Fokus na...

Atopijski ekcem: kada iritacija postane hronična

Img_Atopijski ekcem: kada iritacija postane hronična

Atopijski ekcem ili atopijski dermatitis je hronično i alergijsko stanje koje se manifestuje kroz crvene pojave na koži i svrab. Kako bi se otklonio problem i ublažio svrab, odbrambena funkcija kože se mora obnoviti.

Simptomi

"Tuđa" koža lica

Atopijski ekcem je izrazito suva koža, najpre na licu, koja zateže i svrbi. Koža uz to može da se peruta, a ponekad može imati hrapave crvene pojave.  Trajnu iritaciju, neprijatnost i osećaj "tuđe" kože nije lako podnositi. Naravno, kada se ti simptomi pojave na licu, oni utiču na emocionalni i društveni život osobe.

Izvori

Hronično stanje i uticaji

Hronični i alergijski, atopijski ekcem pojavljuje se kod osoba sa genetskom predispozicijom za to stanje. Kada koži nedostaju lipidi, njena ravnoteža je narušena. Rezultat je koža koja teško podnosi iritacije i alergene. Grinje, polen, životinje i zagađenje su spoljašnji uticaji koji mogu pogoršati simptome ovog stanja.

Tretmani

Prioritet: ublažite svrab

Iako češanje može privremeno ublažiti iritaciju, ono zapravo pogoršava promene na koži i održava ekcem. Zato, kako biste prekinuli začarani krug atopije, vrlo je važno ublažiti svrab. Osnovni koraci koji se moraju preduzeti su sledeći:


  • Lice umivajte antiiritacijskim sredstvom za čišćenje obogaćenim lipidima

  • Svakodnevno koristite umirujuće sredstvo za negu tela pomoću koga ćete obnoviti hidrolipidni sloj i odbrambenu ulogu kože i sprečiti nadraživanje.

Spa tretmani se takođe mogu koristiti za ublažavanje svraba, čišćenje kože i prevenciju od sekundarnih infekcija.

Za sva pitanja obratite se svom dermatologu. Oni su ovde da bi Vam pomogli.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles