3 pitanja za stručnjaka

Koja je razlika između vrlo osetljive kože i kože sklone alergijama?

Img_Koja je razlika između vrlo osetljive kože i kože sklone alergijama?

Šta se događa na koži kad pacijent nanese proizvod na koji je alergičan?

Ako kažemo da je osoba "alergična", to nas može navesti na pogrešan zaključak.  Ljudi su alergični na nešto određeno, nikad na sve. Kad neka supstanca izazove alergijsku reakciju kože, na mestima koja su bila u kontaktu sa alergenom javlja se jako crvenilo, propraćeno izlučivanjem i izraženim svrabom. U slučaju ponavljanja nanošenja, reakcija se širi, a simptomi pojačavaju. Postoje razni alergeni (nikl, hrom, konzervansi, mirisi itd.).

Kako se ponaša koža kod pacijenata sa osetljivom ili reaktivnom kožom?

U ovom slučaju nema mnogo vidljivih znakova na koži. Pacijenti uglavnom osećaju zatezanje ili peckanje koje se pogoršava svaki put prilikom nanošenja kozmetičkog proizvoda. Ovaj osećaj može postati stalan i vrlo neprijatan. Često pogađa žene sa tankom, svetlom i suvom kožom, koje su pri tom uznemirene i pod stresom. Pacijenti kažu da su "alergični na sve", međutim ovde nije reč o alergiji, već jednostavno o prekomernoj reakciji kože koja se javlja kao odgovor na mnoge proizvode.

Šta tada činite?

Budući da je važno razumeti ovu pojavu, najpre im objasnim o čemu je reč. U slučaju stvarnih alergija, mora da se otkrije, a zatim i ukloni, odgovorni alergen. Epikutani testovi često su neophodni kako bi se dokazala alergija. Za reaktivnu kožu preporučujem nežna sredstva za čišćenje (prednost imaju losioni za čišćenje koji se ne ispiraju i sprejevi koji sadrže termalnu vodu), kako bi se izbeglo korišćenje kozmetike koja nadražuje kožu. Preporučujem proizvode koji su posebno osmišljeni za osetljivu kožu i čija formula sadrži supstance koje sprečavaju nadraživanje.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles