#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Istina o "čudotvornim" lekovima za akne

v_article-miracle_acne_cure.jpg

“Reši se akni preko noći pomoću ovog čudnovatog trika!” Pre nekoliko godina pretraživala sam internet u nadi da ću naći čudotvorni lek za akne, neku čarobnu supstancu koja bi mogla očistiti moje akne u trenu. Pomisao da bi se taj čudotvorni lek mogao skrivati u mom kuhinjskom ormariću činila ga je još primamljivijim. A prirodni kućni lekovi mora da su dobri za tvoju kožu…zar ne?

Moji ludi kuhinjski eksperimenti bili su pravi fijasko. Tek sa dermatološkim tretmanom i razumnim režimom nege kože mojoj koži se vratio stari sjaj. Ali, pošto je uvek zabavno pogledati u prošlost i nasmejati se, predstavljam ti mojih top 5 iskustava sa kućnim lekovima uz osvrt našeg saradnika dermatologa, dr Philippe Beaulieua, na svaki „čudotvorni“ sastojak.

1

Soda bikarbona: jeftina, lako dostupna i ne previše zastrašujuća, činila se kao dobar početak. Pomešala sam je sa vodom i napravila „uradi sam“ piling. Rezultat? Koža je postala crvena poput cvekle i zatezala kao luda.

Mišljenje dermatologa

Soda je vrlo bazna što znači da će narušiti prirodno kiseli pH kože. Ne bih je preporučio za nanošenje na kožu.

2

Pasta za zube: ova sveža pasta od mente moje zube ostavlja blistavima, ali šta čini na mojoj koži? Ne baš puno, čini se. Pregruba je i previše isušuje, moje lice je crveno i peruta se.

Mišljenje dermatologa

Pasta za zube, baš kao i soda bikarbona, je bazna i poremetiće prirodnu ravnotežu kože. Ne bih preporučio pacijentu nanošenje paste na lice, posebno pored tolikog broja dostupnih ciljanih rešenja.

3

Kokosovo ulje: isprobala sam ga tokom zime kad mi je koža pomalo suva. Vlogeri su navodno poludeli za njegovom sposobnošću hidratacije. Učinilo mi se malo masno, a kasnije sam pročitala da je komedogeno. Definitivno nije lek za akne.

Mišljenje dermatologa

Ulje kokosa je delotvoran emolijens za suvu kožu, ali nije ciljani tretman za akne.

4

Ulje drveta čaja: online forumi puni su hvale za ovaj prirodni antiseptik. I činilo se doduše da zaista pomaže kod izbijanja bubuljica, ali to jednostavno nije bilo sveobuhvatno rešenje za dugoročnu kontrolu akni.

Mišljenje dermatologa

Ulje drveta čaja dokazanih je antiseptičkih svojstava, dakle mogli ste i gore proći, ali neće imati nikakav efekat na začepljene pilosebacealne kanale koji su odgovorne za nastanak akni.

5

Sudocrem: ovo sam pronašla na online forumu za akne, ljudi su govorili o njegovim svojstvima smirivanja bubuljica. Nanela sam tanak sloj na nepravilosti i ostavila preko noći. Ujutru su nepravilnosti bile manje crvene, ali ništa revolucionarno.

Mišljenje dermatologa

Sudocrem je efikasna krema zaštitna krema koja pomaže kod porezotina i ogrebotina, ali neće delovati na uzroke akni – zaražene začepljene pore.


Kao što možete videti, poruka je jednostavna:: „uradi sam“ lekovi, čudni trikovi i „čudotvorni lekovi“ često pogoršavaju stvari i nisu zamena pravom dermatološkom proizvodu. Zdravi razum i ciljani tretmani potpomognuti dobro informisanim izborom nege za kožu uvek će nadmašiti sve što možeš pronaći u kuhinjskim ormarićima tvojih roditelja!