TRETMANI
ZA EKCEM

Tretmani za vaš ili atopijski ekcem vašeg deteta mogu se podeliti na dve odvojene faze.

VAŠA PITANJA
NAŠI ODGOVORI

1 quote-marks

Kako mogu da se oslobodim ekcema?

Glavno sredstvo za lečenje ekcema su kortikosteroidne kreme tokom akutnih pogoršanja (što je moguće slabiji steroid i nikada na licu) i tretman održavanja zamenama za sapun za pranje tela i redovna primena omekšavajućih krema. Da bi se trajno izbegla pojava pogoršanja ekcema, važno je uravnotežiti mikrobiom kože (prijateljske bakterije koje žive na koži).

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Da li je ekcem zarazan?

Ne! Ekcem je atopijsko (alergijsko) stanje koje se genetski prenosi i prvenstveno pogađa bebe i decu. Nije moguće “zaraziti se” ekcemom.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Po čemu se razlikuju ekcem i psorijaza?

Psorijaza izaziva pojavu zadebljalih, crvenih, ljuskavih polja na koži, često preko laktova i kolena. Svrab nije ključni simptom. Ekcem takođe uzrokuje pojavu suvih crvenih polja, ali ona nemaju tendenciju da budu posebno zadebljala i obično se nalaze u prevojima kože na vratu, laktovima i kolenima (ili na licu kod beba). Kod ekcema svrab je intenzivan i mogu biti vidljivi tragovi ogrebotina i ispucale kože.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Koji su uzroci pogoršanja ekcema?

Uzroci pogoršanja ekcema mogu biti različiti. Oni uključuju isušivanje kože (zimi ili zbog jakih proizvoda za pranje tela), kao i nadražujuće materije iz životne sredine i alergene. Znoj je glavni uzročnik izbijanja ekcema nakon vežbanja ili tokom noći, kao i stres. Bez obzira koji su uzroci pogoršanja ekcema kod Vas, korišćenje zamene za sapun i nanošenje proizvoda za negu kože dva puta dnevno ublažiće pogoršanja.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

1 quote-marks

Da li se ekcem prenosi?

Ekcem nije zarazan i ne prenosi se sa jedne na drugu osobu. Ekcem se javlja na određenim delovima tela. Kod beba se obično javlja na obrazima i bradi, dok kod starije dece često pogađa nabore kože vrata, laktove i kolena. Važno je naučiti decu strategijama da izbegnu refleks češanja lezija ekcema jer se one mogu povećati i proširiti na veći deo kože.

Saznajte više

DA LI VAM JE OVO BILO OD POMOĆI?

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
MOŽE DA BUDE ZARAZAN.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kom slučaju nije zarazan. Lečenje simptoma atopijskog dermatitisa zasniva se na zamenama za sapun, emolijentnim kremama i topikalnim kortikosteroidima.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS
VREMENOM NESTAJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

U zavisnosti od deteta, atopijski dermatitis može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina. Polovina dece koja imaju atopijski ekcem kao bebe izleči se do pete godine. U nekim slučajevima atopijski ekcem ostaje i u odrasloj dobi, ali to je nemoguće predvideti. Trajnog leka za ekcem nema, ali se on može kontrolisati pravim tretmanom.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

POJAVA EKCEMA
MOŽE DA BUDE IZAZVANA STRESOM.

TAČNO TRUE-ANSWER

Ne možemo da objasnimo zašto, ali stručnjaci su utvrdili da emocije, šok i stres mogu igrati značajnu ulogu u izazivanju pojave simptoma ekcema. Međutim, poznato je da je atopijski dermatitis takođe genetski poremećaj. Ako stres kod vas izaziva pojavu ekcema, probajte da koristite tehnike upravljanja stresom kao što je mindfulness meditacija.
Saznajte više
True-or-false-visual-3

DA LI NAČIN ISHRANE
MOŽE DA POGORŠA EKCEM?

TAČNO TRUE-ANSWER

Određena hrana može izazvati pojavu ekcema i pojačati njegove simptome. Ako smatrate da hrana može da bude otežavajući faktor za ekcem kod vas ili vašeg deteta, posetite lekara jer on može da izvrši analize krvi i kože i da utvrdi da li ste alergični na određene vrste hrane (uobičajeni krivci su kikiriki, mleko, soja, pšenica, riba i jaja).
Saznajte više

SAVETI U VEZI SA ŽIVOTNIM STILOM POMOĆU KOJIH
MOŽETE STAVITI KOŽU SKLONU ATOPIJSKOM EKCEMU POD KONTROLU

Pored ove dve faze, nekoliko saveta u vezi sa životnim stilom predstavljaju ključ uspeha tretmana za atopijski ekcem. U njih spadaju kratka tuširanja ili kupke mlakom vodom, održavanje niže sobne temperature, objava rata grinjama iz kućne prašine, izbor pamučne posteljine i izbegavanje zadržavanja znoja na koži.

U člancima u nastavku, pronaći ćete opsežne informacije i brojne savete u vezi sa životnim stilom i načinima nege kože sklone atopijskom ekcemu, kao i preporuke stručnjaka za uvođenje zdrave nege kože sklone atopijskom ekcemu, kao i informacije o tretmanima koji se izdaju uz recept, a koje vaš lekar može da prepiše. Pronaći ćete i preporuke za odgovarajuće proizvode ukoliko tražite laganije proizvode za negu kože sklone atopijskom ekcemu.

LEKARSKI RECEPT –
TRETMANI ZA ATOPIJSKI EKCEM

Prva faza: Tokom pogoršanja simptoma. Vaš lekar će prepisati tretmane koji se dobijaju na recept, kao što su lokalni kortikosteroidi ili krema pod nazivom takrolimus. Ovi preparati smiruju imunski odgovor kože (crvenilo, suvoća i nesnosni svrab) kako bi se umanjio svrab i pomoglo zarastanje lezija od atopijskog ekcema.

ODRŽAVANJE –
NEGA KOŽE SKLONE ATOPIJSKOM EKCEMU

Druga faza: Održavanje i prevencija. Kako bi koža sklona atopijskom ekcemu ostala hidrirana i zadovoljna, koristite zamenu za sapun ili Syndet za tuširanje, pa nanesite bogatu emolijentnu kremu dva puta dnevno za obnavljanje mikrobioma kože (mikroorganizmi koji žive na koži i pomažu u održavanju njene ravnoteže). Možete i prskati kožu prirodno umirujućom termalnom izvorskom vodom za smirivanje osećaja peckanja usled svraba.

QuestionMark_Desktop

DA LI STE
ZNALI?

Svako peto dete ima ekcem. U 80% slučajeva, stanje se samo rešava pre odrasle dobi.

Izvor: CHU Nantes, unité de cancérologie dermatologie spécialisation dermatite atopique, april 2015  

BEZBEDNOST
KOJOJ SMO POSVEĆENI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu toleranciju i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO,
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućim aktivnim dozama.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda je proverena na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

POGLEDAJTE SVE ČLANKE U VEZI SA 
ŠTA IZAZIVA EKCEM?

POŠTOVANI
ČITAOCI

Ovde prikazane informacije namenjene su samo opštem obrazovanju i ni u kom slučaju ne bi smele da zamene profesionalni lekarski savet. Uvek potražite savet kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kojim medicinskim pitanjem.