BEBE
I DECA SA EKCEMOM

Budući da atopijski ekcem utiče na bebe i malu decu – često izazivajući veliku količinu stresa – važno je da roditelji ovladaju jednostavnim koracima koji mogu dovesti do bezbrižnijih dana i mirnih noći za celu porodicu.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Šta izaziva pojavu ekcema kod beba?

Ekcem je nasledno stanje koje se prenosi genetski. Koža ne proizvodi dovoljno masnih supstanci da bi se zaštitila, što je čini ranjivom i otvorenom za napade alergena i iritanasa. To dovodi do gubitka vode iz kože, ona postaje suva i svrbi, često na obrazima, bradi i zglobovima. Većina dece preraste ekcem do školskog uzrasta, ali u nekim slučajevima to može potrajati i u odraslom dobu.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Da li ekcem svrbi?

Da! Svrab ili pruritus je jedna od primarnih karakteristika ekcema. Površinska barijera kože ne funkcioniše pravilno, što znači da alergeni i iritansi mogu da prodru duboko i izazovu zapaljenje i oslobađanje molekula svraba histamina. Suvi ekcem koji svrbi može se lečiti zamenom za sapun i nanošenjem proizvoda za omekšavanje kože dva puta dnevno čime se uravnotežavaju prijateljske bakterije na koži.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Da li se ekcem prenosi?

Ekcem nije zarazan i ne prenosi se sa jedne na drugu osobu. Ekcem se javlja na određenim delovima tela. Kod beba se obično javlja na obrazima i bradi, dok kod starije dece često pogađa nabore kože vrata, laktove i kolena. Važno je naučiti decu strategijama da izbegnu refleks češanja lezija ekcema jer se one mogu povećati i proširiti na veći deo kože.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Kako ekcem izgleda?

Kod beba ekcem izaziva grube, ljuspaste crvene mrlje, posebno na obrazima i bradi. Kod starije dece i odraslih područja ekcema se uglavnom nalaze na vratu i naborima kože oko laktova, zglobova i iza kolena. Područja ekcema mogu imati tragove češanja i mogu krvariti. Mogu se takođe stvoriti plikovi koji cure. Vremenom koža može postati zadebljala.


Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Da li je ekcem zarazan?

Ne! Ekcem je atopijsko (alergijsko) stanje koje se genetski prenosi i prvenstveno pogađa bebe i decu. Nije moguće “zaraziti se” ekcemom.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-3

POJAVE EKCEMA
MOGU DA BUDU IZAZVANE STRESOM.

TAČNO TRUE-ANSWER

Ne možemo da objasnimo zašto, ali stručnjaci su utvrdili da emocije, šok i stres mogu igrati značajnu ulogu u izazivanju pojave ekcema. Međutim, poznato je da je atopijski dermatitis takođe genetski poremećaj. Ako stres kod vas izaziva pojavu ekcema, probajte da koristite tehnike upravljanja stresom, kao što je mindfulness meditacija.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

DA LI NAČIN ISHRANE
MOŽE DA POGORŠA STANJE EKCEMA?

TAČNO TRUE-ANSWER

Određena hrana može izazvati pojavu ekcema i pojačati njegove simptome. Ako mislite da hrana može biti otežavajući faktor za ekcem kod vas ili kod vašeg deteta, obratite se lekaru da izvrši analize krvi i kože i da utvrdi da li ste alergični na određene vrste hrane (obično su to kikiriki, mleko, soja, pšenica, riba i jaja).
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
VREMENOM NESTAJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

U zavisnosti od deteta, atopijski dermatitis može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina. Polovina dece koja imaju atopijski ekcem kao bebe izleči se do pete godine. U nekim slučajevima atopijski ekcem ostaje i u odrasloj dobi, ali to je nemoguće predvideti. Trajnog leka za ekcem nema, ali se on može kontrolisati pravim tretmanom.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
MOŽE DA BUDE ZARAZAN.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kom slučaju nije zarazan. Lečenje simptoma atopijskog dermatitisa zasniva se na zamenama za sapun, emolijentnim kremama i lokalnim kortikosteroidima.
Saznajte više

EKCEM

U nastavku članka na tu temu, vodimo Vas kroz celokupnu negu kože sklone atopijskom ekcemu kod novorođenčadi uz preporuku za proizvode koji su veoma nežni, održavaju kožu vlažnom i imaju umirujuće dejstvo. Pored toga, naučićete kako da umirite ojed od pelene i iritiranu kožu bebe uopšte.

Naći ćete i članke koji će Vam pružiti vrhunske savete za dečju kožu sklonu atopijskom ekcemu, što će Vam pružiti osećaj samopouzdanja i kontrole nad situacijom. Sakupili smo savete eksperata i preporuke za najbolje proizvode, počevši od toga kako zaustaviti svrab da ne postane prepreka u školi, do toga koje preventivne mere treba preduzeti tokom sportskih aktivnosti ili po toplom vremenu kako koža sklona atopijskom ekcemu ne bi izazvala nelagodnost kod Vašeg deteta.

QuestionMark_Desktop

DA LI STE
ZNALI?

Svako peto dete ima ekcem. U 80% slučajeva stanje se rešava samo od sebe pre odrasle dobi.

Izvor: CHU Nantes, unité de cancérologie dermatologie spécialisation dermatite atopique, avril 2015  

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse, kako bismo garantovali savršenu tolerantnost i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija naših proizvoda proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

VIDI SVE ČLANKE O TOME
ŠTA IZAZIVA EKCEM?

POŠTOVANI
ČITAOCI

Ovde prikazane informacije namenjene su samo opštem obrazovanju i ni u kom slučaju ne bi smele da zamene profesionalni lekarski savet. Uvek potražite savet kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim medicinskim pitanjem.