Fokus na...

Bore: uzrokovane starenjem kože; odabrani aktivni sastojci deluju na njihovo sprečavanje

Img_Bore: uzrokovane starenjem kože; odabrani aktivni sastojci deluju na njihovo sprečavanje

Bore su jedan od znakova starenja i ženama predstavljaju veliku brigu. Razumevanje različitih procesa koji uzrokuju njihovo pojavljivanje pomaže u odabiru najprikladnije nege protiv starenja kože i protiv nastanka bora.

Simptomi

Bore: biološki indikator starenja kože

Koža se starenjem menja i gubi prirodnu hidrataciju, a njen osnovni sastav degeneriše. Zbog nedostatka hidratacije i hranljivih materija, smanjuje se stvaranje kolagena. Ova potporna vlakna slabe, gubeći tonus i čvrstoću. Slabi povezanost između dermisa i epidermisa. Na površini kože pojavljuju se linije koje nazivamo boramaBore su jedan od prvih vidljivih znakova starenja kože i prvenstveno pojavljuju na licu. Razlikujemo dve kategorije:

  • Izražene bore koje se pojavljuju na čelu, između obrva, oko usana i u uglovima usana.
  • Bore povezane sa opuštanjem kože, gubitkom tonusa i čvrstoće kože. Zbog njih lice menja izgled, stvaraju se vrećice ispod očiju, na obrazima i podbratku.

Bakgrund

Procesi koji uzrokuju bore

Tri procesa uzrokuju bore:

  • Delovanje mišića: mišići pod kožom neprestano rade. Ove mikro-kontrakcije utiču na stvaranje linija između kojih se koža zateže, pa se usled toga stvaraju nabori.
  • Promena sastava kože: unutrašnje i fotoindukovano starenje kože dovodi do slabije povezanosti između dermisa i epidermisa.
  • Promena površine kože: godinama, linije koje zatežu kožu rastegnu se i polako izdube. Ovaj fenomen se ubrzava nakon šezdesete godine života.

Tretmani

Odabrani aktivni sastojci za negu protiv bora

Bore se ne mogu u potpunosti ukloniti, ali uloga kozmetike je da ih ublaži, odnosno da spreči pojedine procese. Osnovni aktivni sastojci koji se koriste u prozvodima namenjenim protiv starenja kože i protiv bora jesu antioksidansi, prokolagenske supstance (vitamin C i dr.), ovlaživači koji zadržavaju molekule vode (hijaluronska kiselina i dr.) i depigmentirajuće supstance.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles