožu vlažnom i zaštićenom pomoću bogate emolijentne kreme, možete odbraniti kožu od nadražujućih faktora iz okoline i prekinuti ciklus svraba i češanja.

ZNAČAJ PRIDRŽAVANJA PREPORUKA ZA ATOPIJSKI DERMATITIS
LEČENJE I DNEVNA RUTINA NEGE

Budući da je atopijski ekcem hronično stanje kože, ključ uspešne nege je doslednost. Važno je biti oprezan i obratiti pažnju na pojavu novih crvenih pečata, zbog kojih može da bude potrebno lečenje steroidnom kremom, i biti apsolutno pažljiv u pogledu rutine održavanja kože.

Za svakodnevno pranje kože koristite mlaku vodu i zamenu za sapun sindet, a zatim emolijentnu kremu posebno namenjenu koži sklonoj atopiji. Odgovarajući emolijens kao što je Lipikar Baume AP+M treba nanositi najmanje jednom dnevno. Takođe, ne ustručavajte se da pokažete dermatologu kako nanosite kremu na kožu svog deteta.

UKLJUČITE SVOJE DETE!

Pošto ćete detetu nanositi emolijentnu kremu dva puta dnevno, uvek je lakše ako to možete učiniti zabavnim! Razmislite o puštanju detetove omiljene muzike dok nanosite kremu, ili zašto ne biste izmislili pesmicu o primeni kreme ili nanosili kremu u vidu šara? Važno je da Vaše dete bude motivisano za doslednu negu ekcema u sklopu redovne jutarnje rutine i rutine pred spavanje. Ne ustručavajte se da svom detetu omogućite malo samostalnosti – moglo bi Vas i iznenaditi!

ATOPIJSKI EKCEM
I BAKTERIJE KOJE ŽIVE NA KOŽI

Zdrava koža je dom milijardama korisnih bakterija koje srećno žive na svakom kvadratnom milimetru. Nasuprot tome, atopijski dermatitis je povezan sa smanjenom raznolikošću ovih mikroorganizama (bakterija, gljivica, arheja…), poznatih kao mikrobiom. Do sada smo pokušavali da iskorenimo mikroorganizme prisutne u našem telu i na površini kože. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da ovi mikroorganizmi zapravo čine uravnoteženo bakterijsko nasleđe koje komunicira sa našim telom u cilju njegovog pravilnog funkcionisanja. Stvar je u tome da je kod ekcema mikrobiom neuravnotežen.

OBNAVLJANJE MIKROBIOMA
RADI NEGE KOŽE SKLONE ATOPIJI

Najbolji emolijens za kožu sklonu atopiji ujedno obnavlja lipidnu kožnu barijeru i uspostavlja ravnotežu mikrobioma. U jednoj kliničkoj studiji, laboratorije La Roche-Posay su pokazale da nije dovoljno jednostavno obnoviti barijernu funkciju kože za trajno olakšanje simptoma kože sklone atopiji. Podjednako je važno povratiti ravnotežu mikrobioma. Uz Lipikar Baume AP+M moguće je istovremeno obnavljanje lipidnog sloja kože i uspostavljanje ravnoteže mikrobioma da bi Vaše dete osetilo trenutno olakšanje i 24-časovno smanjenje nagona za češanjem, kao i da bi suvi pečati ređe izbijali.

DNEVNA RUTINA NEGE
KOD DECE SA KOŽOM SKLONOM ATOPIJSKOM EKCEMU

Koji proizvodi za svakodnevnu negu odgovaraju koži sklonoj atopiji?

Kada kupate/tuširate decu čija je koža sklona atopiji, opredelite se za odgovarajuće proizvode kao što je LIPIKAR Syndet : pomaže u vraćanju osećaja prijatnosti i dobrobiti dece koja imaju suvu kožu. Vrhovima prstiju zapenušajte ovaj sindet ili zamenu za sapun. Temeljno isperite. Ovaj proizvod nema mirisa.

Dok je koža još vlažna, nanesite Lipikar Baume AP+M  bogati emolijens koji pospešuje lipidnu kožnu barijeru i pomaže u uspostavljanju ravnoteže mikrobioma.

LIPIKAR BAUME AP+M:
REVOLUCIONARNI AKTIVNI SASTOJCI

BRZOUPIJAJUĆE TEKSTURE

Napravljen posebno za kožu sklonu atopiji, Lipikar Baume AP+M revolucionarne nove teksture koja olakšava redovnu primenu sadrži kombinaciju aktivnih sastojaka odabranih zbog svoje delotvornosti protiv izrazite isušenosti i simptoma kože sklone atopiji. Novi LIPIKAR Baume AP+M preparat pokazao je svoju efikasnost u sledećem:

1. Uspostavljanje dugoročne ravnoteže mikrobioma

LIPIKAR Baume AP+M formula (preparat sačinjen od korisnih bakterija uzgojenih u La Roche-Posay termalnoj izvorskoj vodi) pomaže u uspostavljanju ravnoteže u pogledu raznovrsnosti mikroorganizama koji žive na površini kože, odnosno njenog mikrobioma. Održava kožu stabilnom tokom perioda odsustva simptoma u cilju sprečavanja njihove ponovne pojave. Umiruje iritaciju, ojačava kožnu barijeru radi smanjenja dejstva patogenih agenasa koji bi izazvali novu iritaciju i podstiče ponovnu izgradnju kožne barijere.

2. Obnavljanje lipida kožne barijere

LIPIKAR Baume AP+M sadrži kombinaciju referentnih aktivnih dermokozmetičkih sastojaka radi obezbeđivanja vlažnosti kože sklone atopiji za intenzivno emolijentno dejstvo:
• Karite maslac, prirodno obnavlja lipidni sloj
• Ulje uljane repice, obnavlja lipidni sloj
• Glicerin, vlaži i umiruje kožu

3. Umirujuće dejstvo

Niacinamid direktno smiruje iritacije kože sklone atopiji. Ublažava i umiruje svrab smanjujući osećaj neprijatnosti.

LA ROCHE-POSAY SE UDRUŽUJE SA VAMA
RADI NEGE KOŽE SKLONE ATOPIJI

La Roche-Posay laboratories osmišljavaju proizvode koji su posebno namenjeni koži sklonoj atopiji, a mogu da se koriste od prvih dana života. Stvarajući proizvode prilagođene koži sklonoj atopijskom ekcemu, La Roche-Posay radi na poboljšanju kvaliteta života dece pogođene ovim stanjem – i njihovih porodica.

Osim ponude proizvoda, La Roche-Posay vodi preko 80 škola atopije širom sveta kako bi deca sa kožom sklonom atopiji imala bolji kvalitet života i da bi se osećala manje izolovano. Jedna takva škola je organizovana u La Roche-Posay termalnom centru, najprestižnijem dermatološko termalnom centaru u Evropi gde se hiljade pacijenata koji pate od ekcema leči svake godine4.

U školama atopije, deca mogu zajedno sa roditeljima da učestvuju u radionicama o načinu nanošenja kreme i da nauče kako da neguju svoju kožu. Dobijaju savete o tome kako da izbegnu češanje kože i uče o najboljim načinima nanošenja emolijentne kreme u zabavnoj i opuštenoj atmosferi.


1Clinical study, 209 children aged between 2 and 16 (average age: 8) with mild to moderate atopic dermatitis
2Dimension Baromètre suivi dermatologue 2008, Fr-All-It-Esp [Measurement: Dermatologist monitoring poll 2008, France-Germany-Italy-Spain]
3La Roche-Posay clinical study, at 8 sites (France, Italy, Belgium, Germany, Argentina), 191 child patients aged between 3 and 22 having had atopic dermatitis for 5 years on average.
4Certifications awarded to La Roche-Posay thermal cure as a result of the Europe-wide examination and surveys which ESPA have carried out in 2018

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
MOŽE DA BUDE ZARAZAN.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kom slučaju nije zarazan. Lečenje simptoma atopijskog dermatitisa zasniva se na zamenama za sapun, emolijentnim kremama i lokalnim kortikosteroidima.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
VREMENOM NESTAJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

U zavisnosti od deteta, atopijski dermatitis može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina. Polovina dece koja imaju atopijski ekcem kao bebe izleči se do pete godine. U nekim slučajevima atopijski ekcem ostaje i u odrasloj dobi, ali to je nemoguće predvideti. Trajnog leka za ekcem nema, ali se on može kontrolisati pravim tretmanom.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

POJAVE EKCEMA
MOGU DA BUDU IZAZVANE STRESOM.

TAČNO TRUE-ANSWER

Ne možemo da objasnimo zašto, ali stručnjaci su utvrdili da emocije, šok i stres mogu igrati značajnu ulogu u izazivanju pojave simptoma ekcema. Međutim, poznato je da je atopijski dermatitis takođe genetski poremećaj. Ako stres kod vas izaziva pojavu ekcema, probajte da koristite tehnike upravljanja stresom kao što je mindfulness meditacija.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

DA LI NAČIN ISHRANE
MOŽE DA POGORŠA STANJE EKCEMA?

TAČNO TRUE-ANSWER

Određena hrana može izazvati pojavu ekcema i pojačati njegove simptome. Ako mislite da hrana može biti otežavajući faktor za ekcem kod Vas ili kod Vašeg deteta, obratite se lekaru da izvrši analize krvi i kože i da utvrdi da li ste alergični na određene vrste hrane (obično su to kikiriki, mleko, soja, pšenica, riba i jaje).
Saznajte više
QuestionMark_Desktop

DA LI STE
ZNALI?

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

LIPIKAR BAUME AP+M je testiran na 14.180 pacijenata u okviru 29 kliničkih studija pod dermatološkom kontrolom.

OTKRIJTE
DRUGE PROIZVODE OVE LINIJE

LIPIKAR je najtraženija linija za higijenu i negu tela u Evropi namenjena osetljivoj, veoma suvoj i koži sklonoj ekcemu, a sadrži proizvode pogodne za čitavu porodicu, od novorođenčadi do starijih ljudi. 

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost na naše proizvode proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću moguću zaštitu i samo neophodne konzervanse, kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA JE EKCEM