RETINOL – SUPERSTAR ANTI-AGE  NEGE

Article Read Duration 7 min čitanje

U RAZGOVORU SA DR NEVENKOM DOKMANOVIĆ, POZNATIM ESTETSKIM DERMATOLOGOM I STRUČNJAKOM NA PODRUČJU ANTI-AGEA, SAZNALI SMO ZAŠTO JE AKTIVNI DERMATOLOŠKI ANTI-AGE SASTOJAK RETINOL TOLIKO POPULARAN, KOJE BLAGODETI ČINI ZA KOŽU I KAKO GA PRAVILNO KORISTITI I KOMBINOVATI ZA NAJBOLJE REZULTATE.

U vrhu popularnosti preporuka od strane dermatologa, anti-age nege, već decenijama je pored preparata sa hijaluronom i vitaminom C i moćni retinol. Preparati na bazi retinola svoju popularnost zasnivaju na svojoj visokoj efikasnosti u borbi ne zamo protiv bora, već i znakova starenja kože kao što su pegice, hrapavost, neujednačen ton lica, pad tonusa i elastičnosti kože.

 

Kreme sa retinolom su u dermatologiji poznate i kao moćni i nezamenljiv saveznik u lečenju akni, ali i znakova fotostarenja kože – siva boja lica, mimične bore, pigmentacije. Zato  je i odgovor na pitanje, kada treba početi sa korišćenjem ovog moćnog molekula u nezi kože, uslovljen problemom koji rešavate. Tako ako želite da uključite anti-age negu sa retinolom, najbolje je početi već oko 25 – 30 godina. Posle 30 glavni zadatak je profilaksa starenja, pa je najbolje početi sa nanošenjem seruma sa malom koncentracijom retinola. Posle 40, zadatak je ukloniti sitnije  bore oko očiju, i pored hidrantnih krema, noćna nega sa retinolom je neophodna. U godinama posle 50 od retinola možemo očekivati obnavljanje ćelija kože, stimulacija proizvodnje kolagena, smanjenje čak i dubljih bora, prosvetljavanje pegica, sužavanje raširenih pora i popravljanje tonusa kože.

 

Ono što je takođe bitno naglasiti,jeste da ne treba preterivati sa različitim sredstvima koja sadrže retinol, i nanositi istovremeno i kreme i serume, ili sredstva sa različitom koncentracijom. To može dovesti do bespotrebne iritacije kože, tzv. hemijske opekotine, naročito ako je ona osetljiva i suva. Sam retinol može dovesti do crvenila i perutanja kože, pa treba obratiti pažnju da se korise oni proizvodi koji su namenjeni upravo osetljivoj koži, da bi se ove neprijatne senzacije izbegle. Svakako ne treba zaboraviti i činjenicu da je retinol fotoosetljiv i nestabilan na sunčevim zracima, i onda nam je logočna njegova primena uveče pre spavanja, što je i vreme obnavljanja i regeneracije kože, pa je ovakva nega svojevrsni “boost” našim procesima podmlađivanja.

 

I nije samo koža lica ta kojoj je neophodan noćni kraljevski tretman retinolom, ne zaboravimo i kožu vrata, dekoltea, ali i ruku. Korist konstantne i dugotrajne upotrebe preparata (krema ili seruma), je itekako vidljiva u godinama kada je genetika nedovoljna za naš mladolik izgled.

 

Kao zaključak možemo naglasiti:

  1. Sredstva sa retinolom se preporučuju uveče, pre spavanja, jer je koža osetljivija na UV zrake
  2. Ukoliko koristite anti-age negu sa retinolom uveče, preko dana obavezno koristite dodatni krem sa najmanje 30 SPF faktorom zaštite
  3. Retinol je je najefikasniji ukoliko se dugo upotrebljava, naročito ako koristite sredstva koja iritiraju kožu, i treba joj vremena da se navikne na njih. U tom slučaju, počinjemo sa nanošenjme 2 puta nedeljno, i ukoliko nema crvenila možemo polako preći na 3 puta nedeljno, da bi posle otprilike 30 dana prešli na košrišćenje svako veče.
Ukoliko i postoji iritacija, crvenilo i peckanje, to nisu razlozi da se prestane sa korišćenjem retinola - to je pre svega moćna aktivna supstanca, čiji će pozitivni efekti na kožu prevazići kratkotrajnu neprijatnost

Vitamin C, Hyalu B5 i Retinol B3