TRI IZNENAĐUJUĆA UZROKA AKNI:
STRES, SUNCE I ZAGAĐENJE

Article Read Duration 4 min čitanje

Glavni uzroci akni su hormonalne prirode i javljaju se u ključnim periodima, kao što su pubertet, PMS i trudnoća. Međutim, postoje i manje poznati razlozi za nastanak akni, poput stresa, koji je glavni uzročnik pojave akni u odraslom dobu. Pored stresa, izbijanje akni može se javiti i usled dejstva sunca (UV zračenja) i zagađenja.

Važni saveti:

• Posvetite vreme tehnikama za upravljanje stresom, poput meditacije ili svesne pažnje
• Svakodnevno koristite lagane, nekomedogene proizvode sa zaštitnim faktorom
• Nežno čistite kožu dva puta dnevno koristeći micelarnu vodu za masnu kožu
• Pitajte svog farmaceuta o proizvodima za negu kože takve teksture koja pomaže u borbi protiv zagađenja

NE, NISTE UMISLILI,
AKNE SE MOGU JAVITI USLED STRESA!

Da, akne od stresa stvarno postoje. Prekovremeni rad, ispiti ili rokovi i žestoka konkurencija... kad zagusti, moguća je pojava akni usled stresa. Naučna istraživanja su dokazala vezu između visokog nivoa stresa i težine oblika akni. Istina je da lekari još nisu precizno utvrdili sve detalje ove veze između pojave akni i stresa, ali se smatra da hormoni stresa podstiču lojne žlezde na prekomerno lučenje masnoće, čineći kožu plodnim tlom za nastanak nepravilnosti.


Krajnji rezultat? Stres zaista uzrokuje pojavu akni, posebno akni u odraslom dobu.

Kako da tretiram akne od stresa?

Ako ste dobili akne od stresa, potrebno je da pronađete svoj način da ostanete smireni: izlasci sa prijateljima, odlasci u teretanu ili jednostavno odvajanje od monitora – odvojte malo vremena za sebe... vaša koža će vam na tome biti zahvalna!

IZLAGANJE SUNCU MOŽE UZROKOVATI AKNE –
UZ NEGU AKNI PREKO NOĆI

UV svetlost je drugi malo poznati uzrok akni (da, sunčani dan ima i svoje loše strane!). U stvari, jedan mit o bubuljicama koji nikada ne umire jeste da je sunce spasilac kože sklone aknama. Nije tačno! Preplanulost može kratkoročno vaš ten učiniti ujednačenijim, ali isušujući efekat sunca uzrokuje prekomerno zamašćivanje kože nakon letovanja. Masnoća u kombinaciji sa zadebljalim gornjim slojem kože začepljuje pore i sprečava pravilno lučenje sebuma. Iz tog razloga, izlaganje suncu može da izazove pojavu akni.

Sunce je i glavni krivac za pojavu smeđih tragova na koži poznatih pod nazivom postupalna hiperpigmentacija ili PUH: Upaljena koža stvara smeđi pigment melanina kao reakciju na UV zrake. Posledica? Smeđi tragovi hiperpigmentacije na koži koji služe samo kao podsetnik na nepravilnosti iz prošlosti. ☹. To se ne dešava samo leti, već i tokom zime.

Krajnji rezultat? Sunce menja svojstva kože što ga čini važnim uzrokom akni. Čitajte dalje da biste saznali kako zaustaviti pogoršanje nepravilnosti i tragova nastalih pod dejstvom sunca.

Kako da sprečim pogoršanje stanja moje kože sklone aknama uzrokovano dejstvom sunca?

Koži je potrebna posebna zaštita od UV zraka. Prvi korak?  UV zaštita širokog spektra koja obuhvata i UVA i UVB zrake. Birajte fluidne, nemasne i nekomedogene teksture. EFFACLAR Duo(+) SPF30 kombinuje najsavremenije sastojke za borbu protiv nesavršenosti sa izrazito laganim i nekomedogenim filterom za zaštitu od sunca.

ZAGAĐENJE VAZDUHA JE U VRHU
UZROKA POJAVE AKNI

Kada se postavi pitanje „šta uzrokuje akne?”, retko ko pomisli na smog i izduvne gasove. Međutim, zagađenje vazduha je jedan od glavnih stresova za kožu u gradskoj sredini. Nakon više od 15 godina istraživanja, La Roche-Posay je identifikovao zagađenje vazduha kao uzrok pojave akni, posebno akni u odraslom dobu.

Kako zagađenje vazduha uzrokuje pojavu akni?

Sitne čestice prašine poznate kao PM 2.5 mogu da se provuku kroz zaštitnu kožnu barijeru i nanesu ozbiljnu štetu. Uz ozon i druge zagađivače, one pokreću lančanu reakciju koja započinje oksidacijom sebuma na površini kože. Ovi zagađivači menjaju sastav sebuma, a uzrokuju i nedostatak vitamina C i E, dva prirodna antioksidansa kože. Ovi napadi na lipidni sloj koji štiti površinu kože (kožna barijera) dovode do pojave bubuljica i problema kod masne kože u vidu prekomernog sjaja, začepljenih pora, crnih mitesera, neujednačene teksture kože i beživotnog tena.

Krajnji rezultat? Zagađenje vazduha je jedan od najvažnijih uzroka akni u odraslom dobu (a može da izazove izbijanje akni i kod tinejdžera). Koža se više masti, crni miteseri postaju upadljiviji i iznenada izbijaju nove bubuljice.

Kako da sprečim pogoršanje stanja moje kože sklone aknama uzrokovano dejstvom zagađenja vazduha?

Čini se da svi pričaju o opasnostima od zagađenja vazduha, ali kako zaštititi kožu od ovog nevidljivog neprijatelja? Prvi korak zaštite od zagađenja vazduha donosi pravilno umivanje. Kožu treba čistiti ujutru i uveče, bez izuzetka. Koristite nežno sredstvo za umivanje bez ispiranja, kao što je EFFACLAR Micelarna voda, koja je pokazala vrhunsku efikasnost u uklanjanju mikroskopskih čestica zagađenja sa površine kože.

Pitate se koji proizvod za svakodnevnu negu da koristite za zaštitu kože od zagađenja vazduha? Nelepljive teksture koje onemogućavaju česticama zagađenja da se zalepe na kožu i izazovu pojavu akni dobra su polazna tačka.

Radi sprečavanja pojave akni usled zagađenja vazduha koristite i zaštitni faktor koji odgovara vašem tipu kože, budući da je kombinacija UV zraka i zagađenja vazduha čest uzrok pojave akni kod kože sklone aknama. Potražite proizvod za zaštitu od sunca orgovarajuće teksture koja pomaže u borbi protiv zagađenja kako se sitne čestice i zagađivači ne bi lepili za vašu kožu. EFFACLAR Duo(+) SPF30 kombinuje klinički dokazane sastojke za borbu protiv nesavršenosti i tragova sa nelepljivom teksturom i nekomedogenim filterom zaštitu od sunca, što ovaj proizvod čini pametnim izborom za stanovnike gradova čija je koža sklona aknama.

Kliknite OVDE za više informacija o uzrocima pojave akni.

Saznajte više o aknama, stresu i depresiji OVDE.

1 Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA NIJE DOBRA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA.

NETAČNO TRUE-ANSWER

Ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav efekat na akne, mada, svi smo različiti, pa bi čokolada mogla da izazove pojavu bubuljica kod nekih ljudi. Tamna čokolada zapravo sadrži antioksidanse koji su odlični za kožu!
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
ZNAČI I MASNA KOŽA.

NETAČNO TRUE-ANSWER

Čest mit u vezi sa aknama jeste da masna hrana na tanjiru podrazumeva više masnoća u porama, ali između toga ne postoji direktna veza. Međutim, ishrana bogata zasićenim mastima može da podstakne mikroupale u svim organima tela, uključujući i kožu.  Ukratko, slanina i čips ne uzrokuju akne, ali umerenost je najbolja taktika za zdravlje u celini.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE DA POGORŠA
STANJE AKNI.

TAČNO TRUE-ANSWER

Nedavne studije su pokazale da visok glikemijski indeks hrane – one koja podiže nivo šećera u krvi – može da pogorša stanje akni.  Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da biste usrećili svoju kožu, izbegavajte slatkiše, zaslađene napitke i poslastice od belog brašna i držite se hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ISTISKIVANJE BUBULJICA
NIJE DOBRO REŠENJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Iako se čini kao brzo rešenje, istiskivanje bubuljica će u stvari pogoršati stanje vaše kože sklone aknama, budući da to zapravo može da ošteti zaraženi folikul dlake i pojača upalu. Mogli biste čak da izazovete novu infekciju svojim noktima.Istiskivanje bubuljica je štetna navika i najbolje je izbegavati je!
Saznajte više

TAKOĐE IMAMO
LINIJU PROIZVODA ZA TO

EFFACLAR predstavlja sveobuhvatnu liniju rešenja za nesavršenosti, usredsređenu na sve faze životnog ciklusa nesavršenosti uz visoku efikasnost i istovremenu savršenu toleranciju.

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANО NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu toleranciju i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NAJVAŽNIJE,
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija na naše proizvode proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena lečenjem kancera.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA SU TO AKNE

SVI ČLANCI
O KOŽI SKLONOJ AKNAMA

placeholder SVE O AKNAMA
I MASNOJ KOŽI
VIŠE INFORMACIJA