3 pitanja za stručnjaka

Uvek naglašavam potrebu za redovnim praćenjem adolescentskih akni

Img_Uvek naglašavam potrebu za redovnim praćenjem adolescentskih akni

Adolescentske akne javljaju se tokom puberteta kod gotovo 80% mladih. Lice, a često i leđa, postaju masni, a pore začepljene. Izlaze crvene bubuljice sa belom pustulom na vrhu. Kako ih tretirati? Savet dermatologa.

Na koji tip adolescentskih akni nalazite?

Nemaju svi adolescenti isti tip akni.

Mogu imati tek pokoju, povremenu bubuljicu ili mnogo velikih, vidljivih. To može uticati na samopouzdanje, posebno jer nelečene akne mogu trajati i do nekoliko godina. Naši mladi pacijenti često pogrešno leče svoje bubuljice što često ostavlja ožiljke. Intenzitet varira u zavisnosti od doba godine. Najjači je u jesen.

Koje tretmane preporučujete?

Pacijentima objasnim šta je akna kako bi razumeli čemu služe tretmani

i uvek naglasim potrebu za redovnim praćenjem. Prepisujem proizvode za lokalnu upotrebu za smanjenje stvaranja mitesera (adapalen) i za delovanje na neke od mikroba odgovornih za upalne bubuljice (benzoil-peroksid). Za bolju efikasnost  često je potrebno i oralno lečenje (ciklini). Kod vrlo intenzivnih i otpornih oblika akni preporučujem tretman izotretinoinom.

Bakgrund

Akne mogu biti "retencijske"

na mestima na kojima su pore lojnih žlezda začepljene mnoštvom komedona (mitesera) i mikrocisti. Koži je tada potrebno dermatološko čišćenje. Bezbolna procedura male skarifikacije radi se na površini kože za drenažu mitesera i mikrocisti, što poboljšava efikasnost lečenja.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles