Dnevnik moje osetljive kože

Ugasite požar crvenila!

Img_Ugasite požar crvenila!


Ništa ne ističe sjaj žene kao nagoveštaj rumenila, kako prirodnog tako i onog od kozmetičkih proizvoda. Ali kada se rumenilo pretvori u uporno crvenilo, žena može da izgleda prenatrpano, stresirano ili čak i postiđeno.
Za žene sa osetljivom kožom, njihovo spoljašnjo lice više se ne slaže sa unutrašnjim stanjem. Crvenilo kože je odgovor na mnogobrojne spoljašnje i unutrašnje uticaje. Zato nije ni čudo što je crvenilo najveća briga među ženama sa osetljivom kožom.

Povrh svega, crvenilo se pogoršava sa godinama. Pod uticajem sunca i drugih otežavajućih faktora, progresivno se smanjuje ujednačenost i lepota tena. Da bi se povratila kontrola, važno je razumeti unutrašnje procese osetljive kože i pohrliti za adekvatnom negom.

Zašto osetljiva koža crveni?

Osetljiva koža ima posebno oslabljenu površinsku barijeru, što je ostavlja bez odbrane pred spoljašnjim nadraživačima. Kada prepozna događaj ili supstancu kao napad, signali uzbune se otpuštaju u formi upalnih madiatora (citokini, histamin...). Ovej set lančanih reakcija dovodi do vazodilatacije, tj. širenja krvnih sudova unutar kože.

Rezultat? Vidljivo crvenilo i toplota na površini kože, praćeno svrabom i peckanjem.

Koji su unutrašnji i spoljašnji okidači crvenila?

Mnoge žene sa osetljivom kožom znaju koji su njihovi okidajuću faktori. Unutrašnji faktori uključuju hormonalne promene (trudnoća, menopauza...), kao i stres i emocije. Spoljašnji faktori uključuju promene u temperaturi i vlažnosti, kao i neadekvatnu kozmetiku (surfaktante, mirise, alkohol...).

Najvažniji dugotrajni razlog crvenila je ništa drugo nego sunce: tokom cele godine izloženost UV zracima progresivno pogoršava crvenilo, koje može postati stalno. Zato je svakodnevna zaštita od sunca širokog spektra neophodna za kožu sklonu crvenilu. Budite sigurni da filteri koje ste odabrali štite od UVB, UVA i dugih UVA, koji su prisutni čak i zimi.

Od crvenila do rozacee– razlika je u intenzitetu

Povremeno crvenjenje je, naravno, normalno. Ali kada preraste u stalno i malo prošireni kapilari postanu vidljivi, ponekad i mala područja, verovatna dijagnoza je rozacea. Ovo stanje zahvata oko 10% populacije, posebno žena sa bledom kožom i svetlim očima. Za lečenje, postoje različite strategije, od krema do lasera ili IPL-om. Ne postoji utvrđeno pravilo kada treba pristupiti lečenju, ali ako vam smeta obavezno potražite savet od svog doktora ili dermatologa.

Koja je najbolja nega za osetljivu kožu sklonu crvenilu?

Kao i svaka osetljiva koža, tenu sklonom crvenilu potrebna je posebna nega. Najbolji proizvodi za čišćenje osetljive kože su nežna mleka i micelarne vode, jer ne oštećuju krhku barijeru kože. Odličan trik za umirenje tek očišćene kože je prskanje termalne vode, i nadalje nanošenje hidratantne kreme, koja pomaže i obnovi i odbrani, kao i proizvoda za zaštitu od sunca.

Koja je najbolja šminka za osetljivu kožu i crvenilo?

S obzirom da, kada je u pitanju osetljiva koža, manje je više, najbolje je koristiti minimalan broj kozmetičkih proizvoda. Zato su BB i CC kreme najbolji saveznici osetljive kože sklone crvenilu: one kombinuju više funkcija u jednoj formuli, što smanjuje mogućnost iritacije; plus njihova tekstura je lagana i lako razmaziva čime se smanjuje trenje.