3 pitanja za stručnjaka

Pravilno tretiranje suve kože podrazumeva pojačanu hidrataciju

Img_Pravilno tretiranje suve kože podrazumeva pojačanu hidrataciju

Gubitak vode isušuje rožasti ili spoljašnji sloj kože. Rožaste ćelije odvajaju se jedna od druge uzrokujući ljuštenje kože na površini. Niz faktora doprinosi suvoći kože. Kako se ona može lečiti? Pročitajte savet dermatologa.

Po čemu je koža lica specifična?

Lice je bogato lojnim žlezdama i obično zaštićeno sebumom.

Ali, koža na površini lica, kad nije prekrivena, osetljiva je na spoljašnje uticaje: hladnoću, toplotu, vetar, sunce, zagađenje, dim cigareta. Koža se katkad tretira proizvodima za čišćenje koji isušuju kožu (kreme protiv starenja, kreme za kožu sklonu aknama), a kod muškaraca taj učinak ima brijanje.

Kako se manifestuje suva koža?

Osoba oseća neprijatnost.

Koža lica je zategnuta i javlja se neprijatan osećaj peckanja. Ako se suvoća ne tretira pravilno, koža se može upaliti i na pojedinim mestima se počne ljušiti (suvi ekcem).  Često od pacijenata čujem kako im šminka predstavlja problem. Dnevna krema koju koriste ne odgovara im i ne poboljšava stanje. Muškarci strahuju od jutarnjeg brijanja.

Šta im savetujete?

Pre svega, učim ih da koriste vrlo blaga sredstva za čišćenje kože.

Mislim da je micelarni rastvor najbolje rešenje. Takođe, treba pojačati dnevnu hidrataciju. Preporučujem korišćenje hidrantne kreme, a posle uklanjanja šminke noćnu kremu bogatu hidratantima. Ovi proizvodi će ojačati proces povezivanja ćelija rožastog sloja kože. Muškarce savetujem da prestanu da koriste losione posle brijanja i da umesto njih koriste hidrantnu kremu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles