Lipikar porodice

Omogućite bolji život deci sa kožom sklonom atopiji

Saveti Dermatologa

Šta je atopijski dermatitis, koji su uzroci i simptomi atopijskog dermatitisa, kao i ostale informacije i uputstva kako negovati suvu kožu sklonu atopiji, iritacijama i svrabu, otkrijte u razgovoru sa našim dermatologom, prof.dr.sci. Ines Brajac.

Ines Brajac
Prof.dr.sci. Ines Brajac

Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je hronična upalna bolest kože koja započinje vrlo rano, već u dobu odojčadi. Manifestuje se crvenilom i svrabom kože.

Koji su uzroci atopijskog dermatitis?

Uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat, međutim smatra se da bolest deluje kombinacijom nekoliko faktora koji uključuju genetsku predispoziciju, faktore okoline, a to su inhalatorni i nutritivni alergeni te narušenu epidermalnu barijeru.
Što se tiče genetskih faktora važno je napomenuti da je uloga majke bitna u nasleđivanju, nasleđuje se zapravo mutacija za filagrin, to je strukturni protein koji je jako bitan za integritet epidermalnog sloja kože, a posebno keratina.
Funkcija keratina je funkcija biosenzora, korisne stvari zadržava unutar organizma poput vode dok štetnim stvarima poput alergena iz okoline, bakterija i virusa ne dozvoljava prodor u organizam.
Drugo su spoljašni faktori poput nutritivnih alergena, u dobu odojčadi izuzetno su važni alergeni poput kravljeg mleka, pšeničnog brašna, soje, kikirikija i citrusnog voća. Među inhalatornim alergenima najvažniji je polen, prašina i grinja iz prašine.
U dobu odojčadi bitna je eliminacija nutritivnih alergena poput kravljeg mleka jer se u jednoj trećini slučajeva dešava da zapravo takva osetljivost u potpunosti nestane.

Koji su simptomi atopijskog dermatitisa i gde se obično pojavljuju?

Bolest ima neverovatno puno lica, međutim ono što je zajedničko u svim fazama bolesti i u svim životnim razdobljima to je crvenilo i svrab kože. U dobu odojčadi bolest je vlažna, nalazi se najviše na obrazima, na kosi i na spoljašnim stranama ekstremiteta dok je malo kasnije u periodu od dve godine bolest suvlja, prelazi na pregibe, pregibe vrata i sasvim je drugog karaktera. U odrasloj dobi, od puberteta do adolescencije može imati više lica, može potpuno nestati što je najsretnija okolnost , međutim može se pretvoriti u onu generalizovanu rekaciju na koži blažeg tipa ili se može zadržati kao blagi kontaktni ekcem na koži.

Koji problemi mogu nastati kao posledica atopijskog dermatitisa?

S obzirom na poremećenu barijeru, funkciju barijere kože, imamo prodor raznih infektivnih uzročnika. U prvom redu to su virusi, recimo virus herpesa pa može nastati generalizovani herpes koji se naziva ekcema herpetikatum ili može nastati stafilodermija, dakle stafilokokus aureus, jedna bakterija koja vrlo rado dolazi na kožu atopičara i izaziva generalizovane piodermije na koži što su prilično opasna stanja koja zahtevaju bolničko lečenje.

Kako sprečiti svrab i negovati kožu?

Postoji zlatni standard u lečenju atopijskog dermatitisa u svim životnim razdobljima, to su kortikosteroidi, dakle protivupalni lekovi koji se nanose na kožu i antihistaminici, to su sredstva koja se piju u obliku sirupa ili tablete koja deluju protiv svraba. Tu su još i drugi lekovi, u prvom redu to su emolijensi, dakle sredstva kojima pokušavamo vratiti koži lipide i vlažnost pa ih nanosimo višekratno tokom celog života. Ukoliko ništa od toga ne pomogne, onda pribegavamo sisetmskim sredstvima, jakim imunosupresivima, kortikosteroidima, ciklosporinu, metotriksatu i novijim lekovima poput bioloških lekova.

Možemo li izlečiti atopijski dermatitis?

Nažalost ne, bolest se može kontrolisati celi život sa dobrom terapijom, sa dobrom edukacijom roditelja, međutim izlečenje ako dolazi, dolazi samo.