ŠTA JE UZROK MASNE KOŽE SKLONE AKNAMA?
KAKO TO SPREČITI?

Suprotno uvreženom mišljenju, akne ne izaziva “prljava koža”. Štaviše, osobe s aknama često preterano čiste svoju kožu! Ako tražite osnovni uzrok akni, krivac su lojne žlezde koje proizvode masnoću poznatu kao sebum. Pod uticajem hormona i brojnih drugih faktora (stres, UV zračenje, zagađenje…), ove žlezde luče višak masnoće koja zapušava vaše pore i dovodi do pojave akni.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako mogu da se rešim ožiljaka koje ostavljaju akne?

Ožiljci koje ostavljaju akne se teško uklanjaju. Određeni tretmani u ordinaciji, kao što su mikrodermo abrazija, hemijski piling, laser i mikroiglice mogu da pomognu. Idealno bi bilo sprečiti nastajanje ožiljaka nakon akni pre svega odgovarajućim lekovima kao što su antibiotici ili izotretinoin. Takođe se raspitajte kod svog apotekara o svakodnevnoj stručnoj nezi kože kao što je EFFACLAR.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Kako mogu da se oslobodim cističnih akni?

Cistične akne su najteži oblik akni, povezan sa dubokim, bolnim cistama. Tretmani bez recepta možda neće biti dovoljni za lečenje cističnih akni, iako kreme sa salicilnom kiselinom mogu da pomognu. Posetite dermatologa ili svog lekara opšte prakse da biste razgovarali o rešenjima koja se mogu dobiti na recept kao što su antibiotici ili izotretinoin. Važno je da se pravilno lečite od cističnih akni kako biste izbegli stvaranje ožiljaka.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Kako mogu da se oslobodim akni na leđima?

Blagi oblik akni na telu može se ukloniti adekvatnim dermokozmetičkim rešenjima. Nežno čistite kožu dva puta dnevno penušavim gelom za čišćenje. Svakodnevno koristite negu sa aktivnim sastojcima poput salicilne kiseline, niacinamida i pirokton olamina. Ako ove mere nisu dovoljne, obratite se dermatologu da se raspitate o medicinskim tretmanima kao što su retinoidi, antibiotici i izotretinoin.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-2

ČOKOLADA NIJE DOBRA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav efekat na akne; mada, svi smo različiti, pa bi čokolada mogla da izazove izbijanje bubuljica kod nekih ljudi. Tamna čokolada zapravo sadrži antioksidanse koji su odlični za kožu!
Saznajte više
True-or-false-visual-1

MASNA HRANA
ZNAČI I MASNA KOŽA.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Čest mit u vezi sa aknama jeste da masna hrana na tanjiru podrazumeva više masnoća u porama, ali između toga ne postoji direktna veza. Međutim, ishrana bogata zasićenim mastima može da podstakne mikroupale u svim organima u telu, uključujući i kožu. Ukratko, slanina i čips ne uzrokuju akne, ali umerenost je najbolja taktika za zdravlje u celini.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE
DA POGORŠA AKNE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Novije studije su pokazale da hrana sa visokim glikemijskim indeksom – ona koja izaziva nagli skok šećera u krvi – može da pogorša akne. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da biste usrećili svoju kožu, izbegavajte slatkiše, zaslađene napitke i poslastice od belog brašna i držite se hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ISTISKIVANJE BUBULJICA
NIJE DOBRO REŠENJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Iako se čini kao brzo rešenje, istiskivanje bubuljica će u stvari pogoršati stanje vaše kože sklone aknama, budući da to zapravo može da ošteti inficirani folikul dlake i pojača upalu. Noktima biste čak mogli da izazovete novu infekciju.Istiskivanje bubuljica je štetna navika i najbolje je izbegavati je!
Saznajte više

SMIRIVANJE AKNI
KOMBINOVANIM PRISTUPOM

Iako su akne delimično nasledne (da, do izvesne mere možete kriviti svoje roditelje), odgovarajuća prilagođavanja životnog stila i efikasna dnevna nega mogu pomoći u smirivanju blagih slučajeva akni. Ne brinite, reći ćemo vam sve što treba da znate.

U ozbiljnijim slučajevima, dermatolog će vam možda preporučiti kombinaciju lekova i dermokozmetička rešenja iz apoteke nakon što se vaša koža sklona aknama pročisti. U svim slučajevima, ključ uspeha je u pridržavanju tretmana koji vam je dermatolog prepisao, čak iako se isprva učini da ne pomaže.

U ovom odeljku dešifrovaćemo masnu kožu i akne, uključujući i hormonalne akne, a otkrićemo i neke manje poznate okidače akni: stres, UV zračenje i zagađenje. Naći ćete i mnoštvo saveta o načinima nege masne kože (čak ćemo vam reći kako da sprečite pojavu bubuljica pre važnog događaja) i kako da preduzmete trajne mere koje pomažu u pročišćavanju vaše kože sklone aknama.

SAZNAJTE VIŠE O
KOŽI SKLONOJ AKNAMA

POŠTOVANI
ČITAOCI

Ovde prikazane informacije namenjene su samo opštem obrazovanju i ni u kom slučaju ne bi smele da zamene profesionalni lekarski savet. Uvek potražite savet kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim medicinskim pitanjem.