Fokus na...

Znate li da mikrobiom kože teži otprilike koliko i vaš mozak?

Img_Znate li da mikrobiom kože teži otprilike koliko i vaš mozak?

Ova težina iznosi neverovatnih 1,5 kilograma i sastoji se od milijardi nevidljivih mikroorganizama koji neumorno rade za vaš organizam. U nastavku saznajte kako.

dr-dusan

Promene su dobre, do njih se ne dolazi lako, reći će vam neki  life coach. Ono što vam verovatno neće reći je to da će se promena vašeg životnog stila najviše odraziti na nju – kožu. Iako neprocenjiva, ljudi je olako doživljavaju, neretko nipodaštavaju i brinu se o njoj tek kada nastane neki problem. Ona svaku našu lošu naviku oseti i šalje znake mozgu da nešto treba da se menja. Dok mozak procesuira razloge promene, koža pati zbog naših navika i slabosti. Spavate li redovno, koliko radite, kako se hranite – sve to kožu pogađa, ali i njenog  saveznika mikrobioma. U misiji zaštite koža ne bi uspela bez mikrobioma, kao što ni mozak ne bi funkcionisao bez popularnih sivih ćelija. „Mikrobiom uči naš imunski sistem, šta sve u njemu postoji i kako da se odbrani od kojekakvih stvari. Kada postoji neravnoteža mikrobioma, onda imunski sistem pogrešno reaguje i to je uvod u bolest.“ objašnjava specijalista dermatovenerologije docent dr Dušan Škiljević.

Čuvajte mikrobiom kao što on čuva vas

„Neravnoteža mikrobioma može nastati usled neadekvatne nege kože,  ali i kao posledica nezgode, usled čega mikrobiom može da utiče na proces stvaranja ožiljka. Kada su u pitanju veliki ožiljci od opekotina, tokom procesa njihovog stvaranja može doći i do promene sastava mikrobioma“ kaže dr Škiljević.

Šta je zapravo mikrobiom kože?

Da vam je neko ranije rekao da morate da brinete o mikroorganizmima kože, odnosno bakterijama, virusima i gljivicama koji je nastanjuju, mala je verovatnoća da biste u to poverovali, zar ne? Ipak, zahvaljujući napretku medicine, danas znamo koliko je to zaista važno zbog čega mikrobiom kože konačno dobija pažnju koju zaslužuje. Medicina ga definiše kao skup svih mikroorganizama i njihovih genetskih materijala na površini i sluzokoži kože koji međusobnim interakcijama čine složenu celinu. Da biste bolje razumeli, zamislite mikrobiom kao umetnika, veštog slikara koji stalno crta i dopunjuje svoje remek delo, uvek u potrazi za savršenstvom. Jedina razlika je u tome što umesto boja, skica i četkica, mikrobiom u svojoj paleti na raspolaganju ima milijarde mikroorganizama, od kojih spaja nespojivo i neumorno radi kako bi održavao ravnotežu kože i očuvao zdravlje tela. Što više materijala i raznovrsnije palete za našeg slikara, to bolje. Prema dr Škiljeviću, raznovrsnost mikrobioma zavisi od pola, uzrasta, od zone kože u kojoj se uzima uzorak, od spoljašnje sredine, klime, geografskih faktora, imunog sistema domaćina, njegove genetike i životnog stila, odnosno posla koji obavlja, higijenskih navika itd. Drugim rečima, da bi koža bila zdrava i blistava potrebno je održavati raznovrsnost mikroorganizama kako bi mikrobiom bio u ravnoteži. Ako mikrobiom nije u ravnoteži, to će slabiti naš imuni sistem što je uvod u različitih oboljenja.

Kako održavati ravnotežu mikrobioma kože?

Mikrobiom je, kao i mozak, autentični deo naše ličnosti koji utiče na našu individualnost više nego što mislite. Upravo je mikrobiom, težine 1,5 kilograma, naš nevidljivi zaštitnik, ključni element naše posebnosti, a naše navike i životni stil će uticati na njegov sastav i funkcionalnost. Čime se bavimo, koliko često vežbamo, koliko spavamo,  kakvu hranu konzumiramo, koliko često izlazimo i gde, sve će to graditi našu individualnost ali i naš mikrobiom.

Suva koža može biti uvod u oboljenja poput atopijskog dermatitisa, dok masna koža može dovesti do seboreičnog dermatitisa. Genetiku ne možemo da menjamo, ali negu kože i održavanje ravnoteže mikrobioma možemo poveriti savršenom partneru, preparatima koji su proizvod višedecenijskog istraživačkog rada stručnjaka iz  La Roche-Posay.

Razvojem inovativnih tretmana kože novim proizvodima iz Lipikar linije konačno možemo da pospešimo rast preko 500 različitih bakterija koje imaju pozitivne efekte po mikrobiom kože. Lipikar Baume AP+M sadrži aqua posae filiformis, sastojak nastao kultivacijom bakterije Vitreoscilla Filiformis koje svojom simbiozom jačaju mikrobiom te je odličan saveznik u borbi protiv atopijskog dermatitisa, jer efikasno suzbija upalne i infektivne procese, a istovremeno deluje na jačanje kožne barijere, čime se sprečava da se neprijatni simptomi vraćaju. Očuvajte svoju posebnost, učinite već danas nešto lepo za svoje telo!

PREPORUČUJEMO:

Lipikar Baume AP+M
ZA RAVNOTEŽU MIKROBIOMA KOŽE.
TRENUTNO UMIRUJE. PROTIV SVRABA*.
SPREČAVA POVRATAK POGORŠANJA STANJA KOŽE.
*Svrab uzrokovan suvoćom kože.

LRP LIPIKAR BAUME AP M

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles