Starenje kože i uloga hijaluronske kiseline u nezi kože

Img_Starenje kože i uloga hijaluronske kiseline u nezi kože

v_visual_hyalub5

Proces starenja je neizbežan i dobro poznat, a njegovi prvi znaci su vidljivi na koži,naročito lica. Smatra se da je život čoveka zaprogramiran na 120 godina, i samim tim prvi znaci starenja treba da se pojave oko 50te, međutim biološki proces starenja počinje već oko 25te, usled dejstva spoljnih faktora – npr: sunce, pušenje, alkohol, previše proteina u ishrani, zagađenost. Danas smatramo da na starenje kože 70% utiču spoljni faktori, u kozmetologiji je to poznato kao fotostarenje, a 30% su biološki, genetski determinisani faktori, tzv.biološko starenje.

STARENJE KOŽE USLED DEJSTVA SPOLJAŠNIH I GENETSKI DETERMINISANIH FAKTORA

Povređivanje kože UVA zracima, koji prodiru duboko, stvarajući pri tome višak slobodnih radikala, koji imaju najopasnije dejstvo po kožu, i sposobni su da uništavaju ćelije, usporavaju njihov rast, te smanjuju regenerativnu sposobnost kože. Zato danas nije retkost da devojke od 25 godina izgledaju mnogo starije. Biološko starenje kože –sa smanjenjem kolagena, hijalurona ali i regenerativnih sposobnosti kože. Tokom godina dolazi do smanjenja količine, ali i produkcije hijaluronske kiseline i kolagena  u koži, koji su osnova njene jedrine i mladosti, koža, narošito posle 40 te postaje manje estična. Sloj „mrtvih „ ćelija na površini zadebljava, te koža izgleda neuredna, ali dolazi i do izraženosti suvoće i osetljivosti kože.

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina je jedinstvena, pre svega jer je sposobna da zadržava i to samo jedan njen molekul od 200 do 500 molekula vode, pri čemu što je veća molekularna masa hijalurona, to je sposobna da zadržava više vlage. Ta se sposobnost ne menja, ni pri smanjenju koncentracije vode u međućelijskom prostoru. Smanjenje količine hijalurona u dermu i epidermu tokom godina, dovodi do smanjenja hidratacije kože, njenog turgora i elastičnosti. Hijaluron takođe ima svojstva detoksikacije. Prisustvo hidrofilnih i hidrofobnih delova u njenom lancu, formiraju specifične strukture, koje su sposobne da zadrže krupne molekule, u tom smislu i toksine. Ovaj polisaharid toliko hidrira kožu, da je njen sastav zapravo 70% voda, i čini 15-18% prisustva vode u celom organizmu. U toku procesa starenja smanjuje se biodostupnost hijalurona – kako na račun smanjenja sinteze endogene hijaluronske kiseline, tako i na račun povećane degradacije postojeće. Tokom godina njena količina u epidermu se smanjuje što dovodi do povećane suvoće kože, a koncentracija  se smanjuje i u dubljim slojevima. Klinički je dokazano, da se od 25te godine smanjuje prisustvo hijalurona u koži, pa tako u 35toj pada na 80%, u 55toj na 40 %, da bi posle 60te njena koncentracija u koži bila manja od 20%.

ŠTA ZAPRAVO VIDIMO KADA KOŽA STARI?

- Epiderm – površnski sloj se istanjuje, koža postaje tanka i pojavljuju se prve bore
- Menja se količina melanocita – a lice se „ukrašava“ pigmentnim flekama
- Dolazi do propadanja vezivnog tkiva kože – smanjuje se elestičnost i jedrina
- Zidovi krvnih sudova postaju tanji, što dovodi do pojave prošrenih kapilara, crvenila i „pucanja kože
- Lojne – sebacealne- žlezde smanjuju svoju akivnost, kao i znojne žlezde, što još više potencira suvoću kože
- Podkožno masno tkivo se tanji, pojavljuju se podočnjaci na račun toga,nabori i senke na licu
- Gubitak kostnog tkiva, što dovodi do spuštanja nosa, ali i uglova usana
- Smanjuje se regenerativna sposobnost, te zarastanje rana postaje 4 puta sporije

NAJEFIKASNIJI ANTI- AGE SASTOJCI

1. VITAMINI

Vitamin A (u obliku retinola), Vitamin E, Vitamin C i Vitamin PP. Njihovo anti age dejsto zasnovano je pre svega na moćnoj antioksidantnoj aktivnosti, ali i povećanju hidratacije (vitamin E), sinteze kolagena (retinol), smanjuju pigmentacije i sitnih bora (vitamin PP)

2. POLINEZASIĆENE MASNE KISELINE – OMEGA 3 I OMEGA 6

Najčešće predstavljenje u kremama pod nazivom vitamin F, javljaju se osnovnom komponentom ćelijske membrane, smanjuju bore, poboljšavaju ishranu kože, obnavljaju barijernu funkciju kože

3. ALFA HIDROKSI KISELINE

Glikolna, mlečna, limunska kiselina, pilinguju kožu, stimulišući produkciju novih ćelija

4. HIJALURON

Hidrira kožu, vraća jedrinu. Preko dana, hidrira kožu, učvršćuje ćelijsku barijeru i epidermis i deluje  kao antioksidant koji neutralizuje negativna dejstva na kožu, posebno iz vazduha, od UV zračenja. Preko noći nam je potreban u obnovi kože.
Članak pripremila - Dr Nevenka Dokmanović, Specijalista dermatovenerologije

PREPORUČENI PROIZVOD


HYALU B5 SERUM
Nova nega protiv bora i za punoću osetljive kože

LP-hyaluSVOJSTVA


Bore, gubitak volumena i elastičnosti, umorna koža bez sjaja
Jedinstvena formula za obnovu kože, koja sadrži dve vrste čiste hijaluronske kiseline, vitamin B i madecassoside, za punoću osetljive kože, obnavlja barijeru kože i pospešuje obnovu kože.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles