DECA SA ATOPIJSKIM DERMATITISOM
I POREMEĆAJIMA SNA

Article Read Duration 5 min čitanje

Suva nadražena koža sklona atopiji može da izazove poremećaje sna kod 90% dece sa atopijskim dermatitisom. Manjak sna usled svraba izazvanog ekcemom može da ima ozbiljan uticaj na svakodnevni život s decom kod koje se javljaju problemi koncentracije i razdražljivosti. Srećom, postoje stvari koje možete da uradite i pomognete svom detetu da bolje spava tokom noći:

• Neka soba bude sveža, koristite pamučnu posteljinu i pidžame kako bi se izbeglo pregrevanje
• Pokušajte da izvrnete detetovu pidžamu naopačke kako biste izbegli šavove ili etikete koji mogu da izazovu svrab.
• Usvojte posebnu večernju rutinu: Kupka pre spavanja koristeći zamenu za sapun, kao što je LIPIKAR Syndet AP+ praćeno emolijentnom kremom.
• Emolijens kreiran posebno za kožu sklonu atopijskom ekcemu, kao što je LIPIKAR Baume AP+, može da pomogne u ublažavanju osećaja svraba i da poboljša kvalitet sna vašeg deteta.
• Pobrinite se da vaše dete ima LIPIKAR Stick AP+ pored svog kreveta kako bi moglo da obuzda napade svraba tokom noći.

KAKO KOŽA SKLONA ATOPIJI UTIČE NA SAN KOD DECE

Suva nadražena koža zahvaćena atopijskim dermatitisom može da utiče na različite stadijume sna:

Uspivljivanje: Deca obično zadremaju u roku od 30 minuta, dok je deci sa atopijskim dermatitisom potrebno dvostruko više vremena.
Buđenje tokom noći: Deca bez atopijskih promena na koži obično se bude samo jednom u toku noći, dok se ova brojka povećava 3–4 puta kod dece sa atopijskim dermatitisom.
Nastavak spavanja: Bez atopijskog ekcema, deca mogu ponovo da zaspe u roku od 20 minuta, dok se kod dece koja imaju atopijski dermatitis ovo vreme znatno produžava.
Efikasnost sna: Deca obično spavaju 85% vremena provedenog u krevetu. Kod dece sa kožom sklonom atopijskom ekcemu, ova brojka pada ispod 75%.

KOJE SU POSLEDICE ATOPIJSKOG DERMATITISA
I KAKO MANJAK SNA UTIČE NA SVAKODNEVNI ŽIVOT DECE?

Koža sklona atopiji utiče na svaki aspekt sna kod dece, a to za posledicu ima sekundarni uticaj na nekoliko aspekata njihovog svakodnevnog života. Pored toga što se osećaju umorno, 87% njih se oseća razdražljivo i ima promene raspoloženja u toku dana nakon neprospavane noći. Kod 80% dece osećaj nemira može da potraje čitav sledeći dan. A 42% dece ne može da se koncentriše sledećeg dana, što nesumljivo ima potencijalni uticaj na napredak u školi.

Ali ne paničite – nastavite da čitate kako biste otkrili naše savete za unapređenje kvaliteta sna kod dece sa veoma suvom kožom.

KAKO POMOĆI DETETU KOJE IMA KOŽU SKLONU ATOPIJI

1Svi statistički podaci korišćeni u ovom članku preuzeti su iz sledeće dve studije:
Uticaj atopijskog dermatitisa na kvalitet života u pogledu zdravlja kod španske dece i odraslih: Studija PSEDA, 323 ispitanika
Ozbiljnost bolesti, češanje i kvalitet sna kod ispitanika sa atopijskim dermatitisom, Brus Dž. Bender (Bruce G. Bender), 20 ispitanika

DOBRO SE NASPAVAJTE

U slučaju atopijskog dermatitisa, postoje brojne stvari koje možete uraditi kako biste povećali šanse svog deteta da ima mirnu noć:

Neka soba bude sveža. To znači da zimi smanjite grejanje, a leti da ostavite otvoren prozor. Na taj će se način sprečiti znojenje koje može da pogorša svrab.
Povećajte vlagu. Upotreba ovlaživača vazduha u dečjoj sobi povećava vlagu u prostoriji, što sprečava isušivanje kože i umanjuje svrab.
Izbacite brzu hranu. Studije su pokazale da obrađena hrana bogata šećerom može da pojača svrab. Odlučite se za prirodne, zdrave užine, naročito pred spavanje.
• Iako može delovati primamljivo kada ste na izmaku snaga, pokušajte da izbegnete deljenje kreveta sa svojim detetom. Tako će se krevet samo dodatno ugrejati i povećati stepen svraba.
• Koristite pamučnu posteljinu i pidžame koje će pomoći detetu da se ne zagreva i omogućiti njegovoj koži da diše i smanji znojenje.
• Pokušajte da izvrnete detetovu pidžamu naopačke kako biste izbegli šavove ili etikete koji mogu da izazovu svrab.

• Pridržavajte se večernje rutine koja je prilagođena potrebama kože vašeg deteta. Dobra rutina počinje kupkom ili tuširanjem koristeći zamenu za sapun, kao što je LIPIKAR Syndet AP+.
• Uvek nanesite bogati emolijens nakon kupanja, a pre spavanja. LIPIKAR Baume AP+ momentalno i dugotrajno umiruje kožu sklonu atopijskom ekcemu i produžava periode između pojave intenzivne suvoće kože. Nanošenje pre spavanja smanjuje vašem detetu mogućnost pojave svraba tokom noći, što svima pomaže da uživaju u okrepljujućem snu!
• Pobrinite se da vaše dete ima LIPIKAR Stick AP+ pored kreveta, kako bi moglo da ga upotrebi u slučaju buđenja tokom noći i momentalno zaustavi svrab!

Ako želite da pročitate više o kliničkom istraživanju koje je sprovela kompanija La Roche-Posay, a u kom se dokazuje da večernja primena posebne nege namenjene koži sklonoj atopijskom ekcemu može upola da umanji svrab i češanje, kliknite OVDE

Za savete o tome kako da pomognete svom detetu da se odupre nagonu za češanjem, kliknite OVDE

 

Želite savet od stručnjaka za san koji će vam pomoći da uspavate dete? Pokušajte OVDE 

 

TAČNO
ILI NETAČNO

True-or-false-visual-3

POJAVE EKCEMA
MOGU DA BUDU IZAZVANE STRESOM.

TAČNO TRUE-ANSWER

Ne možemo da objasnimo zašto, ali stručnjaci su utvrdili da emocije, šok i stres mogu igrati značajnu ulogu u izazivanju pojave ekcema. Međutim, poznato je da je atopijski dermatitis takođe genetski poremećaj. Ako stres kod vas izaziva pojavu ekcema, probajte da koristite tehnike upravljanja stresom kao što je mindfulness meditacija.
Saznajte više
True-or-false-visual-2

DA LI NAČIN ISHRANE
MOŽE DA POGORŠA STANJE EKCEMA?

TAČNO TRUE-ANSWER

Određena hrana može izazvati pojavu ekcema i pojačati njegove simptome. Ako mislite da hrana može biti otežavajući faktor za ekcem kod vas ili kod vašeg deteta, obratite se lekaru da izvrši analize krvi i kože i da utvrdi da li ste alergični na određene vrste hrane (obično su to kikiriki, mleko, soja, pšenica, riba i jaje).
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ATOPIJSKI DERMATITIS

VREMENOM NESTAJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

U zavisnosti od deteta, atopijski dermatitis može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina. Polovina dece koja imaju atopijski ekcem kao bebe izleči se do pete godine. U nekim slučajevima atopijski ekcem ostaje i u odrasloj dobi, ali to je nemoguće predvideti. Trajnog leka za ekcem nema, ali se on može kontrolisati pravim tretmanom.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

ATOPIJSKI DERMATITIS
MOŽE DA BUDE ZARAZAN.

NETAČNO WRONG-ANSWER

Atopijski dermatitis ili ekcem je genetska bolest i ni u kom slučaju nije zarazan. Lečenje simptoma atopijskog dermatitisa zasniva se na zamenama za sapun, emolijentnim kremama i lokalnim kortikosteroidima.
Saznajte više

TAKOĐE IMAMO

LINIJU ZA TO

LIPIKAR je najtraženija linija za higijenu i negu tela u Evropi namenjena osetljivoj, veoma suvoj i koži sklonoj ekcemu , a sadrži proizvode pogodne za čitavu porodicu, od novorođenčadi do starijih ljudi. 

NAŠA POSVEĆENOST
BEZBEDNOSTI

Standardi bezbednosti viši od međunarodnih propisa za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov = nula alegijskih reakcija
Dovoljno je da se uoči jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulaciju
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNI SASTOJCI
U ODGOVARAJUĆIM AKTIVNIM DOZAMA

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućim aktivnim dozama.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ KOŽI

Pogledajte više
Tolerancija naših proizvoda je proverena na najosetljivijoj koži: reaktivna, sklona alergijama, sklona aknama, atopična, oštećena ili oslabljena lečenjem kancera.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULACIJE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalažu koja pruža najveću moguću zaštitu i koja sadrži samo neophodne konzervanse, kako bismo garantovali potpunu toleranciju i dugotrajnu efikasnost.

POGLEDAJTE SVE ČLANKE
O EKCEMU KOŽE