EKCEM

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem predstavlja stanje kože praćeno svrabom koje je veoma često kod beba i dece. Štaviše, čak 15%–20% dece mlađe od 17 godina ima ekcem; brojka koja je značajno skočila u poslednjih 30 godina. U 50% slučajeva, atopijski dermatitis nestaje do pete godine, ali može da se produži tokom adolescenije i odrasle dobi.

*Izvor: Univerzitetska bolnica u Nantu, studija kancerologijeé, & dermatologije éi specijalizovanog izučavanja atopijskog dermatitisa, april 2015.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako ekcem izgleda?

Kod beba ekcem izaziva grube, ljuspaste crvene mrlje, posebno na obrazima i bradi. Kod starije dece i odraslih područja ekcema se uglavnom nalaze na vratu i naborima kože oko laktova, zglobova i iza kolena. Područja ekcema mogu imati tragove češanja i mogu krvariti. Mogu se takođe stvoriti plikovi koji cure. Vremenom koža može postati zadebljala.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Kako dobijate ekcem?

Ekcem je genetsko stanje koje je nasledno. Koža je „sastavno“ suva, što znači da ima oslabljenu barijeru protiv alergena i iritanasa koji zbog toga lako prodiru kroz kožu i izazivaju upale. Kod odraslih osoba ekcem mogu izazvati profesije koje uključuju često pranje ruku, poput frizera ili medicinskih radnika. Uzročnici ekcema iz prirodne sredine uključuju grinje iz kućne prašine.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Da li ekcem svrbi?

Da! Svrab ili pruritus je jedna od primarnih karakteristika ekcema. Površinska barijera kože ne funkcioniše pravilno, što znači da alergeni i iritansi mogu da prodru duboko i izazovu zapaljenje i oslobađanje molekula svraba histamina. Suvi ekcem koji svrbi može se lečiti zamenom za sapun i nanošenjem proizvoda za omekšavanje kože dva puta dnevno čime se uravnotežavaju prijateljske bakterije na koži.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Da li je ekcem alergija?

Ekcem nije alergija, to je atopijsko stanje. Drugim rečima, povezan je sa alergijama i drugim atopijskim stanjima kao što su astma i polenska kijavica. Kod ekcema, zaštitna funkcija barijere kože je narušena što omogućava alergenima i iritansima da prodru duboko i izazovu upalu. Kao rezultat toga pojavljuju se simptomi ekcema (svrab, crvenilo, suva područja, itd.)

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Šta izaziva pojavu ekcema kod beba?

Ekcem je nasledno stanje koje se prenosi genetski. Koža ne proizvodi dovoljno masnih supstanci da bi se zaštitila, što je čini ranjivom i otvorenom za napade alergena i iritanasa. To dovodi do gubitka vode iz kože, ona postaje suva i svrbi, često na obrazima, bradi i zglobovima. Većina dece preraste ekcem do školskog uzrasta, ali u nekim slučajevima to može potrajati i u odraslom dobu.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
MOŽE DA BUDE ZARAZAN.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kom slučaju nije zarazan. Lečenje simptoma atopijskog dermatitisa zasniva se na zamenama za sapun, emolijentnim kremama i lokalnim kortikosteroidima.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

DA LI NAČIN ISHRANE
MOŽE DA POGORŠA STANJE EKCEMA?

TAČNO TRUE-ANSWER

Određena vrsta hrane može da bude okidač ekcema i da izazove pogoršanje. Ako smatrate da hrana može da bude otežavajući faktor za ekcem kod Vas ili Vašeg deteta, posetite lekara jer on može da izvrši analize krvi i kože i da utvrdi da li ste alergični na određene vrste hrane (uobičajeni krivci su kikiriki, mleko, soja, pšenica, riba i jaja).
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ČEŠANJE EKCEMA
ZAUSTAVLJA SVRAB.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Češanje pokreće začarani krug atopije: nokti na prstima oštećuju već nadraženu kožu, omogućavajući većem broju alergena i iritirajućih agenasa da prodru, što dovodi do još jačeg češanja i još oštećenije kože. LIPIKAR Baume AP+M obnavlja površinske lipide kože, proređuje učestalost pojave pogoršanja i upola smanjuje noćno češanje.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
VREMENOM NESTAJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

U zavisnosti od deteta, atopijski dermatitis može da traje nekoliko meseci ili godina. Polovina dece koja su imala atopijski ekcem kao bebe izleči se do pete godine. U nekim slučajevima atopijski ekcem ostaje i u odrasloj dobi, ali to je nemoguće predvideti. Trajnog leka za ekcem nema, ali se može držati pod kontrolom pomoću odgovarajuće nege.
Saznajte više

ŠTA JE
EKCEM

Šta je tačno atopijski dermatitis ili atopijski ekcem? To je stanje u kom koža ne luči dovoljnu količinu površinskih lipida (prirodni ovlaživači kože), što znači da je „po prirodi” suva. Usled toga, neki alergeni i iritansi – poput jakih deterdženata za veš ili kućnih grinja – mogu da prodru u kožu, gde izazivaju svrab i upale.

Kako ekcem izgleda? Atopijski ekcem izaziva pojavu crvenih pečata na koži koji svrbe, često na licu beba, kao i na prevojima kože oko laktova, zglobova i kolena kod starije dece.

EKCEM
I ATOPIJA

Ekcem je poznat i kao „atopijski dermatitis” ili „atopijski ekcem” jer se dovodi u vezu sa stanjem koje se zove atopija. Ako ste atopični, to znači da imate genetske predispozicije za razvoj alergije. Ekcem često ide ruku pod ruku s drugim „atopijskim” ili „alergijskim” stanjima, kao što su polenska kijavica i astma, kao i alergija na hranu. Kao i u slučaju ekcema, rasprostranjenost atopije ubrzano raste. Tokom šezdesetih godina XX veka, atopija je pogađala 5%–10% populacije, dok danas ta brojka iznosi 10%–20%.

ATOPIJSKI EKCEM
I KVALITET ŽIVOTA

Atopijski ekcem je mnogo više od stanja kože jer hronični svrab („pruritus”) može da bude izuzetno dosadan i da odvlači pažnju. Na primer, u školi, neprestano češanje može da utiče na sposobnost vašeg deteta da se koncentriše. Tokom noći, svrab i češanje mogu da otežaju spavanje, što izaziva frustraciju i uznemirenost kako kod dece tako i kod njihovih roditelja!

Srećom, ekspertska pomoć vas čeka u apoteci. Prevucite otkrijete sve o vrhunskim rešenjima (i savetima o životnom stilu) koja brzo mogu da pomognu u vraćanju atopijske kože u stanje bez svraba.

U nastavku, pronaći ćete informacije o tome šta izaziva kožu sklonu atopijskom ekcemu i kako se to može sprečiti, kao i odeljak na temu atopijskog ekcema kod beba i dece u kom se objašnjava kako obuzdati atopiju u školi, tokom sportskih aktivnosti i pred spavanje.

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću moguću zaštitu i samo neophodne konzervanse, kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost na naše proizvode proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

SAZNAJTE VIŠE O TOME
ŠTA IZAZIVA EKCEM?

POŠTOVANI
ČITAOCI

Ovde prikazane informacije namenjene su samo opštem obrazovanju i ni u kom slučaju ne bi smele da zamene profesionalni lekarski savet. Uvek potražite savet kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim medicinskim pitanjem.