Fokus na...

Gruba koža: Obnavljanjem lipida protiv perutanja kože

Img_Gruba koža: Obnavljanjem lipida protiv perutanja kože

Nedovoljna hidriranost i prekomerna deskvamacija dovode do suve i grube kože, posebno hrapave na dodir. Dermokozmetički proizvodi mogu biti od pomoći za hidrataciju i smanjenja hrapavosti kože.

Simptomi

Suva i gruba koža

Lako je identifikovati suvu i grubu kožu, i vizuelno i na dodir. Ovaj tip kože ima hrapavu, grubu teksturu. Štaviše, koža sa grubim i suvim područjima je sklona pucanju i perutanju. Perutanje se može uočiti na celom telu, a posebno na nogama. Krupne bele ljuspe opadaju sa većih područja na površini kože.

Uzroci

Suva i gruba koža nastaje zbog smanjene hidratacije i prekomerne deskvamacije

The skin becomes rough, due to changes in the hydrolipidic film on the cutaneous surface. Water evaporates at an unusually rapid rate and the skin loses its natural moisture, leading to abnormal desquamation. The cells accumulate in clusters and remain on the skin’s surface rather than being eliminated. The scales are thus particularly visible and the skin feels rough to the touch. Extremely dry skin with fine scaling is a condition called xerosis. Different factors that can cause the skin to become increasingly dry and rough:

Koža postaje gruba zbog promena u hidrolipisnom sloju na površini kože. Vlaga neuobičajeno brzo  isparava i koža gubi svoju prirodnu hidriranost što dovodi do prekomerne deskvamacije. Umesto da otpadnu, ćelije se grupišu i ostaju na površini kože.  Ljuspe su zato posebno vidljive i koža je gruba na dodir. Veoma suva koža koja se peruta je stanje koje se zove kseroza. Ostali faktori koji mogu dovesti do toga da koža postane izuzetno suva i gruba:

genetska predispozicija
• često i dugotrajno izlaganje sunčevim sracima
hladno vreme, vetar
prejaki proizvodi za čišćenje

Grub i zrnast izgled kože na telu mogu uzrokovati i poremećaji kože kao što su psorijaza, atopijski dermatitis i ihtioza.

Tretmani

Rešenje: poseban tretman za glatku kožu

Iznad svega, suva i gruba koža zahteva dubinsku obnovu vlažnosti. Dermokozmetički proizvodi su posebno formulisani da obnove deficitaran hidrolipidni sloj i tako regulišu deskvamaciju. Ove proizvode za hidrataciju treba nanostiti svakodnevno na celo telo, a posebno na osetljivija područja kao što su noge. Štaviše, preporučujemo da: 

• čistite svoju kožu nežnim, a ne grubim proizvodima za čišćenje
• radije se tuširajte nego kupajte
ne ostajete predugo u vodi kada se kupate
• tuširajte se mlakom vodom
izbegavajte nošenje vunene odeće jer može iritirati kožu
zaštitite se od hladnoće i sunca
pijte dovoljno vode


Za više informacija, obratite se svom dermatologu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles