#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Kontracepcija i akne?

v_article-acne_contraception.jpg

Kontrola začeća, kontrola kože i kontrola rizika. Istina o piluli.

Pilula. I ona je zvezda poput Beyoncé, Pink i Adele poznata pod jednim imenom i nije teško pogoditi zašto. Uz efikasnost u sprečavanju začeća, pilula nudi i privlačne propratne dobrobiti poput uklanjanja hormonalnih akni. Kako to funkcioniše?

Kako pilula sprečava akne

Okidači za nastanak akni uglavnom su hormonalni. Testosteron (da, i žene ga imaju) i slični hormoni koži daju nalog da proizvodi puno masnoće koja podstiče nastanak akni. Estrogen koji se nalazi u piluli uravnotežuje taj efekat i leči hormonalne akne.


Dianette, odnosno Diane 35, još su efikasnije jer kombinuju estrogen sa lekom ciproteron acetatom koji posebno deluje na hormone uzročnike bubuljica (androgene) i kontroliše prekomernu količinu sebuma i začepljivanje pora.

Zašto se propisani lek može promeniti

Iako se sve nazivaju „pilulom“, postoje zapravo 4 generacije kontraceptivnih pilula. Nedavno su naučnici otkrili da je 2. generacija pilula zapravo sigurnija od novijih generacija i Dianette pilula kad je reč o potencijalnim opasnostima poput duboke venske tromboze (ugruška u nozi).


Bez obzira na kojoj piluli bili, opasnost je još uvek vrlo, vrlo niska, ali pošto toliko žena uzima te lekove, opreza nikad dosta. Iz tog razloga je mnogim ženama preporučeno da se prebace na pilule 2. generacije.

Šta, dakle, promena pilule znači za moju kožu?

Dianette je jači lek protiv akni od pilule 2. generacije, tako da ćeš možda primetiti povratnu pojavu akni kad prvi put promeniš pilulu.


Ukoliko si pilulu 3. ili 4. generacije zamenila onom 2. generacije, na dobrom si putu – nijedno ispitivanje ne dokazuje da su pilule 3. ili 4. generacije bolje od onih 2. generacije.

Šta ako ne možeš da uzimaš pilulu?

Ukoliko iz nekog razloga ne možeš da uzimaš pilulu, popričaj sa farmaceutom ili doktorom o alternativnim strategijama za zdravlje kože – dostupna su i druga odlična rešenja! Prouči vodič sa vodećim dermokozmetičkim rešenjima protiv nepravilnosti OVDE.