3 pitanja za stručnjaka

Čišćenje masne kože zahteva posebnu negu

Img_Čišćenje masne kože zahteva posebnu negu

Masna koža je česta, posebno na licu i vlasištu. Javlja se kod prekomerne aktivnosti lojnih žlezda u koži pri čemu nastaje višak sebuma. Ovaj tip kože zahteva posebne mere pri čišćenju i nanošenju šminke.

Šta gledate kod pacijenata koji se žale na masnu kožu?

Pacijenti mogu imati sjajnu kožu na centralnom području lica, posebno na čelu i nosu.

Pore kože su proširene i koža je zadebljana. U najtežim slučajevima primećujemo masni sloj pri dodiru kože. Seborea vlasišta njihovu kosu čini masnom i lepljivom. Često mi govore da imaju problema sa šminkom.

Šta im savetujete u pogledu čišćenja?

Čišćenje masne kože zahteva posebnu pažnju.

Svojim pacijentima objašnjavam da koža uvek reaguje suprotno od onoga što mi želimo: što smo uporniji pri uklanjanju sebuma, to ga koža više stvara kako bi ga nadoknadila. Zato je važno koristiti proizvode formulisane za ovaj tip kože kako bismo izbegli upotrebu agresivnih sredstava za čišćenje. Često prepisujem micelarni rastvor ili mleka za čišćenje koja se ispiraju vodom. Kožu bi trebalo čistiti nežno, i to uveče.

Šta preporučujete za hidrataciju ove seboreične kože?

Paradoksalno je to što je uloga sebuma da štiti kožu od isušivanja.

Ali, masna koža često postaje ljuspasta na površini što ponekad uzrokuje seboreični dermatitis na središnjem delu lica. Pacijenti moraju da koriste proizvode posebno formulisane za ovaj tip kože. Prepisujem kozmetiku na bazi vode kako ne bismo dodavali masno na masno. Biram hidrantne kreme koje matiraju kožu i čine je manje sjajnom.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles