PRAVILNA NEGA OSETLJIVE BEBINE KOŽE? PROČITAJTE SAVETE STRUČNJAKA!

Article Read Duration 7 min čitanje

Dolazak bebe u porodicu je za mlade roditelje uzbudljivo i predivno iskustvo, ali je takođe izvor nesigurnosti oko pravilne brige oko bebe – posebno oko nežne dečije kože. U pomoć nam je priskočio prof. dr Dušan Škiljević, specijalist dermatologije koji nam je odgovorio na najčešća pitanja koja muče nove roditelje kada beba dođe kući – koliko često kupati bebu, kako negovati njenu osetljivu kožu te što napraviti u slučaju pojave crvenila, pelenskog osipa ili pojave ekcema i atopijskog dermatitisa.

KOŽA NOVOROĐENČETA JE VEOMA OSETLJIVA. KOJU RUTINU NEGE PREPORUČUJETE U PRVIM DANIMA I NEDELJAMA ŽIVOTA?

U prvim danima kupanje se svodi na prebrisavanje kože toplom vodom uz pranje pelenske regije. Kasnije, kada otpadne pupčana vrpca, može se krenuti sa klasičnim kupanjem u kadici. Za pranje je nabolje koristiti preparate bez sapuna po principu sindeta, odgovarajućeg pH i uz eventualno dodavanje uljanih kupki. Nakon kupanja na kožu se nanose odgovarajući emlijentni preparati koji su prilagođeni ovom uzrastu.

KOLIKO ČESTO SE SME/TREBA BEBA KUPATI? KOJA JE PRAVILNA TEMPERATURA VODE? TREBA LI JE KUPATI U ČISTOJ VODI ILI DODATI NEKI PROIZVOD ZA PRANJE?

Bebe se obično drže u čistoj sredini i koža im je retko prljava, osim regije ispod pelena, koja zahteva posebnu higijenu i negu. Stoga klasična kupanja ne moraju da budu češća od 3 puta sedmično. Sa druge strane, kupanje je i ritual u kome bebe (a i roditelji) najčešće uživaju, tako da se, ukoliko se tako shvati, može praktikovati svakog dana, samo je potrebno obratiti pažnju da se nakon kupanja koža namaže da bi izbeglo njeno isušivanje. Vodu za kupanje treba probati laktom ili unutrašnjom stranom podlaktice i trebalo bi da bude topla, a ne vruća. Ukoliko je dečija koža suva, u vodu se povremeno mogu dodati i uljane kupke.

 

TREBA LI SE KOŽA BEBE MAZATI SVAKI PUT NAKON KUPANJA? KAKO SE PRAVILNO NANOSI KREMA NA BEBINU KOŽU? MAŽEMO LI I LICE I TELO?

Najbolje je odmah nakon kupanja potapkati višak vode i na takvu, delimično vlažnu kožu, naneti malu količinu emolijentnog preparata koji treba rasporediti na celu kožu lica i tela. Ovi preparati su koncipirani tako da su prilagođeni strukturi kože po hemijskom i sastavu mikrobioma i mogu se koristiti posle svakog kupanja, pa i više puta u toku dana ukoliko se potrebno.

 

 

U ZIMSKOM PERIODU KADA JE GREJANJE U KUĆI, KOJA JE OPTIMALNA TEMPERATURA ZA BEBU?

Prostorija u kojoj beba boravi bi trebalo da bude čista, provetrena i optimalno zagrejana (20-22 stepena), a kao dermatolog mogu da kažem da je pored optimalne temperature za zdravlje kože važna i optimalna vlažnost sredine. Grejanje isušuje vazduh u prostorijama što može jako nepovoljno da utiče na kožu (i sluzokožu) beba koja je ionako sklona isušivanju, te im u ovom periodu godine najčešće treba pojačana nega.

 

 

SME LI SE SA BEBOM IĆI U ŠETNJU KADA JE NAPOLJU HLADNO?

Naravno, znamo da je u nekim kulturama uobičajeno čak i izvođenje dece bez nekog većeg dodatnog oblačenja, čemu smo mi skloni. Što se kože tiče, niska temperatura i vetar mogu nepovoljno da utiču na otkrivene regije, pa ih treba zaštiti, posebno ako deca već imaju suvu kožu.

 

KOLIKO ČESTO U VAŠU ORDINACIJU DOLAZE RODITELJI SA BEBOM ILI MALOM DECOM? KOJI JE NAJČEŠĆI RAZLOG DOLASKA?

Ubedljivo najčešći razlog za obraćanje dermatologu, kada su bebe i mala deca u pitanu, jeste atopijski dermatitis koji danas predstavlja jedno od najčešćih, ako ne i najčešće oboljenje dečijeg uzrasta.

 

 

ŠTA SAVETUJETE RODITELJIMA AKO SE POJAVI CRVENILO ILI IRITACIJA NA KOŽI BEBE?

Za početak bi trebalo da pokušaju da identifikuju sa čim je koža bila u kontaktu i šta je moglo da napravi iritaciju, te da eliminišu taj uzročni faktor. To i pojačana nega kože emolijentnim kremovima su često dovoljni da se problem prevaziđe.

 

 

ŠTA SAVETUJETE KOD PELENSKOG OSIPA ILI JAČEG DERMATITISA PELENSKOG REGIONA? Pelenski osip je izazvan kombinacijom više faktora: iritacijom ili čak alergijom na same pelene, okluzijom, iritacijom urinom i fecesom, kao i čestom dodatnom infekcijom Candidom. U blažim slučajevima dovoljno je često menjanje pelena i pojačana higijena i nega sa posebnim protektivnim kremovima (obično sadrže cink ili bakar), dok je kod izraženijih dermatitisa potrebno da se uključi i lekar.

 

ŠTA SAVETUJETE RODITELJIMA DECE SA ATOPIJSKIM DERMATITISOM? KOJU RUTINU NEGE IM PREPORUČUJETE?

Za pranje kože je nabolje koristiti preparate bez sapuna po principu sindeta, odgovarajućeg pH i uz eventualno dodavanje uljanih kupki. Nakon tuširanja na kožu se primenjuju emolijentni kremovi, koji se po potrebi ponovo aplikuju i u toku dana na zone koje su suve i svrbe.

 

KOJE SAVETE BISTE DALI NOVIM RODITELJIMA KAO STRUČNJAK I TATA?

Kao stručnjak rekao bih da savremena medicina nudi brojne nove mogućnosti prevencije i lečenja i da ih treba iskoristiti, naravno, najbolje u saradnji sa svojim lekarom. Kao otac rekao bih - pored očekivane strepnje i strahova, potrudite se da uživate u svakom trenutku provedenom sa bebom, jer ti trenuci bukvalno prolete.